perjantaina, huhtikuuta 30, 2010

Vapunaatto 2010

Vappupiknik  Senaatintorilla

Seitsemän aikaan vappuaattona tunnelma oli mukava. Ennenhän Esplanadi on ollut keskeinen paikka. H.A -patsaan lakituksen jälkeen joukko oli hajaantunut. Uutta oli se, että suuri joukko vapunviettäjiä oli kerääntynyt Senaatintorille.

Senaatintori vappuaattona 2010

Myös Eino Leinon patsaan ympärillä juhlittiin - luettiin runoja - Leinoa, oletan.

Vappu Eino Leinon kanssa


"Short time's to us allotted till our urn.
Living, like furnace flames then let us burn,
High let us in the fire be ascending,
Earth stays below, the spirit's heavenward tending."

(from 'Hymn to Fire')
Eino Leino, Finnish poet
Iltakävelyllä oli rauhallista ja mukavaa, vaikka näimme yhden mielenosoituksenkin. Paikalla oli aikamoinen joukko mellakkapoliiseja, ehkä se rauhoitti mielenosoituksen.

perjantaina, huhtikuuta 23, 2010

Kissan kätköt

050 Nestor Burma 2010

Nestorista paljastui uusi puoli: se kätkee esineitä maton alle. Tekevätköhän kissat useinkin niin? En ole ennen huomannut omista kissoistani. Poikani kertoi, että se kätkee miniän korvakoruja tai muita pikkuesineitä maton alle piiloon.

Testi

Olen onnistunut saamaan tähän mahdollisuuden kirjoittaa myös suomeksi. Kokeillaan.

torstaina, huhtikuuta 22, 2010

Pakkopuolaa ja tuuletusta

Jouduin eilen kamppailemaan vanhan tietokoneeni kanssa, kun laitoin siihen korjauslevyn. Ensinnäkin asentaminen ei ollut onnistua ollenkaan. Toisen tietokoneen avulla löysin neuvon: Amilolla on tapana kuumentua, ja neuvottiin pitämään tietokonetta viileässä. Niinpä istuin tietokoneen ääressä avoimen ikkunan vieressä. Onneksi vuoteen taakse oli laitettu talteen vanhemman (ja mieluisamman) pöydän levy, joka toimi tukena. Ei onnistunut. Laite kuitenkin viilentyi.

Katsoin neuvoa netin keskustelusivuilta, ja recovery-levy lähti liikkeelle kivasti, mutta lopahti, kun tultiin 99 prosenttiin. Aina uudestaan, vieläkin ovat sormet kipeinä, sillä niiden piti liikkua kilvan tietokoneen kanssa.

Luin, että levy voi olla vahingoittunut. Onneksi oli toinenkin levy, monikielinen, jossa mainittiin myös suomi. Se alkoi lupaavasti englannilla - ja vaihtui äkkiä ilman mitään varoitusta puolaksi!
Mitään ei voinut tehdä.

Niinpä varakoneeni on puolankielinen. Onneksi kaikki lisäosat kuten Google, Flickr ym ovat joko suomeksi tai englanniksi.

Olenko oppinut puolaa? 'Moj' =minun. Muutakin olen oppinut Google Kääntäjän avustuksella.
Kone täytyy viedä sittenkin huoltoon, sillä käsittääkseni yksityisillä ihmisillä ei ole keinoja muuttaa tietokoneen kieltä. Outo juttu.

Huom! Alemmassa kuvassa näkyy pieni keksintöni. Koska varsinkin tuo vasemmanpuoleinen tietokone eli Amilo kuumentuu nopeasti, laitoin sen alle matalan puulaatikon, joka on avoin tuuletusaukkoihin päin. Suosittelen!

Ooppera ja ihmepilvi

The Opera House and a strange cloud
Kansa pakenee hirviöpilveä oopperaan. :)

keskiviikkona, huhtikuuta 21, 2010

10 tapaa kommunikoida

Pariisinsuomalainen Maurelita näyttää blogissaan kymmenen erilaista tapaa kommunikoida.

