perjantaina, lokakuuta 31, 2008

Kaksi sateenkaarta


Two rainbows over Helsinki 2, originally uploaded by amnellanna.

Jossain vaiheessa näkyi kaksi sateenkaarta vierekkäin.
Photo: M.A.
cameraphone Nokia E 51

Sateenkaari Helsingin yllä


041, originally uploaded by amnellanna.
En ole nähnyt monta kertaa sateenkaarta Helsingin yllä.

Tämä sateenkaari kohosi huimiin korkeuksiin. Mutta sillä aikaa kun menin toiseen ikkunaan, josta sen voisi kuvata kokonaan, ja avasin sen uutta monimutkaista salpaa, sateenkaari oli lyhentynyt pieneksi pätkäksi. Klikkaa kuvaa ja katso kuvaa suurempana. Flickrissä j nyt myös täddä myös se sateenkaaren pätkä.

  rainbow over Helsinki 2008

Varis kaupungilla


City Crow, originally uploaded by amnellanna.

Sataa, sataa. Miltä vesi maistuu varikslle?

Monikulttuurisuutta Torontossa


Toronto_1984_June_020, originally uploaded by Brin d'Acier.

Kuva: Matti Amnell

Kun monikulttuurisuuteen tottuu, ymmärtää, että se on luonnollisin tapa elää. Mutta sen rinnalla on oma kulttuuri, joka vain vahvistuu monikulttuurisuudessa.

Kaamosruuhka


Kaamosruuhka, originally uploaded by amnellanna.

Aamulla kello seitsemältä Helsingissä.

tiistaina, lokakuuta 28, 2008

Wikipedia ja historia


Delfoin oraakkeli. Matti Amnell. Opiskelunaikainen harjoitelma Michelangelon mukaan.

Wikipedia in English: "Occupation of the site at Delphi can be traced back to the Neolithic period with extensive occupation and use beginning in the Mycenaean period (1600-1100 B.C). Most of the ruins that survive today date from the most intense period of activity at the site in the 6th century BC." (BC = eKr)

Olen hyvin kiinnostunut historiasta. Luen siitä melkein koko ajan netistä, lehdistä ja kirjoista. Olen kiinnostunut siitä, mitä kuvat kertovat menneisyydestä. Wikipediassa on hyviä kuvia, ja monesti myös hyviä artikkeleita. Arvostan Wikipediaa ja toivon, että se kehittyy.

Miten kertovat eri maiden Wikipediat historiasta? Vertaa ja huomaa jälleen, kuinka suomenkielinen Wikipedia poikkeaa valitettavasti täysin muista ajan merkitsemisessä: se vaatii kaikkia [!]kirjoittajiaan hylkäämään eKr/jKr -merkinnät, joiden vastineet BC/AD ym ovat normina (tai ainakin yleisimpänä merkintöinä esim englannissa) muiden kielten Wikipediassa. (Ks esim Delfoi-artikkelia ja vertaa suomeksi ja englanniksi kirjoitettuja artikkeleita.)

Suomi on kuin kommunistinen Kiina tai entinen Itä-Saksa. Miten on näin päässyt tapahtumaan? Tätä tilannetta eivät englanninkieliset huomaa, sillä Google Translaten mukaan eaa/jaa [e, a, a] [j, a, a] tarkoittaisivat samaa kuin BC/AD, mikä ei ole totta. Vai onko niin, että BCE/CE -muotoja ei hyväksytä englanniksi edes Google-käännöksissä?

Ruotsin Wikipedian Delfoi -artikkelissa ei ollut ajanmääreitä, mutta näin se kertoo kertoo Ruotsin muinaishistoriasta. In Swedish BC/AD are used.

