lauantaina, maaliskuuta 31, 2012

Kiasma art museum, Helsinki


Kiasma art museum, Helsinki, originally uploaded by Brin d'Acier.

A test of Neocolor II crayons. Here they are combined with Supracolor II pencils.
MA:n kokeilua Neocolor II väreillä. Myös Supracolor II värejä.

Keskiajan Töölössä oli myös iloa


Albrecht Dürer (1471-1528) : talonpoikaispari tanssii

Kun katsoin tänä aamuna itseäni peilistä, näin surkean olennon: tukka sekaisin, huulet rohtuneina, nenä vuoti, silmissä oli tylsä ilme. Ilmiselvä varhaiskevään töölöläinen, mikäli voimme uskoa Ilkka Malmbergin kirjoitusta " Töölön kylä" huhtikuun kuukausiliitteestä (Kuvitus: Hannu Lukkarinen). Kylmä talvi ja tautinen kevät koetteli töölöläisiä ennen ja koettelee nytkin. Nyt on onneksi antiobiootit, nenäsuihkeet ja huulirasvat, tauti ei vie hautaan.

Hautausmaa olisi ollut keskiajalla lähellä. Keskiajan töölöläisvainajat saattavat nukkua tämän korttelin alla, asunhan Oopperaa vastapäätä olevassa korttelissa, vuokra-asunnossa lisättäköön varmuuden vuoksi.

suomalaisia1500-luvulla

Kuvassa 1500-luvun suomalaisia Espoon 1500-luvun näyttelystä. Kuva: Anna Amnell

Malmbergin kirjoitus oli hyvä ja hauskakin. Me uudet töölöläiset luimme sitä kiinnostuneina. Siinä kerrottiin, mitä oli ennen nykyisen Helsingin paikalla, tuotiin esille karun ilmaston vaikutus kulttuuriin mutta myös suomalaisten eurooppalaisuus keskiajalla. Jotain kuitenkin puuttui. Ilo.

Ymmärrän, että ruton tai muun tappavan kulkutaudin liikkuessa ei paljon naurattanut, mutta muina aikoina köyhätkin ihmiset osaavat iloita.

377  Hattula medieval Church of the Holy Cross

Keskiajan kirkot oli koristettu maalauksin. Kuvassa Hattulan kirkko. Tuoleja ei ollut, huonojalkaiselle tai raskaana olevalle tuotiin kotoa jakkara mukana.

Jälleen esitettiin keskiaika ja renessanssi toistensa täydellisinä vastakohtina, toinen synkkyyttä ja pimeyttä, toinen vapautta ja seikkailua. Näin ei ollut kuitenkaan. Töölöläiset tanssivat häissä tai juhannuksena piiritanssia kyläsoittajan luodessa säveliä nokkahuilulla. He leikkivät seuraleikkejä nurmikolla tai joulunaikaan puhtailla oljilla lattialla.

He seisoivat kirkossa kuunnellen kaunista laulua tai istuivat hämärässä huoneessa avotakan valossa tarinoita kertoen tai kylänkalliolla kuunnellen kiertävän munkin ihmeellisiä legendoja, sen ajan viihdettä ja jännitystä. Heidän esteettinen nautintonsa saattoi olla suurempi kuin meillä television ääressä. Luonnonkauneus, iltarusko kyllä mainittiin. Heidän olivat myös kukat ja linnut, pilvet ja sininen taivas. Paljon oli yhteistäkin.

"Kuut, viikot nuo on parhaimmat,
kun kaikki linnut laulavat.
Taivaan se täyttää, täyttää maan,
tuo kaunis laulu soinnillaan.

Ja armas satakielikin
taas laulaa ääni helkkyvin
kuunnella meidän kaikkien,
suon sille aina kiitoksen.

Myös kiitän kaiken Luojaa, kun
hän luonut on tuon siunatun,
ylhäisen, suuren laulajan,
musiikin parhaan taitajan.

Se yötä päivää helkyttää,
ei uuvu eikä vaiti jää.
Vaieta en voi minäkän,
en väsy koskaan kiittämään.

Kuut, viikot nuo on parhaimmat. - Aale Tynni (toim.) : Rouva Satakieli
Vuonna 1538 julkaistusta kokelmasta, sävel tuntematon keskiaikainen mestari, sanat Martti Luther, joka oli silta keskiajan ja renessanssin välillä.)