Paikallaan jököttävä pilvi

015 a strange cloud

Parina päivänä on ollut outoja pilviä. Taivas on ollut kirkkaan sininen, mutta yhdessä kohdin on iso mähkälemäinen pilvi, joka seisoo paikallaan kuin vuori. Niin oli tämäkin. Seurasin sitä monen minuutin ajan odottaessani Ikean bussia Espoossa. Se leijui liikahtamatta pitkään yhtenä isona kimpaleena ja alkoi sitten vähitellen leijua eteenpäin kuin kummitus.

Samalla tavalla tänään oli kadun päässä valtava pilvi, joka seisoi siinä kauan. Taivas on muuten täysin pilvetön ja häikäisevän kirkkaan sininen.

liikkumaton pilvi

Olen tottunut siihen, että pilvet kulkevat usein hyvin nopeaakin vauhtia, siksi tuollainen liikkumaton pilvi vaikuttaa oudolta. Olen laittanut paikallaan jököttävän pilven otsikon tauskuvaksi, ja sen alatekstiksi sopisi: Kansa pakenee hirviöpilveä Oopperaan.:)

sunnuntaina, huhtikuuta 18, 2010

Punainen auto

026  old Ford in Helsinki

Olimme kävelyllä ja näin hauskan auton. Vaikka en itse aja autoa enkä omista autoa, pidän autoista, jos ne ovat kauniita. Minä en halua autoa enkä yleensäkään mitään esineitä, joita ihailen. Pelkästään niiden kauneus riittää minulle. Katso lisää kuviani tästä autosta. (Flickr)

025 old Ford in Helsinki

Apina verannalla

Apina tulee etsimään ruokaa ja juotavaa tyttären verannalta. Apinoita ei saa ruokkia, sillä ne saattavat tottua saamaan ruokaa ja tulevat aggressiivisiksi.

A sunny day in Helsinki


A sunny day in Helsinki
Originally uploaded by Anna Amnell

Keväinen päivä.

lauantaina, huhtikuuta 17, 2010

perjantaina, huhtikuuta 16, 2010

Viekö tuhka loman?



Meidän on tarkoitus lähteä toukokuun alussa kolmen viikon matkalle Etelä-Eurooppaan. Toivon, että Islannin tulivuori rauhoittuu, ja pääsemme lentämään. Jos tuhkapilvi leijuu yhä Euroopan yllä, täytyy perua matka tai matkustaa junalla, mikä olisi ihan mukavaa. Aikaa matkoihin menee tietenkin enemmän.

Lisäys:

Tulivuori saattaa purkautua jopa vuoden ajan. Mutta eihän se ole maailmanloppu matkustajille.
Ennen matkustettiin junilla ja laivoilla, ja hyvin toimeen tultiin.

Olen matkustanut New Yorkiin ja sieltä takaisin Eurooppaan laivalla teini-ikäisenä. Oli kiinnostavampi kokemus kuin myöhemmät lennot Atlantin yli.

Englannin anglikaaninen kirkko on jo jokin aika sitten määrännyt, että sen papisto ja piispat matkustavat pääasiallisesti junalla.

Intia-värien maailma

Meren rannalla Intiassa
Katunäkymä
Juhlat

Kuvat: M & S Amnell
Tyttäreni blogi on Pink Lady on the Loose

torstaina, huhtikuuta 15, 2010

Orkideailmiöitä

 

Kauan kukkineeseen orkideaan on tullut "vauvakukka", pieni kukka, joka on tummempi kuin muut kukat. Lisää on tulossa, sillä varren päässä on nuppuja. Toisessa orkideassa on isoja nuppuja. Orkideamme alkavat siis vihdoinkin kukkia. Ensin vaikutti siltä, että ne eivät pitäneet muutosta.
Posted by Picasa


Ylempänä oleva orkidea 19. maaliskuuta loistossaan. Muistelen, että ostimme sen muutama päivä aikaisemmin, joten se on kukkinut jo kuukauden ja työntää pikkuorkideoja vartensa päästä.

keskiviikkona, huhtikuuta 14, 2010

Ystävyys

 

Kun muutin uuteen asuntoon, ensimmäisiä asioita, joita tein oli näiden seinäkoristeiden laittaminen keittiön ovenpieleen. Olen saanut molemmat esineet lahjaksi. Kissan ystävältä, jonka olen tuntenut varhaislapsuudesta asti ja toisen ystävältä, johon tutustuin koulun alkaessa. Nämä esineet muistuttavat minua siitä, miten onnellinen olen, kun minulla on ystäviä, joiden kanssa ystävyys on säilynyt halki vuosikymmenien.
Posted by Picasa

Myöhästynyt pääsiäiskommentti: Parantajanaiset

Ninni-kissan leveä pääsiäisyönhaukotus ja Anitan blogin kommentit toivat mieleen keskiajan ja uudenajan alun kansanparantajat ja heitä kadehtineet "viisaat" lääkärit, jotka alkoivat syyttää näitä kilpailijoitaan noidiksi.