" * Paleolitikum (ca 12 000 f.Kr. - 10 000 f.Kr.)
* Mesolitikum (10 000 f.Kr. - 4000 f.Kr.)
* Neolitikum (4000 f.Kr. - 1800 f.Kr.
* Äldre bronsålder (1800 f.Kr. - 1100 f.Kr.)
* Yngre bronsålder (1100 f.Kr. - 550 f.Kr.)
* Förromersk järnålder (550 f.Kr. - 1 e.Kr.)
* Romersk järnålder (1 e.Kr. - 375 e.Kr.)
* Folkvandringstiden (375 e.Kr. - 550 e.Kr.)
* Vendeltiden (550 e.Kr. - 700 e.Kr.)
* Vikingatiden (700 e.Kr. - 1050 e.Kr.)"


Vertaa Delfoi suomenkielisessä Wikipediassa. It uses the Finnish equivalent of BCE, namely letters "e, a, a":

"Historiallista todistusaineistoa on kolmesta kivisestä temppelistä. Ensimmäinen niistä tuhoutui tulipalossa 548 eaa ["e, a, a"]. Seuraava temppeli, jonka tärkeimpiä rahoittajia oli ateenalainen Alkmeonidien suku, tuhoutui maanjäristyksessä 373 eaa ["e, a, a"]. Sen paikalle vihdoin vuonna 330 eaa ["e, a, a"]. valmistuneen temppelin rauniot ovat edelleen nähtävissä.


Delfoi englanninkielisessä Wikipediassa:

"The ruins of the Temple of Apollo visible today date from the 4th century BC are of a peripteral Doric building. It was erected on the remains of an earlier temple, dated to the 6th century BC which itself was erected on the site of a 7th century BC construction attributed to the architects Trophonios and Agamedes.[16]"

Delfoi ranskalaisessa Wikipediassa:

"Sur le site du sanctuaire, un village modeste du 1400 av. J.-C. environ a été reconnu: ce site, nommé Pythô (Πυθώ, οῦς (ἡ) et Πυθών, ῶνος (ἡ)) dans l'Iliade (cf. II, 519 et IX, 405) et dans l'Odyssée (cf. VIII, 80), est abandonné entre 1100 av. J.-C. environ et 800 av. J.-C."


Delfoi saksankielisessä Wikipediassa:

"Zunächst stand Delphi unter der Vorherrschaft von Kirrha, einer Stadt an der Mündung des Pleistos. Im Ersten Heiligen Krieg (600–590 v. Chr.) unterlag Kirrha einem Bündnis von Thessalern, Sikyonern und Athenern und Delphi gelangte unter die Kontrolle der Amphiktyonen, die bis zur makedonischen Eroberung im 4. Jahrhundert v. Chr. andauerte. Auch in römischer Zeit blieb das Heiligtum bis zum Verbot der heidnischen Kulte durch Kaiser Theodosius I. im Jahr 394 n. Chr. eine vielbesuchte Pilgerstätte."

P.S. On eräs tilanne, jossa minäkin käyttäisin ehdottomasti BCE/CE -merkintöjä, nimittäin uskontojen välisessä dialogissa, jossa puhutaan esim yleisistä eettisistä kysymyksistä, johon käyttöön nuo lyhenteet alkujaan keksittiin kirkon piirissä. Mutta Eaa ja jaa ovat niin hassuja, keinotekoisia ja 70-lukulaisia ilmauksia, että käyttäisin suomessakin ennemmin ilmaisuja BCE/CE (jotka voivat tarkoittaa sekä Before Christian Era tai Before Common Era), puheessa voisin sanoa tällöin esim "ennen länsimaisen ajanlaskun alkua" .

Yleisessä tiedottamisessa länsimaat ja nykyään muutkin maat käyttävät BC/AD -merkintöjä. BCE/CE on selvä uskonnonvastainen ilmaus. Jos asuisin Jerusalemissa ja osaisin hepreaa, käyttäisin sikäläistä, heidän ajanlaskunsa merkintää, vaikka en ole juutalainen, samoin jos asuisin muslimimaassa, käyttäisin heidän systeemiään ja lyhenteitään, vaikka en ole muslimi. Maassa maan tavalla.