Lisää 1500-luvun Helsingissä

Ks. Myös Kirkko ja kaupunki-lehti 5.11.2014 : Miika Vähämaan kirjoitus hyvästä elämästä keskiajalla. Hän haastattelee keskiajantutkija Marko Lambergia, joka on toimittanut Kirsi Kanervan kanssa kirjan Hyvä elämä keskiajalla (SKS).


Helsinkiläisiä


IMG_6492, originally uploaded by Pink Lady on the Loose!.
Nämä nuoret naiset ovat kuin 1700-luvun helsinkiläisiä. Tämä on tyttäreni ottama kuva paikallisesta ostoskeskuksesta, jossa he jakoivat juustomaistiaisia. Kuka väittää vielä, että kaupallisuus on aina ikävää?

Ks myös Pink Lady's Syle File

perjantaina, maaliskuuta 30, 2012

Kevättulppaanit


tulppaanit, originally uploaded by Anna Amnell.
mieliväriä
YyKaaKooNee 'Kevät'
1-2-3-4 -kuvat

Pakinaperjantai: Kurottuva keväinen katse


Spring in Helsinki, originally uploaded by Anna Amnell.
Kevät kaupungissa.
Pakinaperjantai 'Kurottuva keväinen katse'
Suuri koko/A larger size

Photo Friday: 'Fleeting'

Mirogoj


love, life
"Swift as a shadow, short as any dream"
Shakespeare, A Midsummer Night's Dream
Mirogoj Cemetery, Zagreb
A large size, suuri koko

MacCat


MacCat, originally uploaded by Anna Amnell.
Nestor tutkii tietokonetta.

Antibioottipakkaus tietokoneen vieressä kertoo, että flunssasta tuli poskiontelon tulehdus. Heräsin viime yönä kahdesti siihen, että joka ainoaan hampaaseeni koski niin kuin niitä olisi vedetty pois. Uusi kokemus, jota en halua uudelleen. Kuuluu tämän flunssan oireisiin.

Nyt tiedän, miltä kidutettavista tuntui keskiaikana.

En enää yritäkään mennä terveyskeskukseen, joka on muutaman korttelin päässä. Odotusjono puhelimessa on niin pitkä, että siihen ne rahat menevät ja lääkärille pääsee joskus. Onnellisia olette te, joiden terveyskeskukset toimivat tehokkaasti. Yksityislääkärille pääsee onneksi heti, ja palvelu on ystävällistä.

Pitäisikö kirjoittaa muistelmat?


Nestor and computer, originally uploaded by Anna Amnell.
Nestor Burma pohtii

torstaina, maaliskuuta 29, 2012

Monikulttuurisuus ja suomalaisuus


Finnish national costumes, originally uploaded by Anna Amnell.

Tämä on kaikkein suosituin Flickrissä olevista kuvistani. Sitä on katsottu yli 11000 kertaa. Se on mukana joillakin kansainvälisillä sivustoilla. Nappasin kuvan raitsikkapysäkillä ryhmästä, joka oli ollut mukana kansantanssijuhlissa.

Suurin koko kuvasta/a larger size

Koetan tuoda aina esille Suomea ja suomalaisuutta joka paikassa, sillä Suomi on pieni maa lukemattomien muiden maiden joukossa. Tiedän, miten huonosti se tunnetaan maailmalla. Kun lähetin Kanadasta kirjeitä Suomeen, ne menivät monesti ensin Uuteen Seelantiin tai Fidzi-saarille.:)

Samalla tavalla tuon esille lapsuuteni ja kouluvuosien Iisalmea ja savolaisuuutta tai Helsinkiä, pitkäaikaista ja rakasta kotikaupunkiani. Olen samalla ehdottomasti monikulttuurisuuden kannattaja. Mutta monikulttuurisuus ei saa tukahduttaa kunkin kansan omaa luonnetta. Tämä on tärkeä asia monikulttuurisuudesta puhuttaessa.