Kissan haukotus on aito!

Näen mielessäni Anitan ja Ninnin ennemminkin kansanparantajina: mökin katosta riippuu tusinoittain yrttikimppuja kuivumassa, musta pata on koukussa takan avotulen yläpuolella, ja Anita hämmentää padassa valmistuvia lääkkeitä pitkällä puukauhalla, toisessa padassa kiehuu naapurin emännän mekko värjättävänä, Anitan omat vaatteetkin ovat tietenkin kasvisväreillä värjättyjä. Ninnillä on kuvaan sopivanvärinen turkki ja Anitalla tukka. Mökissä on turvekatto, jolla vuohi tepastelee syömässä mehukkaita kukkasia.

Tällaisia saattoivat olla ne kansanparantajat, joita uuden ajan oppineet lääkärit kadehtivat ja alkoivat syyttää noidiksi. He olivat sitä mieltä että esimerkiksi jauhetut lasinmurut auttavat paremmin lapsen vatsakipuihin kuin parantajanaisen keitokset.

tiistaina, huhtikuuta 13, 2010

Vihreä ja ruskea

värikollaasi: vihreä ja ruskea

Värikollaasit

Suomalaisen taide-elämän hidas vapautuminen

Kolmekymmentä vuotta sitten kanadalaisessa valtakunnallisessa sanomalehdessä oli kulttuuripalstalla laaja kirjoitus, jossa ihmeteltiin, miksi suomalaiseen designeen erikoistuneessa liikkeessä ei ollut enää mitään uutta ja kiinnostavaa: "For myself it just became boring to go to Karelia, there was no new stimulus" (Debra Sharp: Karelia: Some Success Stories Have Unhappy Endings. The Globe & Mail Dec. 6th 1980). Kirjoitin saman lehden yleisönosastoon kirjoituksen, jossa kerroin tilanteen johtuvan suomalaisen taidekoulutuksen ja yleensäkin taide-elämän politisoitumisesta.

Alkaneella vuosikymmenellä on suomalaisessa taide-elämässä alkanut hiljalleen tapahtua jotain liikettä kohti vapautumista. Tänä aamuna luin Hesarista taiteilija Osmo Rauhalan kirjoituksen, jossa puhutaan samasta aiheesta. Osmo Rauhala: Taidevienti kaipaa uusia tuulia. Helsingin Sanomat/Kulttuuri 13.4.2010.

"Keskittyneen taidehallinnon malli ja ajatus taiteilijasta kansallisena valtion työläisinä levisivät meille Itä-Euroopasta. Samoin menettelytavat joissa kulttuuriväki osallistui yhteiskunnan sulkemiseen ja lahjakkaiden toisinajattelijoiden syrjäyttämiseen alan resurssien jaosta."

Rauhala mainitsee sitten suomalaisia taiteilijoita ja taiteen keräilijöitä, jotka olivat saaneet tunnustusta ulkomailla, mutta joita väheksyttiin Suomessa: Olli Lyytikäinen, J. O. Mallander, Pentti Kouri. "Kaikkia yhdisti suuntautuminen länteen ja siihen liitetty arveluttava maine taidepiireissä."

Rauhala jatkaa: "Taiteen umpioitunutta valtapiiriä yritettiin arvostella, huonoin tuloksin." Rauhala mainitsee Jan Kenneth Weckmanin Suomen Kuvalehdessä 1980-luvun lopulla ja Eero-Pekka Rislakin Image-lehdessä 1990-luvulla ilmestyneet kirjoitukset. Enemmän keskustelua sai aikaan vasta Leena Krohn 2000-luvulla Teemu Mäen videoteoksen ostamisesta Atenemumiin.

