lauantaina, helmikuuta 28, 2015

Vieras nukkuu

Nestor Burma

Nestor Burma alias Bubu on meillä viikonloppuvieraana.

Yö palatsissa

Split

Ihmeellisen yhteensattuman vuoksi saimme huoneen hotellissa, joka oli rakennettu Rooman keisari Diokletianuksen (230-313) palatsin raunioille.  Keisari oli rakennuttanut itselleen eläkepalatsin, joka oli samalla linnoitus. Hän oli kotoisin nykyisin Kroatian Splitin seudulta Salonasta, ja sinne hän tämän linnoituksen rakennutti. Seutu tunnetaan myös Illyriana, jonne Shakespeare sijoitti näytelmänsä Loppiaisaatto tapahtumat.

Palatsin puutarhassa eläkkeelle lähtenyt keisari hoiti puutarhaansa. Diokletianus rakennuti itselleen myös mausoleumin, jonka katon rajassa on hänen vaimonsa kuva. Vaimo oli kristitty, mutta Dikletianus on tullut tunnetuksi kristittyjen vainosta. Mausoleum on nykyään katolinen kirkko.

Paikalla sijaitsi muinoin Salonan kaupunki, ja asukkaat hajottivat vähitellen palatsia ja veivät kiviä talojensa rakennusaineksiksi. Yllä olevan kollaasini kulmassa näkyy hotelli, joka on rakennettu kiinni linnoituksen seinään. Vietimme kaksi päivää Splitissä ja yövyimme tuossa hotellissa. Tein siitä äsken kansion, johon kokosin hotelliin liittyvät kuvat.


IMG_9886

Huoneeseen oli jätetty näkyviin osa palatsin muuria, ja entisestä ampuma-aukosta näkee ulos.


IMG_9976

Varsinaisesta ikkunasta näki rappeutuneen muurin, vanhan sisäpihan ja runsaasti rakennuksia. Sitten vaan kävelylle Splitin rantakadulle, jossa kasvaa suuria palmuja ja tutkimaan rakennuksia ja museoita. Kuvat palatsista (lajiteltuja)

Otin Splitistä hyvin paljon kuvia.  En ole ehtinyt niitä vielä lajittelemaan. Pitänee tehdä jo, sillä siitä matkasta on kulunut toukokuussa viisi vuotta . :)
Klikkaa hakusanoja 'Split' ja 'Kroatia'.

perjantaina, helmikuuta 27, 2015

Tulppaanit kahdeksatta päivää

P1020648

20.2.2015 kolmella eurolla ostetut tulppaanit edelleen kauniita, vaikka vähän väsähtäneitä. On lyhennetty ja vaihdettu vettä. Väri on muuttunut, uudella tavalla kaunis.
(Ostin taustalla olevan huivin toissavuonna Turun kirjamessuja varten piristämään ikivanhaa eli vuonna 2004 ostettua mustaa "kävelypuvun jakkua", jota käytän silloin tällöin. Hame on vielä vanhempi.)


P1020578

Tulips

Samat tulppaanit viikko sitten


Photo Friday: 'Leaves'

Vanhan kirkon puisto

Photo Friday: 'Leaves'
Lehdet
Old Church Park in the heart of Helsinki
valeakaasia, robinia pseudoacasia

torstaina, helmikuuta 26, 2015

Itäauto-ongelmia Macissä

Nestor and the computer


Ennen sanottiin, että itäauton sai liikkeelle potkimalla. Nyt Macin saa liikkeelle kirjalla hakkaamalla.

Minulla on Mac Lumileopardi- tietokone, ostettu toukokuussa 2011, kun sain sähköiskun edellisestä toista merkkiä olevasta tietokoneesta. Koneessa oli normaali kahden vuoden huoltotakuu. Onneksi uusin takuun vielä yhdeksi vuodeksi. Vähän ennen kolmannen vuoden loppua kovalevy hajosi yhtäkkiä. Sitä oli edeltänyt koneen oikuttelu, oudot äänet ja varsinkin tuulettimesta  kuuluva outo kolina, joka yltyi. (Johtuikohan hajoaminen tästä, uuden mainostetun ohjelman laittamisesta? Nyt on entinen 10.6.8)  Onneksi takuu korvasi kaiken : kone oli huollossa kuukauden. Kone on toiminut hyvin, vaikka se on monen mielestä jo vanha kone.