Kommenttini Hannelen blogissa:
Ihminen voi olla samalla aikaa vaikkapa savolainen, helsinkiläinen, suomalainen, eurooppalainen, kanadalainen, länsimainen, afrikkalainen (sieltä me tulemme), maailmankansalainen.
Vain sotatila voisi tuoda ongelmia tuohon yhdistelmään, jonka koen omakseni. Toivon, että sellaista ei tule.

keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2012

Kommentti: Kirkon kuviteltu rikkaus


Temppeliaukion kirkko on joko suosituin tai eräs suosituimpia nähtävyyksiä Helsingissä. Suosittuja ovat myös Tuomiokirkko ja Uspenski. Kun asuin Johanneksen kirkon lähellä, ulkomaalaiset turistit kertoivat, että oli vaikeaa löytää sitä, sillä se puuttui suomalaisesta turistikartasta. Kirkkojen suosio on kova pala monille. (Pyhän Olavin kirkko nyt)
Kommenttini kirjoitukseen ja kommentteihin, joissa käsitellään mm kirkkoa

Uusin eli neljäs kommenttini (29.3.2012):
Mafiamiesten katumus: todellisuus on tarua ja elokuvia ihmeellisempää. 
Minua kiinnostaa renessanssi, myöhäiskeskiaika. Muutos alkoi sisältä, ihmismielestä.
En ole katolinen, vaan protestantti.
Keskiaika ei ollut myöskään ahdas, niin kuin luullaan.
Kannattaa tutustua historiaan.

Mistä "asenne länsimaisia ihmisiä kohtaan"?
Havainnoista. Kulttuurista.
 "ihania, lämpimiä, syvällisiä ihmisiä"
Sellaisista me kaikki pidämme. 
Miksi se lämpö ja syvällisyys ei saa näkyä nykyajan länsimaisessa kulttuurissa?
Sellaiset ihmiset joutuvat hakemaan useimmiten kulttuurinsa, taiteen, kirjat ja musiikin menneestä ajasta.

1.kommentti
Katolisen kirkon “rikkaus” on rakennuksissa ja taideaarteissa, ja nehän ovat museotavaraa, kunkin kansakunnan omaisuutta, jota museovirastot ym ankarasti valvovat. Ne tuovat turismilla rahaa maahan, elättävät kauppiaita ja palveluammattien harjoittajia.
Katolinen kirkko on todellisuudessa huonoissa varoissa, se ei pysty maksamaan papistolleen kunnollista palkkaa – ja se on tärkein syy, miksi papeilla ei ole oikeutta mennä naimisiin. Sillä palkalla ei voisi elättää perhettä.
Protestanttisissa maissa uskonpuhdistus merkitsi 1500-luvulla usein sitä, että kuningas (esim Englannin Henrik VIII ja Ruotsi-Suomen Kustaa Vaasa) ottivat kirkon omaisuuden itselleen, käyttivät sen sodankäyntiin tai kuningashuoneen rikastuttamiseen. Henrik VIII lahjoitti luostarit suosikeilleen, aatelisuvuille. Esim Downton Abbey, kuvitteellinen linna, samoin kuin oikea linna, jossa sarja on filmattu, on entinen luostari. Linnan keskiosa, suuri sali on entinen munkkien ruokasali. Luostarit olivat sairaaloita, majataloja, kirkko opetti kansaa.
Sairaanhoito ja kansanopetus romahtivat uskonpuhdistuksen jälkeen. Kesti parisataa vuotta, ennen kuin tuli jotain vastaavaa tilalle. Uskonpuhdistukseen asti Suomi oli osa sivistynyttä Eurooppaa. Pojat opiskelivat ulkomailla kirkon rahoilla. Kansalliskirjastossa alkaa kesällä näyttely, jossa on esillä keskiajalla Suomessa käsikirjoitettuja tekstejä. Niiden olemassaolo on ollut julkinen salaisuus. Suomessa oli kirjoja ennen Agricolaa. Valitettavasti suuriosa noita arvokkaita käsikirjoituksia joutui Kustaa Vaasan tilikirjojen kansiksi.
Suomessakin kirkon omaisuus on rakennuksissa, jotka ovat erittäin ahkerassa käytössä viikon jokaisena päivänä. Sunnuntaiaamu on vain pieni osa kirkon työtä.:) 
Tuomiokirkko ja Temppeliaukion kirkko ovat suosituimpia nähtävyyksiä. Viime kesänä teimme kotimaan kierroksen , ja lounais_suomen vanhoissa kirkoissa oli turisteja monista maista, vähemmän suomalaisia. Suurin osa kirkon työntekijöistä on muita kuin papistoa. Kirkko pitää huolta niistä, joita me muut emme usein jaksa sietää ollenkaan. :)
Sallittehan hiukan faktaa tähän keskusteluun, joka haiskahtaa propagandalta. Kaikella ystävyydellä Blogisisko.