Tietotekniikan opiskelua viime vuosituhannella

Tietotekniikkaa pitäisi opettaa niin kuin ruoanlaittoa, antaa tarkat ja yksityiskohtaiset ohjeet, joita noudattamalla kuka hyvänsä voi tehdä perustehtävät. Edistyneet voivat sitten kokeilla kaikenlaista uutta, valmistaa gourmet-aterioita ja päivällisiä. Yksityiskohtaiset ja selkeät ohjeet! Väreillä, kuvilla ja sanoilla sitten yksilöllisyyttä.

Tietotekniikan alalla näyttäisi olevan enimmäkseen ihmisiä, jotka eivät tajua, että kaikki ihmiset eivät ole olleet heidän laillaan intohimoisia tietotekniikan harrastajia lapsesta asti tai opiskelleet tietoteknikkaa.

Minulla oli onnea. Sain ensiopetusta pojaltani, joka sai ensimmäisen tietokoneensa Kanadassa vuonna 1980 ollessaan 11-vuotias ja oli ala-asteella Torontossa pieni tietokoneguru, joka haettiin kesken tunnin muihin luokkiin neuvomaan opettajia. Koulun konekirjoituksen opettaja kertoi tulleensa suosituksi. Kaikki pojat halusivat oppia kirjoittamaan koneella.

Poikani opetti minut hitaasti ja kärsivällisesti käyttämään tietokonetta, kun aloin kirjoittaa ensimmäistä kirjaani. Kirjoitin itselleni muistiin joka yksityiskohdan, kaikki vaiheet. Seurasin sitten vain ohjeita. Ihmeekseni samoin sanoi tekevänsä myös hyvä ystäväni, joka oli opettajana yliopistolla. Niin tekivät kaikki hänen työtoverinsakin - jotka olivat luonnontieteilijöitä. Jaa, jaa, sehän tapahtui tietenkin viime vuosituhannella, joskus 1989 jKr.

Tietokoneisiin myydään nykyään monenlaisia lisälaitteita, joiden ohjeet ovat sekavia. Kojeita kertyy lojumaan kenkälaatikkoihin. Nettipalstat ovat täynnä epätoivoisia keskusteluja siitä, miten digitv-viritin tms saataisiin toimimaan niin, että se ei kaataisi Windowsia.

Työpaikoilla on nykyään tietokoneasiantuntijat, joten muiden ei tarvitse hallita siellä ongelmatilanteita. Meidän kotona tietokoneen kanssa ahertavien aikaa menee hukkaan kokeillessa ja kokeillessa. Tekee monesti mieli heittää kaikki romppeet nurkkaan ja kirjoittaa käsin niin kuin muumien äiti Tove. Kun olisikin yhtä hyvä käsiala kuin hänellä. Antti Tuurikin kirjoittaa romaaninsa edelleen kirjoituskoneella. Hyvin ymmärrettävää.

lauantaina, lokakuuta 25, 2008

Eero Saarinen: The Gateway Arch

Eero Saarisen The Gateway Arch (1965), St. Louis, Missouri. Kuva: Matti Amnell

Kemppisen blogissa on tänään aiheena teräs, ja kuvana Saarisen kaari.

The Gateway Arch symbolisoi lännen valloittamista ja siirtolaisuutta. St. Louisisssa voi nähdä myös vanhan terässillan (Eads Bridge), jota pitkin siirtolaisjunat ylittivät Mississipin.

Saarisen kaari on valtavan suuri. Huipulle pääsee hissillä, joka pysyy tasapainossa, vaikka kulkee kaartuvaa rataa. Huipulta näkyy Mississippi, satama ja baseball-kenttä. Lisää kuvia Saarisen luomuksesta näet klikkaamalla tätä kuvaa ja valitsemalla Missouri-kansion.

torstaina, lokakuuta 23, 2008

Tämähän on kuin Oscar!