Taiteilija Osmo Rauhala kirjoittaa: "Terve luovuus kehittyy moniarvoisessa ilmapiirissä, jossa taiteen tärkeimmistä instituutioista käydään avointa ja säännöllistä kriittistä keskustelua valtamediassa."

Suomessa asuvat lukijani, lukekaa tämä Rauhalan kirjoitus Helsingin Sanomista. Ulkomailla asuville lukijoilleni halusin kertoa, että suomalaisessa taide-elämässä alkaa vihdoinkin tapahtua jotakin liikettä.

Osmo Rauhalan kotisivut

maanantaina, huhtikuuta 12, 2010

Pidän kukista

 

Mieheni ostaa minulle jatkuvasti kukkia. Se tuntuu hauskalta varsinkin sellaisina vuodenaikoina, jolloin ei näe kukkia ulkona muualla kuin torilla. Onneksi tulppaanit ovat nykyään edullisia ja orkideat kestäviä.
Posted by Picasa

sunnuntaina, huhtikuuta 11, 2010

Puolan suru. Poland in mourning

Puolalaisten suru (BBC , video)
Ulkomailla asuvat puolalaiset surevat. Poland in mourning.
Myötätuntoa osoitetaan kaikkialla maailmassa. (World leaders share the sorrow of Poland)

Vuodatus on kehittynyt


Vuodatus on kehittynyt hyvin paljon alkuajoista. Minulla on ollut jo kauan Vuodatuksessa blogeja, joista nyt ovat jäljellä muiden muassa yllä kuvatut Broken Star -käsityöblogi ja Narniassa -blogi. (Klikkaa kuvia ja katso niitä suurina.) Tällä hetkellä niissä on Blogvalleyn suunnittelemat blogipohjat. Käsityöblogissa on jälleen otsikon taustana kuva vanhasta kroatialaisesta ompelukoneesta, jonka otin zagrebilaisessa solmioliikkeessä (solmio eli kravatti on kroatialainen keksintö). Narniassa-blogissa on tätä blogia varten saamani kuva elokuvasta Velho ja leijona, joka on aiheena tässä blogissa, samoin kuin ovat Narnia-kirjat, C.S. Lewis, Tolkien ja lapsille kirjoittaminen. Blogin taustalla on graduni Narnia-kirjoista.

Lisäksi on tietenkin Syksyblogini, joka on kausiblogi ja nukkuu muut vuodenajat. Siinä on otsikon taustalla syksyinen kollaasi, jossa on näkymiä Helsingistä ja Zagrebista, jossa olin käymässä kaksi vuotta sitten syksyllä ja jonne menen taas toukokuussa.

Neljä viisi vuotta sitten sekä Vuodatuksessa että Bloggerissa oli pahoja ongelmia, joiden vuoksi minäkin siirsin blogejani aina sinne, missä ne sai toimimaan. Monta blogia tuli aloitettua ja lopetettua. Nyt on paljon helpompaa aloittaa bloggaaminen. Ei tarvitse oppia koodeja, ei jännittää kaatuuko blogi viikonloppuna, jolloin on aina paljon liikettä blogeissa.
Posted by Picasa

lauantaina, huhtikuuta 10, 2010

Vihreä ja keltainen

 

Värikollaasit
Posted by Picasa
Klikkaa kuvaa ja katso sitä suurena!

Suomessako nepotismia?

Asuin opiskeluaikana yläluokkaisessa helsinkiläisperheessä alivuokralaisena. Ohuen oven läpi kuulin, mitä salissa keskusteltiin kutsuilla. Usein aiheena oli Urho Kekkonen. Tavanomaisten juorujen lisäksi paheksuttiin sitä, että Kekkonen ei kuulunut mihinkään kunnon sukuun. Häntä pidettiin ulkopuolisena.

Samoihin aikoihin vasemmistolaisopiskelijat lauloivat 20 perheestä, jotka hallitsevat Suomea. Todellisuudessa suuri osa heistä itsestäänkin oli varakkaista perheistä, jopa kuului sukuihin, jotka olivat olleet vallassa Suomessa, olipa maa Ruotsin tai Venäjän vallassa. Vaikka heidän unelmansa Neuvosto-Suomesta ei toteutunut, he pääsivät hyvään asemaan puoluetovereiden - ja tietenkin myös sukulaisten avulla. Syntyi myös uusia varsinkin kulttuuria hallitsevia vasemmistolaissukuja, joiden jäseniä on voitu bongata naistenlehtien sivuilta ja televisiosta vuosikymmenestä toiseen, nyt jo kolmatta sukupolvea.