2. Kommentti
Nykyajalle vierasta? Kristittyjä on maailmassa tällä hetkellä 2 miljardia 280 miljoonaa, ja määrä kasvaa koko ajan. Kristittyjä vainotaan eniten Pohjois-Koreassa. 

3. Kommentti

Miksi ottaa aina huonoja esimerkkejä uskonnosta? Sillä on valtava vaikutus meihin ihmiisiin, sillä me olemme kuolevaisia.
Otetaan vaikkapa Michelangelo, joka oli hurskas mies. Hänen kirjeenvaihtonsa Vittoria Colonnan kanssa käsitteli syvällisiä uskonnollisia kysymyksiä. (Markiisitar Colonna kävi kirjeenvaihtoa sihteerinsä välityksellä.) Ihmiset olivat tuolloin tosissaan uskonnosta. He eivät olleet täydellisiä aivan niin kuin emme ole mekään, mutta he tunnustivat epätäydellisyytensä.
Rutto, väkivalta, julmuudet, sodat, sairaudet, elämän arvaamattomuus ja lyhyys synnyttivät tuona aikana ihmisille syvän kaipuuun Jumalaa kohtaan. Syntyi renessanssi ja uskonpuhdistus, sillä ihmiset kokivat, että mikään muu ei riittänyt. Ihminen uudistui tuona aikana ja tuli optimistiseksi, alkoi tutkia maailmaa.
Köyhien kehitysmaiden ihmiset kohtaavat meidän aikanamme elämän karuuden ja ihmisen oman heikkouden. He eivät tyydytä itseään kevyellä ja pinnallisella tavalla kuten me eurooppalaiset, jotka kuvittelemme hallitsevamme elämää, mikä ei ole tietenkään totta. Me olemme kyynisiä ja kyltymättömiä, mutta meidän väheksymiemme kehitysmaiden ihmiset arvostavat ihmisten läheisyyttä, perhettä, lapsia, uskontoa. Niissä maissa on optimismia.

Muistan hyvin Kummisedän. Katsoin vähän aikaa sitten kaikki kolme osaa peräkkäin, uudestaan. Sehän on kuin renessanssin elämää hyvässä ja pahassa. Hyvääkin oli. Muistatko, miten Kummisetä kohtasi paavin, murtui, ripittäytyi? Muistan myös sen, että Kummisetä on romaani ja elokuva, ei dokumentti mafian ja katolisen kirkon suhteista.

Bloggaustauko

Flunssa

tiistaina, maaliskuuta 27, 2012

Alkukirjainhaaste 57: häpeäpaalu



Häpeäpaalu, originally uploaded by Anna Amnell.
57: HÄ
Häpeäpaalu Raippatorilla Tammisaaren vanhassa kaupungissa. 1700-1840 raippatuomio annettiin julkisesti. Tämä häpeäpaalu on jäjennös alkuperäisestä.
Otin kuvan viime kesänä.

Täsärangaistanpahoja

Jalkapuu Tammelan kirkosta. Siihen on kaiverrettu "Tässärangaistanpahoja".

Nestor nukkuu koiranunta


Nestor nukkuu koiranunta, originally uploaded by Anna Amnell.
Putkiremonttivieraamme

maanantaina, maaliskuuta 26, 2012

lauantaina, maaliskuuta 24, 2012

Aivotutkija: ammatinvalinta liian nuorena

Split, Croatia

Kuva: Anna Amnell
Nyt suomalainen tutkija puhuu nuorista, aivoista, siitä että ammatti valitaan liian aikaisin. Kiti Muller:vasta 25-vuotias on tarpeeksi kypsä valitseman ammattinsa. (HS: Tutkija. Nuorten päätettävä tulevaisuudesta liian varhain. 25.3.2012)

Kysyn jälleen: miksi Suomeen ei ole järjestetty yhtenäiskoulua esimerkiksi Kanadan ja Yhdysvaltojen tyyliin? Meillä 16-vuotias joutuu päättämään urastaan. Sellainen henkilö on vielä lapsi. Olkoon presidentti Sauli Niinistön ura hyvänä esimerkkinä: urheilua rakastava poika ei välitä koulusta, saa huonoja numeroita.  Vasta myöhemmin kypsyy valtioviisas lakimies, jonka me tunnemme. Nuorille pitää antaa aikaa. Meille kaikille pitää antaa mahdollisuus aloittaa jotain uutta huolimatta siitä, minkä ikäisiä olemme.