Hallatar antoi minulle tämän kauniin kunniamaininnan, joka annetaan
"blogin luovuuden, kuvituksen, mielenkiintoisen sisällön
ja/tai blogosfääriin tehdyn panostuksen johdosta"

Kansainvälisen palkinnon
alkuperäiset säännöt
http://arteypico.blogspot.com/2008/06/y-el-premio-arte-y-pico-es-para.html
Muchas gracias!Thank you!

Säännöt palkinnon eteenpäin jakoon ovat:
1) Valitse viisi blogia, joita arvostat luovuuden, kuvituksen, mielenkiintoisen sisällön ja/tai blogosfääriin tehdyn panostuksen johdosta millä tahansa maailman kielellä.
2) Jokainen annettu palkinto on henkilökohtainen ja sitä annettaessa mainitaan blogin kirjoittajan nimi sekä linkitetään palkittavaan blogiin.
3) Palkinnonsaaja liittää palkinnon logon blogiinsa.
4) Palkinto tulisi linkittää alkuperäispalkinnon osoitteeseen.
5) Palkinnonsaaja julkaisee säännöt omassa blogissaan.

Jaan tämän kauniin kunniamaininnan eteenpäin seuraaville kiinnostaville blogeille, joissa toteutuvat kauneus, sananvapaus ja luovuus :
1. Hallattarelle itselleen,
lämminhenkiselle bloggaajalle, runoilijalle, äidille
2. Jura Jukolalle
itsenäiselle ja sivistyneelle bloggaajalle, Italian ja renessanssin ystävälle

3. Natalialle
äidille, toimittajalle, Bollywood-asiantuntijalle

4. Ihan Kipsissä -blogille
taiteilija in action

5.Iinekselle
rohkealle ja älykkäälle bloggaajalle, joka kirjoittaa kaunista ja monipuolista kieltä

Jatkoa myöhemmin:

Olen saanut Arte y Pico -palkinnon Iinekseltä, jolle annoin sen ja Liisalta, jonka herkkiä luontokuvia käyn usein ihailemassa. Kiitos!

1. Annan Arte y Pico -pokaalin Liisan jutuille. Ne ovat viisaita ja kauniisti kirjoitettuja.

2. Palkinto menee myös Anitan Sanat -blogille, joka on kaunis kulttuuriblogi.

3. Pekka Nykänen on kiireinen mies. Hänen bloginsa ovat suomalaisen blogimaailman perusblogeja. Omalääkärimme. Linkkimestari. Pekan vanhempi blogi on Vuodatuksessa. Viimeisin kuvasarja kalliomaalauksista). Valokuvat ovat hyvin kauniita. Tällä hetkellä Vuodatus ei näytä oikeaa sivupalkkia hänenkään blogistaan, mutta sen asian pitäisi korjaantua. Hänen uusin Nettipäiväkirjansa on Bloggerissa.

4. Seuraavan pokaalin saa Nukkekoti wiki , kaikkien nukkekotiblogien ja miniatyyrien harrastajien yhteisblogi. Siihen kätkeytyy paljon kauneutta ja iloa kaikenikäisille.

5. Palkinto Sinulle, joka olet juuri aloittamassa bloggaamista!

P.S.
Blogin ulkoasua yksinkertaistaessani kadotin jälleen kerran suuren osan sivupalkista. Siellä menivät myös tiedot aikaisemmista tunnustuksista. Pahimpien kiireiden mentyä kokoan ne taas yhteen. Kiitos kaikista!

