perjantaina, lokakuuta 31, 2014

Näin painajaisunta

Happy Halloween!

Halloween-lyhty Pietarissa lokakuussa 2013
Luin lehden aamulla aikaisin. Menin vielä nukkumaan ja näin painajaisunta isosta vihaisesta karhusta. Johtuiko se tästä Kuukausiliitteen kuvasta vai eräästä otsikosta Hesarissa? 
Niin, ja mitä on kuvassa? (karttalöytö: Sota-arkistosta löytynyt kartta, joka esittelee vuonna 1939 kaavailtua sosialistista suur-Suomea.)
http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

Photo Friday: 'Brightly Lit'

Suomen Kansallisooppera

This side looks best at night
Suomen Kansallisooppera, the Finnish National Opera

Happy Halloween!

Halloween


Happy Halloween! Kuvat: maasedulla New Yorkin osavaltiossa, Torontossa ulkoilmamuseon lasten Halloweern-juhlassa, kotona Korkeavuorenkadulla ja torilla Zagrebissa.

keskiviikkona, lokakuuta 29, 2014

Putinin sairaus

2012-10-28 16.18.34

Putinin sairaudesta kirjoitetaan nyt suomalaisissa lehdissäkin.

Putinin sairaus vaikuttaa ehdottomasti Venäjän ja koko maailman historiaan, olipa se totta tai ei. Emme vielä tiedä, millä tavalla. 
Nyt tulee mieleen kaikenlaisia ajatuksia, joita on käväissyt mielessä: Onko Putin ollut sairas jo kauemman aikaa? Joskus on tuntunut siltä, että jotkut piirit ovat toimineet itsenäisesti ilman Putinia. Niin outoja ovat olleet sotatoimet Ukrainassa. Onko aika ajatella sovinnollisesti ja toivoa kaikkea hyvää venäläisille ja tälle sairaalle miehelle?
Kuva on Pietarista Kazanin katedraalista, joka on ollut mukana Venäjän historian vaiheissa. 
Suomessa sanotaan, että Putin on terve. Perinteisen suomalaisen ajattelun mukaan Venäjän johtajat eivät sairastu koskaan.

tiistaina, lokakuuta 28, 2014

Ankeus: ankeuden kauneus

IMG_0003

Ankeuden hillitty kauneus

Makrotex-kuvat: ankeus



P1010026

vähäinen ensilumi katolla

Iisalmi marraskuussa

marraskuinen aamu

Kustaa Aadolfin kirkko, Iisalmi, Finland

Kustaa Aadolfin kirkko ja hautausmaa

PIetari 2012 lokakuu

Pietari 2012 lokakuu

Fontankan silta

Fontanka syyskuussa 2013

2013-09-14 19.33.58

Pietari syyskuussa 2013

sunnuntaina, lokakuuta 26, 2014

siirryimme tänään talviaikaan

P1010082


Tänään on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 299.päivä. Vuodesta on jäljellä 66 päivää.
Siirryimme tänään talviaikaan, saamme nukkua yhden tunnin pitemmälle aamuisin.
Nojatuolipuutarhurii on saanut kukkia.

Värikollaasit 202: syksy - autumn

Anna-Amnell-syksy-09-jpg

Surullinen syksy 2014: sotia, väkivaltaa, uhkailua, terrorismia, työttömyyttä
pari sanaa on kadonnut tekovaiheessa..
värikollaasi 202 -kuvia














Kollaasin taustana on oikeassa kulmassa oleva hedelmä. Se kertoo, että huonompiakin aikoja on nähty. Alinna ylimääräinen kollaasi.

14952108167_0d7279db87_k 2

värit muuttuivat alla olevassa kollaasissa

syksyyn

Heidi Piipponen: Äänikirja kehittyvänä mediumina

Iltasatu

Viime keväänä ilmestyneessa Heidi Piipposen pro gradu  -tutkimuksessa oli aiheena äänikirja, ja sen historiaan liittyy olennaisesti ääneen lukeminen. Eräs blogikirjoitukseni on mukana tutkimuksessa pienenä viitteenä.
Luen kuvassa iltasatua vanhimmalle lapselleni, kirjojeni tulevalle kuvittajalle. Photo: Aune Kämäräinen

Piipponen, Heidi: Äänikirja kehittyvänä mediumina. Katsaus äänikirjan historiaan, käyttäjäkokemuksiin ja tulevaisuudennäkymiin.
Pro gradu –tutkielma
Jyyväskylän yliopisto
Taiteiden ja ja kulttuurin tutkimuksen laitos
Kirjallisuus
Huhtikuu 2014
Sivu 19
https://jyx.jyu.fi/.../URN%3ANBN%3Afi%3Ajyu-201405081650.pdf?...


(PDF)

Blogikirjoitukseni ääneen lukemisesta on mukana tutkimuksessa painamattomana lähteena.
Amnell, Anna (2014) “Ääneen lukeminen”. Anna Amnellin blogi Lukijana ja kirjailijana 27.1.2014. Viitattu 12.4.2014 sivulla 19
http://annaamnell.weebly.com/blogi/neen-lukeminen

perjantaina, lokakuuta 24, 2014

Armotonta menoa pikkukaupungin apteekkisuvussa





Olen menossa sivulla 204 (yht 331). kirjassa Armon aika. Elämää apteekin tiskin takana ja pikkukaupungissa. Tuija Lehtisen tunnetun sujuva ja raikas tyyli maalaa lukijan eteen kammottavan suvun ja nykyajan pinnallisen elämänmenon. Realismia viihteen naamion takana.