Muutama päivä sitten koneen ohjauslevy (kuvassa Nestorin hännän oikealla puolella) lakkasi toimimasta. Siihen ei syttynyt millään valo. Lopulta myös näppäimistön valot sammuivat.  En voinut käyttää konetta. Olin koettanut uusia pattereita ja ruuvien kiristämistä. Mikään ei auttanut. Huoltoon? Pelkkä arviokin maksaa sata euroa ja korjaus vaikka kuinka paljon, ja kone voi hajota senkin jälkeen pian. Sitten luin vielä uudestaan keskustelupalstaa ohjauslevyongelmista. 

Lukuisat henkilöt kertovat samasta ongelmasta. Mikään ei tuntunut auttavan. Joku sanoi, että ohjauslevyä pitää iskeä kämmenellä. Ei auttanut minun käsivoimillani. Sitten käytin kättä kovempaa. 

Nostin näppäimistön pystysuoraan pöytää vasten, otin käteeni Kotakallion Hänen majesteettinsa agentit ja iskin muutaman kerrran niin kovaa kuin jaksoin. 
Ja heti valo syttyi ohjauslevyyn. Mac toimii taas. Toivottavasti vielä kauan.


maanantaina, helmikuuta 23, 2015

Musta. Black

Black


Makroviikon kuvat valmiina tiistaiksi. Vuorossa 'musta' Black. Mustaa matkoilla
Suurempi koko/a larger size
Makroviikko: Musta


musta kissa

Mustan kissan katse

Black and grey

Mustaa Helsingissä.  A larger size/suurempi
Musta kissa hyppää


musta kissa


Musta kissa joogaa


cat profiles

Nestor Burma


black & white


Musta tarvitsee parin. Muuten on aivan pimeää. Klikkaa kuvaa!
 Minulla oli lapsena tuollaiset mustat kengät. Ilahduin, kun löysin samanlaiset kirpputorilta.


A black pony

Ihana musta poni Lohjan markkinoilla vuonna 2007 ja jotta pääsee ratsastamaan, ostetaan


black and white shoes

Mustatäpläiset saappaat Pietarista.

sunnuntaina, helmikuuta 22, 2015

Värikollaasit 219: 'KYLMÄ'

survival

Kollaasi valokuva-albumimme sivuilta. Copper Cliff, Sudbury Ontario, Canada, jossa asuimme kaksi vuotta ennen Torontoon muuttoa. (Kuva on suurennettu liian pieneksi skannatusta kuvasta.)
Tammikuun puolella 1981 oli mittarissamme yli 40 astettta pakkasta. Siitä mittarista ei ole kuvaa, tämä kuva on leikattu myöhemmin jostain lehdestä, samoin tuo teksti "Survival in an Arctic Nightmare'. Tripadvisor-sivuilla väitetään, että Subury on eräs maailman kylmimmistä kaupungeista!

 Olimme adoptoineet kauniin kermanvärisen löytökissan. Meille sanottiin, että se oli pohjoista rotua, viikinkien muinoin Amerikkaan tuoman arktisen kissan jälkeläinen, vaikka siihen oli kertynyt satojen vuosien aikana monia muitakin perintötekijöitä.

Toby-kissan turkki tuli syksyllä hyvin tuuheaksi. Miten se osasi aavistaa, mitä oli tulossa: korkeita lumikinoksia ja yli 40 asteen pakkasia?

Kun mittari näytti 40 astetta pakkasta, kirkkojen urut jäätyivät, autot eivät päässeet liikkeelle, koulut laitettiin kiinni. Mutta Toby lähti ulos. Tuuhea häntä pystyssä, paksu turkki suojanaan se marssi syvässä lumessa tavallisia reittejään.


Toby


Toby esiintyy Aurora-kirjoissani, jotka kertovat 1900-luvun alun Torontosta, sekä talvi- että kesäkohtauksissa. Toby on haudattu oikeasti laaksoon, josta Aurora-kirjat kertovat.