Wikipedian yleisohje muissa kielissä: eKr/jKr

Date format:
Vertaa Ajan merkitseminen Wikipediassa eri kielillä:

suomi:
"Vuodet merkitään pelkillä numeroilla: 2000, 2000 eaa." [!]
(In Finnish the expression [e, a, a ] which does not mean BC, it means 'before the reckoning of time was started' or BCE'.]

englanti:
"Numbers and dates
-- The name 1729 itself is for the year 1729 AD."

ranska:
"Pour les siècles : Ier siècle, XXe siècle et IIe siècle av. J.-C.
Pour les millénaires : Ier millénaire, IIe millénaire et IIIe millénaire av. J.-C. "

ruotsi:
"Tal och årtal
Titlar som enbart består av siffror behandlar årtal enligt västerländsk tideräkning, vt. Exempel: artiklarna 1, 88 och 2005 behandlar dessa årtal. Årtal före Kristus brukar namnges enligt formen [[X f.Kr.]]. Exempel: 336 f.Kr.. Använd inte begreppet "före vår tid" som artikelnamn, men men notera att detta skrivsätt ibland används i artikeltext."

(ruotsi: Vuosiluvut ennen Kristusta merkitään tavallisesti [f.Kr.], eKr. --Ilmausta "ennen meidän aikaamme" ei [!] saa käyttää otsikoissa, mutta sitä voidaan toisinaan [!] käyttää artikkelitekstissä.)

Ehkäpä Wikipedian kahvihuoneessa kannattaisi jatkaa keskustelua tästä aiheesta. Suomi ei nimittäin ole ateistinen diktatuuri, jossa ihmiset voidaan pakottaa luopumaan kristillisestä ajanlaskun merkitsemisestä - ei edes Wikipediassa. Suomalainen Wikipedia levittää lisäksi toiminnallaan virheellistä käsitystä, että on normaalimpaa merkitä ajanlasku e.a.a/j.a.a kuin eKr/jKr. (=The Finnish Wikipedia is spreading the missconception that it is more normal to use the Finnish equivalent of BCE/CE than the traditional BC/AD. It is just the opposite, especially in Finland.) Asia on täysin päinvastoin.

Wikipedian takana pieni harrastajien joukko: nuoria ja miehiä.
Lue Mitä on Wikipedian takana?

"Timo Jyrinki kutsuu suomenkielisen Wikipedian aktiivisimpia käyttäjiä ydinryhmäksi.
- Sen koko vaihtelee kymmenestä reiluun sataan, kertoo Jyrinki."
Tämä ydinryhmä valitsee keskuudestaan ne, jotka päättävät, mitä tehdään.

Eikö olisi aika perustaa virallinen Wikipedia-yhdistys ja tehdä suomalaisista Wikipedia-sivuista asialliset sivut? Wikipedia ei saa olla ateistien nuorisotyötä.

sunnuntaina, lokakuuta 19, 2008

Hökkelit Helsingin parhailla paikoilla



"Kuka antaa luvan tuoda kaupunkien parhaille paikoille mökkejä, jotka näyttävät puuliitereiltä tai ulkohuusseilta?" kirjoittaa Hesarin toimittaja Sami Sykkö tänään vaalimökeistä. Ne ovat kuitenkin kauniita verrattuina tähän hökkelikioskiin, joka seisoo kesät ja talvet vuodesta toiseen Design-museota vastapäätä. Se pilaa koko Koulupuiston kulttuurimaiseman.

Japanilaista katumuotia Helsingissä



Japanilaistyylistä muotia Diana-puistossa kylmänä launtaina Helsingissä.



Hauskaa on vaikka paleltaa



Lämpimästi pukeutunut



Tuli mieleen tyttölyseo

lauantaina, lokakuuta 18, 2008

Uusi aikakausi

Tulevaisuuden koti, Gatlinburg, Great Smokey Mountains. Kuva: Matti Amnell

Meillä on edessämme ajatusmallin muutos, kirjoittaa Olav S. Melin tämän päivän HBL:ssä. 1950-luvulta saakka vallinnut nopeatempoinen tietoyhteiskunta kovine vaatimuksineen on tullut tiensä päähän. Tilalle astuu uusi aikausi, yhteiskunta joka suuntautuu unelmiin, seikkailuun, spiritualiteettiin ja tunteisiin. On tilaa uskolle ja toivolle - kaikesta huolimatta.