Tällaista vallan periytymistä voisi sanoa eräänlaiseksi nepotismiksi. Sitä esiintyy Suomessa kaikilla aloilla ja kaikissa puolueissa. Sitä pidetään nähtävästi täysin luonnollisena asiana. Sitä ei paheksuta ainakaan julkisesti. Tämän päivän lehti kertoo, että Ylioppilaskunnan laulajien uudeksi johtajaksi on valittu edellisen johtajan poika. Huomiota herättävin on kuitenkin ollut viime aikoina kirkollisen vallan siirtyminen saman suvun jäsenille melkein 40 vuoden ajan.

John Vikström valittiin vuonna 1970 Porvoon hiippakunnan piispaksi. Kun John nimitettiin arkkipiispaksi, Johnin 10 vuotta nuorempi veli Erik valittiin hänen tilalleen Porvoon piispaksi. Erikin jäätyä eläkkeelle oli piispana kolme vuotta muuan ei-Wikström. Vuonna 2009 valittiin Porvoon piispaksi Johnin poika Björn Wikström.

torstaina, huhtikuuta 08, 2010

Uusi kamera: testikuva

 

Tämä kuva näyttää paremmalta, kun on edes vähän valoa huoneessa. Klikkaa kuvaa ja katso sitä suurempana.
Posted by Picasa

Uusi kamera


007
Originally uploaded by Anna Amnell

Kirjahyllyjen järjestelyssä katosi kameran laturi. Edellisessä kamerassa on ollut jo ongelmia, mm siihen oli päässyt nähtävästi kosteutta, mikä aiheutti pyöreän täplän kuvien oikeaan yläreunaan. Se oli kuitenkin helposti poistettavissa, kun vain rajasi kuvasta sen osan pois. Oli aika ostaa uusi kamera.

Tarvitsen kevyen kameran, siksi kaikki ns. vakavasti otettavat raskaat kamerat ovat minulle mahdottomia. Ne olisivat myös liian kalliita. Oli onnea, kun sain alennuksella (puolella hinnalla viime vuoteen verrattuna) edellisen vuoden mallia olevan kameran, joka on tuttua mallia. Se mahtuu aikaisempaan kameralaukkuun, ja siihen käyvät myös akut, joita minulla oli kaksi. Varsinkin matkoilla on hyvä olla useita akkuja.

Tämän vuoden mallissa olisi ollut joitain parannuksia, mutta ei tarpeeksi hyviä, jotta olisin maksanut kaksi kertaa enemmän. Otin heti illalla muutaman testikuvan kukista. Uusi kamera näyttäisi ottavan terävämpiä kuvia kuin edellinen. Pikseleitä on paljon enemmän. Kamera oli hinnaltaan edullinen varmaankin myös sen vuoksi, että sitä oli "vain" hopeanvärisenä, ja sehän sattuu olemaan useimpien teknisten laitteitteni väri. Sopi minulle.Canon Digital IXUS 100 IS.

keskiviikkona, huhtikuuta 07, 2010

Blogit ja lehdistö toimivat yhdessä tiedon jakajina

Turkulaisen Kirkko ja me -lehden pääsiäisnumerossa on toimittaja Tiina Pihan laaja artikkeli pääsiäisen viettämisestä. Siinä on siteerattu myös kotisivublogissani olevaa kirjoitusta pääsiäiskoristeiden symboliikasta.