Värikollasit 210 'Kylmä'

Lue: Toby oli Maine coon-kissa

Myös jotkut kukat kestävät hyvin kylmyyttä: pakkasella torilta ostettu jouluruusu

Miksi ihmiset kokevat kylmän eri tavalla? (YLE)

lauantaina, helmikuuta 21, 2015

Kevät on alkamassa

P1020592

Kadun varrella olevissa lehmuksissa on silmuja. On sumuista.


P1020598
Tulee olemaan hauskaa seurata puiden kehitystä.
Kirjoitan ja väillä avaan ikkunan ja otan jonkun kuvan. Ikkunasta voi kuvata, vaikka on sumuisen kosteaa tai jopa sateista

Sorsia jäälautalla

sorsat

Vesiputki on sulattanut sorsille lammen, jossa ne nauttivat keväästä. Ohut peilimäinen jää peittää vielä Töölönlahden. Kuvan otti mieheni kännykkäkamerallaan.

perjantaina, helmikuuta 20, 2015

Talvikukat ovat kauniita ja edullisia

Tulips


Kukista voi nauttia usein talvellakin. Tällainen tulppaanikimppu maksa vain muutaman euron - kolme euroa - ruokakaupasta ostettuna ja kestää 5-6 päivään, siis melkein viikon. Ja jopa yli.

Photo Friday: 'Grey'. A grey cat

Nestor Burma, a grey cat. Over 3000 views

Nestor Burma aka Bubu, a grey cat
Photo Fridayssä on teema tällä viikolla 'harmaa'.
a large size, original, suuri koko

keskiviikkona, helmikuuta 18, 2015

tiistaina, helmikuuta 17, 2015

Myrskypilviä

P1020519

Myrskypilviä alkaa kerääntyä kaupungin ylle. Illalla noin puoli seitsemältä.
Lopulta on kuin padankansi olisi laitettu kaupungin ylle. Taitaa olla paikallista, sillä sadetta ja myrskyä ei ole tulossa.


  P1020527

säkkkipimeää, mutta kaupunginvalot loistavat kodikkaasti

maanantaina, helmikuuta 16, 2015

Iloinen ja välitön Berliini ennen ensimmäistä maailmansotaa

Berliini 1925

1900-luvun alun Berliiniä. Tämä postikortti on Berliinistä 1920-luvulla

Ei ole ihme, että suomalaiset pitivät niin paljon Berliinistä. Sen ymmärtää, kun katsoo nämä väritetyt (!)  mykkäelokuvat Barliinistä. Ensimmäinen osa on suorastaan hätkähdyttävä kokemus. On kuin astuisi 1900-luvun alun Berliiniin. Nämä elokuvat on hidastettuja, joten ne näyttävät luonnollisilta.

1900-luvun alun Berliinistä ei ole paljon jäljellä. Väritettyjä 1900-luvun alun Berliini- elokuvia katsoessa tuntuu, että katsoo nykyaikaa, mutta ihmiset ovat menossa naamiaisiiin ihmeellisissä vaatteissaan. Tämä on kadotettu Berliini, sillä toinen maailmansota tuhosi suurimman osan vanhoista rakennuksista. 

Hätkähdyttävä kokemus katsoa noita iloisia ihmsiiä, joita sodat eivät ole vielä masentaneet. Mutta toisen osan kuluessa tilanne muuttuu. Lapset alkavat leikkiä sotaa, ja sotilaiden marssiaskeleet voi melkein kuulla.

sunnuntaina, helmikuuta 15, 2015

2015 on vihreän puulampaan vuosi

Isn't she a beauty?

Metsäpolulla vastaan astuu lammas, lempeä ja rauhallinen. Sellainen on lammas myös kiinalaisessa horoskoopissa. Kiinalaisilla on oma ikivanha ajanlaskunsa, joka perustuu kuuvuoteen. Gregoriaaninen Anno Domini-ajanlasku taas aurinkovuoteen.


ChinatownToronto

Siirtolaiset haluavat mielellään asua omissa kaupunginosissaan ja jatkaa kullttuurinsa siirtämistä seuraaville sukupolville. Torontossa on suuri kiinalainen kaupunginosa.

ChineseToronto2

Kiinalaisen uudenvuoden juhlintaa.