Olav S. Melin: Tro ger hopp. HBL/Debatt/I dag 18.10.2008


muutoksen aika, 2000-luku, optimismi

perjantaina, lokakuuta 17, 2008

Photo Friday: 'Freeze Frame'



Photo: Anna Amnell 2008

Pysähtyminen/Stop-motion:
Veistokset/Statues/Helsinki
"Tämän rauhanpatsaan pystytti Suomen kansa rauhanomaisen rinnakkaiselon ja Suomen ja Neuvostoliiton ystävyyden vertauskuvaksi 6.4.1968." (This statue of peace was erected by the people of Finland as a symbol of the peaceful coexistence and friendship of Finland and the Soviet Union; April 6, 1968).

Maisema muuttuu jälleen


Maisema muuttuu jälleen, originally uploaded by amnellanna.

Kun lehdet lähtevät puista, paljastuu aivan uusi maisema.

keskiviikkona, lokakuuta 15, 2008

Arjen kauneutta


062, originally uploaded by amnellanna.

Näkymä keittiön ikkunasta yllättää toisinaan.

Obama-paperinukke johdossa



Obama paper doll

Jos paperinuket voivat ennustaa vaalitulosta, Obamasta tulee USA:n presidentti. Doverin Obama-paperinukke on saanut 64% äänistä ja McCain -paperinukke vain 36%.
Nyt voi lähettää myös suosikkikandidaattinsa kuvan ilmaisena email-postikorttina.

Kun olin alkujaan Hillaryn kannattaja, voisin lohduttautua tilaamalla Hillary- paperinuken, joka kuuluu presidentinrouvien paperinukkepakettiin.

Naisten höpinöitä? Ei toki. Luulen, että näillä paperinukeilla käydään tehokasta vaalikampanjaa, sillä politiikassa eivät vaikuta vain faktat vaan myös tunteet. Kissat ja koirat ja hamsteritkin ovat mukana yhä kovemmaksi käyvässä kampanjassa. Minua kauhistuttaa, kun ajattelen, miten kovaksi kampanja tulee vielä käymään.

Pohjois-Amerikassa kansa suhtautuu politiikkaan paljon avoimemmin kuin meillä Suomessa. Siellä kuka hyvänsä voi mennä puhumaan ehdokkaansa tai virkaan valitun poliitikon kanssa. Viisas poliitikko tietää, että nimenomaan tavalliset ihmiset päättävät, mitä hänelle politiikassa tapahtuu.

Aleksanterinkatu, Helsinki


Aleksanterinkatu, Helsinki, originally uploaded by amnellanna.

sininen

tiistaina, lokakuuta 14, 2008

Tiger kertoo Amerikasta Rihmastossa


Niagara Falls_1986_July_024, originally uploaded by Brin d'Acier.
Kuva : Matti Amnell (Klikkaamalla kuvaa pääset katsomaan poikani Niagara-kansiota Flickrissä)

Osoituksena Rihmaston leppoisasta tunnelmasta laitan tänne kirjoitukseni, jonka lähetin sinne, kun eräät osallistujat kirjoittivat matkarunoja Amerikasta, tarkemmin Kanadasta.


16.7. 2005 Petra kirjoitti:

"on Tiger täällä elänyt,
hänestä voisi apua olla
meille, ihan tässä ja nyt."

Vastasin: (Klikkaa kohtaa "aihe" ylhäällä oikealla)



Kirjekyyhkyn mukana lähetän vaatimattoman viestin toiseen kotimaahani.