Pääsiäiskoristeiden piilotetut merkitykset. Kirkko ja me 3/2010

Kevään odotusta

Töölönlahti 2010

Töölönlahti

maanantaina, huhtikuuta 05, 2010

Rauhallista oleilua suurkaupungissa

002

Ei uskoisi, että ollaan vilkasliikenteisen kadun varrella, sillä yleensä on hiljaista kuin pikkukaupungissa, sillä kolminkertaiset ikkunat eristävät ääntä. Lisäeristeenä ja äänenvaimentajina toimivat kirjahyllyt samoin yhden ikkunan edessä oleva lasivitriini kaappien välissä. Vetokin väheni, kun se laitettiin lisäämään yksityisyyttä ja samalla suomaan valoa.

glass 'walls'

sunnuntaina, huhtikuuta 04, 2010

Kulttuurit kohtaavat pääsiäisenä

023 Finnish glass and Indonesian batik

Suomalaista lasia, indonesialaista batiikkia ja turkkilaiset verhot. Pääsiäistä laittaessani huomasin taas, kuinka eri kansojen kulttuurit kohtaavat suurina kirkollisina juhlapäivinä. Näin on myös meidän kodissa.

Kolmasosa maailman väestöstä on kristittyjä, meitä on kaikkialla. Suurin osa esimerkiksi lasteni kanadankiinalaisista koulutovereista oli kristittyjä, samoin oli poikani kiinan opettaja Toronton yliopistossa, lähetyssaarnaajien pitämän koulun kasvatti, emigrantti Manner-Kiinasta, jossa kirkot saavat jälleen toimia aktiivisesti. Japanissa on ainakin miljoona kristittyä. Afrikassa kristinusko kukoistaa. Eri kulttuurien esineet muistuttavat pääsiäisenäkin tästä kristinuskon monikulttuurisuudesta.

Me luterilaiset suomalaiset olemme saaneet paljon vaikutteita ortodokseilta, laitamme pashaa, koristelemme pääsiäismunia, sytytämme kynttilän ikonin eteen. Eräs ortodoksisen kirkon hyviä ominaisuuksia on ollut vanhojen kauniiden perinteiden säilyttäminen, olihan kaikkialla keskiajan ja renessanssin Euroopassa tavallista, että pääsiäisenä annettiin lahjaksi kauniisti koristeltuja pääsiäismunia. Virpomista harrastettiin. Kaikilla kulttuureilla on kauniita marmorisia tai puusta tehtyjä pääsiäismunia koristeina.

Venäläisillä on kauniita tummansinisiä astioita. Annoin omat pietarilaiset tummansiniset teekuppini pojalle ja miniälle, mutta tummansinistä väriä on vielä, lähinnä suomalaista lasia, osa taitaa olla ulkomailla työssä olevien sukulaisten design-lasia, joka on meillä tallessa siihen asti, kunnes he taas palaavat Suomeen. Heiltä olen saanut suuren osan eksoottisista tekstiileistä ja esineistä, joita meillä on.

Kiinalaisilla ja japanilaisilla on kauniita sinivalkoisia astioita kuten englantilaisilla ja meillä suomalaisillakin. Käytän niitä varsinkin juhlapäivinä, muulloin koristeina.

Tummansiniset astiat ja liinat ja keltaiset kukat luovat vastakohdan, kertovat pimeydestä ja valosta, jotka liittyvät olennaisesti pääsiäiseen.

Muita pääsiäiseen littyviä kirjoituksiani saat klikkaamalla jotain alla olevista hakusanoista.

sinistä-lasia1

Suomalaisen taidelasin kauneutta

Nauti pääsiäisen kauneudesta. Iloista pääsiäistä!

torstaina, huhtikuuta 01, 2010

Blogger Template Designer antaa nopeasti uuden asun blogille

Löysin pääsiäismunasta lahjan: Blogger Template Designer muutti blogini helposti uuteen uskoon. Paljon uusia malleja on tulossa, samoin ilmaista kuvamateriaalia. Niitä voi opetella muuntelemaan mieleisekseen.

Olen viime päivinä ollut ihan tympääntynyt Bloggerin vanhoihin malleihin, uusien laittaminen on ollut entistä vaikeampaa. Tämä tuli kuin tilattuna! Kaikkia kohtia voi muunnella itse.

Katso esimerkiksi valokuvablogiani. Kaunis? Otsikon taustakuva on oma.

Nyt on kuitenkin aika ryhtyä pääsiäisen valmisteluun.
Keskusteluryhmästä löytyy neuvoja.

P.S. En pidä noista ruskeista linnuista tuolla nurkassa.

Classic Blogger and Beta Blogger Tässä blogissa verrataan näiden kahden vaihtoehdon etuja ja haittoja.

Hyvää pääsiäistä!

Aamulla

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää ja rauhallista pääsiäistä!