lauantaina, joulukuuta 08, 2012

Omakustannekirjailijoita on ollut aina

luciaMarg179x240

Poikani Matti Amnellin kuvitusta kirjaan Pako Tallinnaan

Nykyiset huonot ajat aiheuttavat ongelmia kirjailijoille ja kustantajille. Yhä useammille kirjailijoille jää ainoaksi mahdollisuudeksi omakustantaminen. Mutta siinähän ei ole mitään uutta.Tiedän, että omakustantaminen on ollut aina käytösssä. Omakustanteita jossain elämänsä vaiheessa julkaisseitten kuuluisien kirjailijoitten listat ovat hämmästyttävän pitkiä.


Jopa Harry Pottereista oli vähällä tulla omakustanteita. Tusinan verran kustantajia hylkäsi Harryn. Sittten erään kustantajan pikkutyttö vaati isäänsä kustantamaan Harryn seikkkailut!


Näyttää siltä, että seitsemäs kirjani tulee olemaan omakustanne eli tarvepainatuskirja. Se on jatkoa kahdelle aikaisemmalle  [tekstinäytteet Nuorisokirjalijjoitten sívuilla] historialliselle nuortenkirjalleni, Kyynärän mittainen tyttö (2004) ja Pako Tallinnaan (2006). Niitä lainataan usein hyvinkin vilkkaasti. Toivon, että jos kirja ilmestyy omakustanteena, kirjastot ostavat omakustannettani, sillä haluan lasten saavan lukea, miten pienelle sankarittarelleni lopulta käy. 

Sisareni ja äitini kuoleman ja monien muiden erikoisten tapahtumien vuoksi kirjaprojektini ovat jääneet syrjään joksikin aikaa. Kirjoitan muutenkin hitaasti, sillä teen paljon tutkimusta. 

Olen ajatellut myös ottaa uusia painoksia joistain aikaisemmista kirjoistani, joiden oikeudet ovat palautuneet kokonaan minulle.

Lisäys: 
“You must feel as I do, that our actual profession seems easy, but trying to get into print, dealing with publishers, seem to be overwhelming tasks.” Marcel Proust kirjeessä ystävälleen, kun ei
löytänyt romaanisarjansa "Kadonnutta aikaa etsimässä" ensimmäiselle osalle kaupallista kustantajaa. Hän kustansi sen itse. 


9 kommenttia:

 1. Olen tehnyt BoDilla kirjoja vain "omaan käyttöön" eli muutamia kappaleita, joten en osaa sanoa, miten hyvin firman markkinointipalvelut ym. pelaavat. Mutta BoDin kauttahan on mahdollista levittää kirjaansa myyntiin nettikauppoihin, se helpottaa varmasti.

  BoDin painojälki on arvosanaa 9+, omien kirjojeni liimauksissa saattoi olla pientä epätasaisuutta. Mutta paperi oli laadukasta ja kaikkineen kirjat oikein "kirjan näköisiä". Erinomaistahan on se, että jos käyttää wordiä, kirjan voi "taittaa" sillä. Myös kansimalleja on valmiina, niihin saa lisättyä omat kuvat, ellei halua taittaa kansia alusta loppuun.

  Asiakaspalvelu BoDilla on aivan loistavaa. Minulla oli jotakin kysyttävää, ja sähköpostiini vastasi Helsingistä suomalainen työntekijä hyvin ystävällisesti ja asiantuntevasti. Lisäksi on mahdollista lähettää osa kirjoista muihin osoitteisiin heti painosta tullessa, tosin laskua ei valitettavasti saa niihin mukaan, vaan laskutus pitää hoitaa itse.

  VastaaPoista
 2. Kaisa, kiitos tiedoista. Mitä paperinpaksuutta, -väriä ja laatua Sinä käytit? Laitoitko himmeän vai kiiltävän kannen?

  VastaaPoista
 3. Kun tuota hylättyjen kirjoittajien listaa luki, häpeä jää typerille kustantajille:/

  Onneksi olkoon, Anna; markkinointi jää myös itsellesi. Mutta koska sinulla on ennestään nimeä, uskon kirjastojen hankkivan sinun kirjaasi.

  Oikein leppoisaa toista adventtia sinulle ja perheellesi, Anna!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nykyään on Internet eli tuttavallisemmin netti. Näitä kirjoja myydään nettikaupoissa kuten muitakin kirjoja.

   Poista
 4. Lykkyä omakustanteen tielle :) Kyllä kirjastot tilaavat, jos kirjaa toivotaan sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vain toivoa, että lukijat haluavat tietää, mitä Kyynärän mittaiselle tytölle tapahtuu.:)

   Poista
 5. PS. Kiitos tuosta listalinkistä. Jotenkin lohduttaa nyt kaikki itse kokemani hylsyt :) Sitä paitsi Maija Haavistohan vasta kertoi blogissaan tästä jostakin omakustannekirjailijasta, jota on luettu aivan hulluna ja joka on saanut hurjan hyvät arvostelut osakseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä haluan vain saada kirjan julkaistuksi ja edes osaan kirjastoista. Kirjat elävät sitten omaa elämäänsä.:)

   Poista
 6. Todella hienoa ...Kiitos, Anna.

  VastaaPoista