Buster Keatonin lailla voi matkustaa junalla Kanadan halki. Se on suuri maa, joka ulottuu "mereltä merelle". Tiger ei ole itse lomaillut koskaan länsi-Kanadassa, vaan on matkustanut melkein kaikkina Kanadan kesinään Yhdysvaltoihin telttailumatkoille.

Koska kalastaminen kiinnostaa teitä, voitte pysähtyä suomalaiseuduille Thunder Bayhin ja Sudbury'in. Vai menettekö pohjoiseen Timminsiin? Neuvovat kanadansuomalaiset, missä ovat parhaat kalapaikat. Intiaanien saarta, Manitoulin Islandia älkää vain unohtako.

Ei kai passi kadonnut? Ottawassa on suurlähettiläs, Torontossa konsuli.

Tuliko ikävä Eurooppaa? Silloin pitää mennä Quebeciin, varsinkin Orleansin saarelle ja Quebec Cityyn. Siellä on vanhan mantereen lumo säilynyt. Mieleen tulevat suomalaiset kylät, kun katselee niitä 1600-luvulla rakennettuja harmaakivikirkkoja.

Mieleen tulivat myös siirtolaisten karut alkuajat. Ilmasto oli niin ankara, että Ranskasta tulleet perheet olisivat kuolleet viluun ja nälkään, jolleivat intiaanit olisi neuvoneet, miten elää. Useimpien quebeciläisten sukujen esivanhemmissa on sekä intiaaneja että eurooppalaisia.

Mutta parasta on Kanadassa Niagara. Se on koko mantereen myyttinen keskus. Kanadan puolellahan ovat juuri ne parhaat putoukset. Kun sumua näkyy, tietää että on lähestymässä Niagaraa. Kun olette käyneet ihmettelemässä putousta, menkää sinne ravintolaan putousten äärelle, pyytäkää pöytä, josta voi katsoa, kuinka vesi syöksyy syvyyksiin.

Siinä vaan kartta esille ja Niagaran seudun viiniä maistellen voitte miettiä, minne mennä seuraavaksi. Suunnatako New Yorkiin ja kulttuurin pariin vai Pennsylvanian halki ja suurien metsien ja Great Smokey vuorien keskelle telttailemaan?

Käykää kuitenkin ensin USA:n puoleisessa Niagara Fallsin kaupungissa intiaanien kulttuuri- ja tiedotuskeskuksessa, jonka nimi on Turtle. Se on kilpikonnan muotoinenkin. Siellä voitte nähdä sotatanssin, jolla tanssitaan nykyään rauhaa, ei sotaa.

Tuli mieleen Rihmasto



Kuva: forester/morguefile

Ennen bloggaamisen aloittamista osallistuin netissä kahteen keskustelupalstaan Kiiltomatoon ja Rihmastoon. Kiiltomato oli siihen aikaan melko omituisessa vaiheessa, mutta Rihmasto oli oikein mukava paikka. Siitä jäi hyvät muistot. Kirjoitin Rihmastoon nimimerkillä Tiger, mutta oikea nimeni oli tiedossa. Huomasin äsken, että siellähän on kaikki kirjoitukset tallessa. Ne täytyisi ottaa talteen omiin blogeihinkin.

Valitsin nimimerkin Tiger, koska olen kiinalaisessa horoskoopissa Tiikeri. En usko horoskooppeihin, mutta kiinalainen horoskooppi on hyvin kiinnostava. Sehän on tietenkin mahdoton - eivät kaikki samana vuonna syntyneet lapset esimerkiksi yhdessä koululuokassa ole samanlaisia.

maanantaina, lokakuuta 13, 2008

Ruskaa Johanneksen puistossa


Ruskaa Johanneksen puistossa, originally uploaded by amnellanna.

Tänä vuonna on ruskaa. Milloin hyvänsä voi tulla myrsky ja viedä kaikki lehdet pois.