Sekasortoiseksi ja kiihkeäksi osoittautuneen hevosenvuoden 2014 jälkeen seuraa vihreän puulampaan vuosi. Puu symboloi kevättä, elämää ja uudistumista. Näin myönteistä kertoo
China Family Adventure -sivu alkaneesta lampaanvuodesta. Huomattakoon, että vuodet eivät ala Anno Domini -ajanlaskun kalenterin mukaan vaan kiinalaisen kalenterin mukaan.




Year of the Green Wood Sheep
Lisää asiaa kiinalaisista tähtimerkeistä Hauskat sivut !!!!

Luettelo kiinalaisista tähtimerkeistä ja vuosista. Katso, mikä olet kiinalaisen horoskoopin mukaan.
Vaihtoehtoiset nimet alkaneelle vuodelle: lampaanvuosi, vuohenvuosi, oinaanvuosi. En tiedä, mitä sanaa Suomessa asuvat kiinalaiset käyttävät.
Klikkaa alla olevia hakusanoja ja lue, mitä olen kirjoittanut tästä aiheesta aikaisemmin.

Suuri osa ainakin Kanadan kiinalaisista oli kristittyjä, ja he seurasivat kahta ajanlaskua, kiinalaista ja  länsimaista.
Vaikka en usko horoskooppeihin, koen kiinalaiset tähtimerkit hyvin hauskoiksi ja kiinnostaviksi. Yllättävän usein luonnekuvaus tuntuu osuvan kohdalleen ainakin meidän perheessä, jossa on kaksi jänistä, yksi tiikeri, yksi apina ja yksi tulihevonen.


ChineseToronto

Kiinalaisessa kaupunginosassa kadunnimet ovat kahdella kielellä.

Hyvää laskiaissunnuntaita!

Laskiaispulla

Hyvää laskiaissunnuntaita ja hyvää hiihtolomasäätä Etelä-Suomeen!

lauantaina, helmikuuta 14, 2015

Helsingin Sanomat : Omakustanteet: Vaahteralaakson Aurora sekä Lucia ja Luka mukana


Sain ystävänpäiväksi muutaman rivin mainintaa Hesarissa. Kuvassa aloitteleva ja optimistinen Anna Amnell vuonna 1991

”Omakustanteeseen voi päätyä myös silloin, kun alkuperäinen kustantaja ei enää halua ottaa kirjasta uusia painoksia tai jatkaa sarjaa.
Esimerkiksi Anna Amnell on julkaissut BoD:n kautta yhteisniteen Vaahteralaakson Aurorasta kertovista tyttökirjoistaan sekä jatkanut kyynäränmittaisen Lucia-tytön myöhempiä vaiheita.
--
Omakustantaja joutuu myös venymään moneksi: kirjailijan ja kuvittajan työn lisäksi on hallittava yritysjohtajan, graafisen suunnittelijan, oikolukijan, markkinoinnin, viestinnän, myynnin, logistiikan ja postittajan taidot.
Nykyään tiedotukseen käytetään sekä sosiaalista mediaa että vanhanaikaista puskaradiota. Anna Amnell perusti omakustanteilleen blogit, joiden kautta hän tekee kirjoja tunnetuksi.”
Päivi Heikkilä-Halttunen: Lastenkirjaomakustanteena vai yhteisörahoituksella? Kun isoilla kustantamoilla on tiukempaa, lastenkirjailijat ja kuvittajat etsivät uusia tapoja saada töitään esiinHS/KULTTUURI 14.2.2015

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1423811823911?ref=hs-art-lue-seuraavaksi-1
katso myös
Aurora-kirjat 1991-1999 ja 2014: esittely ja otteita kirja-arvosteluista

Lucia ja Luka : kirjan esittely ja kirja-arvosteluja

Firenzestä Turkuun : Näin syntyivät Lucia-kirjat.