Lue myös Teini-ikäisten aivot

perjantaina, maaliskuuta 23, 2012

Pakinaperjantai: Dr Seussin Jalkakirja

Theodor Seuss Geisel (1904-1991) käytti monia taiteilijanimiä, niistä tunnetuin oli Dr Seuss, Tohtori Seuss [äännetään niin kuin 'voice']. Geisel kirjoitti ja kuvitti suuren joukon hauskoja ja vauhdikkaita lastenkirjoja, joista tunnetuin on The Cat in the Hat. Kirjat ovat hauskoja, ja niiden sanavarasto on suunniteltu sellaiseksi, että aloittelevatkin lukijat pystyvät lukemaan niitä.

The Foot Book auttaa lapsia hyväksymään erilaisuuden. On olemassa erilaisia jalkoja ja erilaisisia eläimiä ja erilaisia ihmisiä.



Dr Seussin kirjoista on tehty musikaalia ja useita elokuvia. Geiselin syntymäpäivä maaliskuun toinen on Yhdysvalloissa kansallinen lukemisen päivä. Dr Seussin kirjoja on käännetty 15 kielelle ja myyty yli 200 miljoonaa kappaletta.


Dr Seuss Landing Universal Studios' Islands of Adventure theme park David Bjorgen Wikipedia

Photo Friday: Rain


Lokakuu October, originally uploaded by Anna Amnell.
Rain in October, Korkeavuorenkatu, Helsinki
Photos: Anna Amnell


 Sateinen päivä

Rain, Mannerheimintie, Helsinki


  Sadetta kirpputorilla

Rain at the flea market, Hietalahti, Helsinki

torstaina, maaliskuuta 22, 2012

Säähavaintoja ja muuta muistiinpantua


March 22nd, 2010, Helsinki, originally uploaded by Anna Amnell.
Tasan kaksi vuotta sitten sää oli Helsingissä talvinen: lunta puiden oksilla ja kaduilla, tuiskua. Nyt katu on lumeton, eilen näin joidenkin puiden oksissa silmuja.

Kaksikymmentä vuotta sitten löysin Kansanvalistusseuran kalenterin vuodelta 1903. Joku oli kirjoittanut siihen huolellisesti säähavaintoja, joiden pohjalta kirjoitin routavuosien takatalvesta:

"Suomeen oli tullut takatalvi. Vaikka oli jo kevät, järvet olivat kovassa jäässä ja korkeat lumikinokset kohosivat pienen kirkonkylän talojen ympärillä. Järven rannalla oli keltainen talo.." ( Anna Amnell: Aurora ja Molly. 1999)
Oli routavuosiin sopiva sää.

Miten paljon enemmän voivatkaan tulevaisuuden historioitsijat ja kirjailijat saada aineistoa tästä ajasta, jolloin tavalliset kansalaiset ottavat enemmmän valokuvia kuin Venäjän viimeinen tsaariperhe - ahkerat valokuvaajat - ja koululaisetkin pitävät blogeja.

Eräs sukulaiseni on kuvannut jo kauan oman kotiseutunsa perhealbumeja ja vanhoja postikortteja ja julkaissut omakustanteena useita historia- ja valokuvateoksia. Jos joku innostuu kirjoittamaan romaaneja tuolta seudulta, nuo kirjat ovat hänelle aarre.

Vanhat ruusut


IMG_7906-001, originally uploaded by Anna Amnell.
Vanhatkin ruusut voivat olla kauniita. Säilytän kukat pitkään ja otan kuvia vanhoista, nuutuneista ja kuivuneista kukista.

 IMG_3309

Työrauhaa

IMG_0393 työhuone

Pieni työhuone Särön Berliinin taiteilijaresidenssissä (Katso kaikki kuvani residenssistä)

Tämä on kommentti, joka kasvoi:

Luin koko kouluajan läksyni keittiössä. Siellä leikkivät pikkusiskot, äiti lauloi ja laittoi ruokaa, naapurit ja maalaissukulaiset pistäytyivät kertomaan kuulumisia, radiosta tuli ohjelmaa. Opin keskittymään missä hyvänsä. Siitä on ollut hyötyä, sillä minulla ei ole ollut koskaan työhuonetta.