P.S. En ole kirjabloggaaja, mutta pistän joskus blogiini jonkin lyhyen havainnon lukemistani kirjoista

Photo Friday: 'Translucent'

spider's net

Photo Friday: 'Translucent'  A spider's net in a cafe in Helsinki. The room is very high. I took the photo in the evening.
Hämähäkin seitti on läpikuultava. Kuvattu Pohjois-Esplanadin varrella olevassa kahvilassa.
A large size, suurempi koko

torstaina, lokakuuta 23, 2014

Kommentti: Järjestelyjä



Arkistolaatikkoja, joihin on tarkoitus laittaa talteen kirjoihin liittyvää tärkeää aineistoa.

Eräässä järjestelyoppaassa kerrottiin, että on kahdenlaisia ihmisiä: toisten täytyy nähdä koko ajan tavaransa, ja toiset haluavat säilyttää ne suljetuissa tiloissa. Yleensä kaikki kaapit ja lipastot ovat suljettuja tiloja. Shaker-lahko oli kuuluisa hyvästä järjestyksestä. Heillä saattoi olla ikkuna lipaston laatikon sivussa. He olivat siis huomanneet ihmisten erilaisuuden järjestyksen pitäjinä.

 Tein mielestäni ihanteellisen ratkaisun edellisessä asunnossani Minulla oli isossa ruokasalissa yhdellä aika pitkällä seinällä huomaamaton kaappirivi, josta ovet oli tapetoitu samalla kankaalla kuin seinätkin. Kun avasi kaappien ovet, sisällä oli leveät ja avarat hyllyt täynnä materiaalia levällään kirjoihini ja opetustyöhöni. Usein avasin monta ovea samalla aikaa, kun aloitin kirjoittamisen tai tuntien valmistelun. Parasta oli, että kaapit olivat täysin ilmaiset: erään naapurini keittiön kaapit uusittiin ja näin kaapit hissin vieressä rivissä menossa kaatopaikalle. Vain vähän maalia ja tapetin jäännösrullat muuttivat kaapiston.

(kommenttini Facebook-keskustelussa 23.10.2014)

keskiviikkona, lokakuuta 22, 2014

Helsinki Anna Amnellin kirjoissa

Helsinkiläisiä 1500-luvun Helsingissä. Vasemmalla nuori Hans van Sanden. [van Sandenin hauta on on Vanhassa Helsingissä] Kaikkien kirjojeni kuvitus on poikani Matti Amnellin tekemää.

Kirjani Kyynärän mittainen tyttö (2004) ja Pako Tallinnaan (2006) liikkuvat Kustaa Vaasan perustamassa nuoressa Helsingissä, joka oli vielä pieni kyläpahanen.
Kirjassa Pako Tallinnaan Helsinkiiin tulee kulkutauti, ja monet ihmiset kuolevat, muiden muassa Margaretan isä, ja 17-vuotias Lucia ja 13-vuotias Margareta pakenevat Tallinnaan Margaretan sukulaisten luo, kun Margareta aiotaan naittaa vanhalle ulkomaalseiselle kauppiaalle. [ ylllä kuvassa Margaretan serkku Vilppu Talvi soutaa venettä pois pienestä Helsingistä kohti Tallinnaa.]

Tekstinäytteitä


Kirjat julkaisi Lasten Keskus, mutta ne makuloitiin jokin aika sitten. Ehkä painatan joskus yhteispainoksen myös Lucia Olavintytär -kirjoistani. Kirjaston




Helsinki vuonna 1905 Kuva: Matti Amnell
Kirjani Aurora ja Pietarin serkut (1993)  kertoo vuoden 1905 Helsingistä. Se on mukana yhteispainoksessa Vaahteralaakson Aurora. Aurora 1-3. 2014. [Kansi on kirjasta Aurora ja Pietarin serkut

Ensimmäisessä osassa Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992)  liikutaan vuoden 1903 Helsingissä. Kirjassa Aurora ja Pietarin serkut (alkuteros vuonna 1993) ollaan koko kirjan ajan vuoden 1905 Helsingissä

Kirjat julkaisi Kirjapaja (nimellä Pirkko Pekkarinen), mutta yhteispainoksen julkaisin BoD:n kautta vuonna 2014 nimellä Anna Amnell. Tämä kirja on mukana messuilla Books on Demandin osastolla 6g70, mutta en ole itse läsnä kirjamessuilla.
Loppuunmyytyjä kirjojani on kirjastoissa. Jos uutta yhteispainosta ei ole vielä paikkakuntaisi kirjastossa, tee tilaus ja toivo sen hankkimista. Yhteispainos ilmestyi vasta elokuussa.

Huom! Kirja Aurora ja villikyyhkysten aika tapahtuu kokonaan Torontossa ja vuonna 2013 ilmestynyt Lucia ja Luka Turussa ja Wittenbergissä.