Syksy Johanneksen puistossa

Syksy Johanneksen puistossa

Syksyn lehdet

Petersburg, Illinois

Grave of Edgar Lee Masters, author of Spoon River Anthology
Nämä valokuvat Spoon Riveristä on ottanut joko poikani tai minä. Emme taida muistaa, kumpi.

Spoon River


Lewiston, IL_1986_August_206, originally uploaded by Brin d'Acier.
Tämän halusimme nähdä.

Muisto


Lewiston, IL_1986_August_198, originally uploaded by Brin d'Acier.
Spoon Riverin hautausmaalle täytyi mennä.

lauantaina, lokakuuta 11, 2008

Koko kansan presidentti Martti Ahtisaari sai Nobelin!




2008 Nobel Peace Prize Laureate is Martti Ahtisaari from Finland

Oliivi on rauhan symboli. Sen kasvattaminen vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa - rauhan aikaa. Oliivipuutarhaa ei voi hoitaa, jos maa on sotatilassa.

Tapasin presidentti Martti Ahtisaaren eräillä Englannin suurlähetystön kutsuilla. Kerroin, että arvostan kovasti hänen työtänsä ja lisäsin hymyillen, että näin on, vaikka en olekaan demari.
- En ole minäkään, sanoi Ahtisaari hymyillen leppoisasti. Hän sanoi, että presidentiksi tultuaan henkilö lakkaa olemasta puolueensa jäsen ja muuttuu koko kansan presidentiksi.

Ahtisaarihan oli tullut puoluepolitiikan ulkopuolelta Sdp:n presidenttiehdokkaaksi, ja hänet oli ensimmäisenä valittu suoralla kansanvaalilla presidentiksi vuonna 1994. Me ulkomailta lama-Suomeen kolme vuotta aikaisemmin palanneet suomalaiset koimme Ahtisaaren valinnan hyväksi merkiksi: Suomeen paluu oli ollut oikea ratkaisu. Suomi oli eheytymässä. Nyt ajateltiin, mikä oli parasta Suomelle. Vanhat sotakirveet haudattaisiin.

Olimme väärässä. Suomi ei ollut vielä valmis Martti Ahtisaaren kaltaiseen kansainvälisesti ajattelevaan presidenttiin. Kansa ihaili presidentti Ahtisaarta, mutta puoluepolitiikka vei Suomelta presidentin, joka olisi voinut johtaa toisella kaudellaan Suomen uudelle vuosituhannelle.

Unto Hämäläinen kirjoittaa tänään Hesarissa, että Ahtisaaren kaltaiset sovittelijat ovat harvinaisia.

"Ahtisaaren presidenttikaudella suuret asiat onnistuivat: Suomesta tuli EU:n ja sen talousliiton jäsen ja maan talous vakautui laman jäljiltä."
(Unto Hämäläinen: Autuaita ovat rauhantekijät. Ahtisaaren kaltaisia sovittelijoita on vain muutamia. HS/Kotimaa Ahtisaarelle rauhan Nobel. 11.10-2008)

Olen tänään iloinen siitä, että Martti Ahtisaari sai Rauhan Nobel -palkinnon. Me suomalaiset onnittelemme nobelistia ja hänen perhettään!

Kiitos Martti Ahtisaari!


perjantaina, lokakuuta 10, 2008

Ikkunaremontti - vanhat ikkunat viety pois



Tähän kerrostaloon laitettiin uudet ikkunat. Remontti on viimeistelyä vaille valmis.

 


1930-luvulla rakennetun kerrostalon ikkunat otettiin pois ja uudet nostettiin paikoilleen ulkoapäin. Sisällä asunnoissa ovat olleet ammatti-ihmiset laittamassa ne paikoilleen.
Posted by Picasa

Ikkunaremontti - huusholli paketissa

 


Kaikki mahdollinen on peitetty muovilla, ikkunoiden edustat on tyhjennetty, ollaan valmiina ikkunaremonttiin.
Posted by Picasa