Tai oli minulla viimeisenä Kanadan vuonna, kun sekä tytär että poika olivat lähteneet Pariisiin opiskelemaan. Silloin kirjoitin pojan huoneessa lehtijuttuni ja aloittelin ensimmäistä Aurora-kirjaa. "Työhuoneena" on ollut keittiö, makuuhuone, olohuoneen nurkka, ruokasali. Sama juttu miehelläni. Joka paikka on täynnä kirjoja. Asumme oikeastaan kirjastossa.

Sen olen huomannut täällä uudessa asunnossa, että yöllä on rauhallisinta, kun ei kuulu liikenteen melu.

Kirsti, Sinä keksit sellaisia aiheita, että kommenttini kasvaa tässä kirjoittaessa blogikirjoitukseksi.

Siis elämänohje: opettele kirjoittamaan missä hyvänsä.

Nestorin tassut 2005 ja 2012



Nestorin tassut 2005, originally uploaded by Anna Amnell.
Sisareni kesäkuussa 2005 ottama kuva



 Nestorin tassu 2012

Minun tänään ottamani kuva

Aloimme pitämään kissablogia, johon kokosimme kuvia suvun kissoista. Se oli alussa Vuodatuksessa. Siirsin sen Bloggeriin sisareni kuoleman jälkeen. On ollut monia asioita, joista en ole voinut iloita pitkään aikaan.

tiistaina, maaliskuuta 20, 2012

Iisalmen Kirkonkylän kansakoulu ja muut puretut talot


Iisalmi Kirkonkylän koulu, originally uploaded by Anna Amnell.
Iisalmelainen Salmetar on julkaissut viime aikoina kirjoituksia vanhasta jo kadonneesta Iisalmesta, viimeksi entisestä Iisalmen kirkonkylän koulusta. Tämä talo on tuttu, sillä siinä mieheni vietti lapsuutensa ja kouluvuotensa.

Rakennus tuli tutuksi minullekin jo seurusteluaikoina, kun olin vieraana mieheni kodissa, joka sijaitsi rakennuksen keskiosassa. Isän luokkaan pääsi isän työhuoneesta ja äidin luokkaan keittiöstä.

Keskiosa vaikuttaa pieneltä, mutta johtajaopettajan virka-asuntoon kuului neljä huonetta ja keittiö, suuri sali, ruokasali/lastenhuone/perheen koululaisten huone, tilava makuuhuone ja työhuone sekä kaksi suurta lasiverantaa.

Vanha Iisalmi kiinnostaa, joten päätin tilata Salmettaren.
Katso koko kansio

klikkaa hakusanaa 'Iisalmi'
Kuviani Iisalmesta eri vuodenaikoina
(Paikalla sijaitsee nykyään Kirkonsalmen koulu)

Huom! Samassa pihassa oleva Kivikoulu on säilynyt ja remontoitu.
Ks. Kari Jalkasen kuvat Iisalmen kirkonkylän koulu (= kivikoulu)

maanantaina, maaliskuuta 19, 2012

sunnuntaina, maaliskuuta 18, 2012

Putkiremonttipakolaisen aika käy pitkäksi


IMG_6446, originally uploaded by Pink Lady on the Loose!.
Mitähän tässä tekisi? pohtii Nestor Burma. En pääse omalle parvekkeelle kiipeämistelineelle lintuja tarkkailemaan, en kotipihalle ulkoilemaan. Elämä käy tylsäksi. Pitäisikö lukea jokin kirja?

Muistini mukaan tässä talossa on ainakin "Eläimet ja muu kotiväkeni" ja "Kirjastokissa". Ei näy niitä ainakaan täällä eteisen kirjahyllyissä.
Kuva: M & S Amnell

Värikollaasi 074



harmaa kollaasi 0509, originally uploaded by Anna Amnell.
En pidä harmaasta, en pukisi sitä päälleni enää, vaikka joskus minun opiskeluaikoinani se oli muotia, ja minullakin oli harmaita vaatteita.
Suuri koko/A larger size

Olen koonnut harmaaseen kollaasiin Helsingin keskustan näkymiä.
Värikollaasi 074 Inhokkivärisi


Pirkko-Anna-Amnell

Opiskelijana erehdyin ostamaan harmaan takin. Se oli paksua kangasta kuin sarkaa ja levisi kuin sotilasteltta ympärilläni. En sietänyt sitä, vaan kotona käydessäni purin sen ja tein siitä "Chanel-kävelypuvun", jossa oli kapea hame ja jakussa reunukset lämmintä ruskeaa väriä. Harmaa kaipaa lämpöä, väriä tai valkoisen raikkautta, jotta se tulisi siedettäväksi. Näin ainakin minun mielestäni.



Ankeinta mahdollista harmaata: sosialistisen arkkitehtuurin luomuksia Belgradissa. Kuvat on otettu junan ikkunan läpi vuonna 2010 keväällä. Kuviani Belgradista


IMG_9006

lauantaina, maaliskuuta 17, 2012

Nestorin väri


Nestorin väri, originally uploaded by Anna Amnell.
Tätä sävyä on vaikeaa saada onnistumaan, kuitenkin Nestor näyttää usein tällaiselta lämpimän ruskealta.
Suurempi koko

Kaapin siivousta


Kaapin siivousta, originally uploaded by Anna Amnell.
Tytär on muuttamassa ulkomaille ja vie nyt mukanaan koriste-esineet, joita olen säilyttänyt useita vuosia täällä kotona. Suurin osa niistä, jotka jäävät ja näkyvät näissä kuvissa, ovat lahjoja joita olemme saaneet lapsiltamme ja sisareni pojalta.

Takana näkyy myös kirpputorilta ostettu keskiaikaistyylinen hovinarrin hattu. Sen edessä on kullanväriseksi maalattu kiinalainen merkki, joka oli vuosikausia anoppini seinällä. Olen kaiken tavaran säilyttäjä.

Torontossa suunnittelin ihan vakavissani vanhojen tavaroiden kaupan perustamista. En olisi kuitenkaan raskinut myydä omia tavaroitani, mutta olisin saanut elää vanhojen esineiden keskellä. Siellä oli hauskaa kierrellä kirpputoreilla ja antiikkikaupoissa.

perjantaina, maaliskuuta 16, 2012

Ja minua palelsi


Kylmä matka, originally uploaded by Anna Amnell.
Sisareni oli kuollut kaksi viikkoa aikaisemmin, olin ollut hänen hautajaisissaan ja matkustin mieheni kanssa 97-vuotiaan äitini luo, jolle ei saanut kertoa sisaren, hänen nuorimman lapsensa kuolemasta.

Pakkasta oli 20 astetta, mutta se tuntui samalta kuin 30 astetta tai enemmän. Maisemat olivat lumisia ja hämäriä, hyvin kauniita. Ja minua palelsi koko ajan.

Sama kollaasi suurena

Pakinaperjantai 277"

Äiti kuoli alle kaksi kuukautta sisareni kuoleman jälkeen.

Iisalmi talvella

*vrt Iso suomen kielioppi: "Tästä minulle tuli mieleen maaseutu, ja minua palelsi vielä pitkälle iltaan." 
Iisalmi eri vuodenaikoina

Photo Friday: 'unwind'


Helsinki, Finland, originally uploaded by Anna Amnell.
Photo Friday: 'unwind', rentoutua
A larger size

keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2012

Eläimet ovat niin kuin lapsia


Mukana kaikessa, originally uploaded by Anna Amnell.
Eläimet ovat niin kuin lapsetkin innokkaita kaikesta, uteliaita ja mukana kaikessa, jos ne saavat olla mukana.

Tämän päivän Kirkko ja kaupunki -lehdessä haastatellaan eäinlääkäri Mikael Ilvestä. Voit lukea haastattelun täältä netistä. (Sivut 12-13, klikkaa sivunumeroita, jotka näkyvät yläpuolella)

Haaste 55: SÄ


Sininen Blue, originally uploaded by Anna Amnell.
Sähkösilitysrauta muutti raskaan silittämistyön kevyeksi ja hauskaksi puuhaksi, josta monet nauttivat.
Alkukirjainhaaste SÄ
Vähän suurempi koko

Miten vaatteet silitettiin ennen sähkösilitysrautoja? Silittämisen historiaa.

Lisäys: Eräs australialainen popmuusikko pyysi lupaa käytttä tätä kuvaa jossain konsertissaan. Se oli hänestä "aavemainen".