Haastattelu Hesarissa vuonna 1996 Aurora-kirjoista [Kirjoitin kolme ensimmäistä kirjaani nimellä Pirkko Pekkarinen]


Valentine Mystery: ystävänpäivän arvoitus

Valentine Mystery jpg

Ystävänpäivän arvoitus: Mitä ovat nämä yksinäiset sydämet, jotka vaeltavat suurkaupungin kaduilla?
Tunnistatko, mikä kaupunki? Olen ottanut nämä kuvat itse 20.9.2013 enkä ole löytänyt mistään muualta kuvia. (Mitä ne mainostavat?)
a large size/suuri koko
Ystävä/Valentine’s Day

http://varikollaasit.blogspot.fi/2015/02/varikollaasi-218.html
Happy Valentine's Day!  (Värikollaasit)
Hyvää ystävänpäivää!

torstaina, helmikuuta 12, 2015

Hyvää ystävänpäivän iltaa!

P1020438
Happy Saint Valentine's Day!
Hyvää ystävänpäiväviikonloppua!
Nallellakin on rusetti kaulassa ystävänpäiväviiikonlopun kunniaksi!

Kynä vai näppäimistö?

Nestor and the computer

Kuuntelin  erinomaisen esitelmän:

 Jos haluat omaksua tietoa, kirjoittaa muistiinpanoja vaikkapa luennolla, käytä lyijykynää. Kun kuuuntelet esitelmää ja teet muistiinpanoja, piirtele samalla kaikenlaista. Se auttaa muistiinpainamista.

Mutta jos haluat luoda jotakin, kirjoita koneella nopeasti (!), jotta ehdit tuoda ajatuksesi mahdollisimman monipuolsina, täyteläisinä ja tuoreina. Opettele kirjoittamaan koneella nopeasti!!

Esitelmässä ei mainittu pikakirjoitusta, jonka jättäminen pois saattaa olla virhe. Omia kokemuksia: teen mieluummin alussa paljon kirjoitusvirheitä, kunhan voin kirjoittaa nopeasti ja tuoda ajatukset esille tuoreina. Käytän iphonen dragon-sanelua saadakseni ajatukseni talteen nopeasti ja missä hyvänsä. Lähetän tekstin sähköpostiin ja korjaan & kokoan myöhemmin.


Älä väheksy kynää!



Usva

Poland

Usvaa puolalaisessa metsässä. Kuvattu auton ikkunasta toukokuun lopussa 2012 myöhään illalla,

keskiviikkona, helmikuuta 11, 2015

Sumu

Sumu

Sumu Malmin hautausmaalla
Klikkaa hakusanaa 'sumu', jotta näet lisää sumukuvia tässä blogissa.
Sumukuvia myös Aurora-blogissa

tiistaina, helmikuuta 10, 2015

Kiinalainen uusi vuosi

image

Kiinalainen uusi vuosi alkaa 19. helmikuuta  kiinalaisen ajanlaskun mukaan. Paljon onnea jo nyt Suomessa asuville kiinalaisille!

Spring Festival, or the Chinese Lunar New Year, falls on Feb 19 this year.

Terrakottasotilaita jäljittelevät 80 lyhtyä ovat alkujaan vuodelta 2008, jolloin oli Beijngin olympialaiset.  Idean takana on pekingiläisen Chaoyangin kaupunginosan kulttuurikeskus.

maanantaina, helmikuuta 09, 2015

Valaistut hevoset

image

Hevoset ovat jo kokonaan valaistuja kiinalaisen uuden vuoden kunniaksi.

Kiina Helsingissä

image

Paasikiven patsaan viereen Helsingin keskustaan ollaan juuri pystyttämässä Kiina-aiheista näyttelyä. Valotaideteokset ovat luonnollista kokoa.
Terrakotta-sotilaat.
Terrakottasotilaita jäljittelevät 80 lyhtyä ovat alkujaan vuodelta 2008, jolloin oli Beijngin olympialaiset.  Idean takana on pekingiläisen Chaoyangin kaupunginosan kulttuurrikeskus.

image

sunnuntaina, helmikuuta 08, 2015

'VALO.' Helsinki, city of light

Helsinki at night

Kaupungin valot
Värikollaasikuvat: VALO
Mitä olisi pohjoinen kaupunki ilman valoa?
Klikkaa kuvia ja katso niitä suuurempina.
Värikollaasikuvat: 'VALO'


aamuklo8

Kello 8 aamulla
winter morning



December 16 at 3.23 pm in Helsinki

Iltapäivällä kolmelta
3 p.m. in December


046-1


värit ja valot
light and colours



Cristmas lights in Helsinki


valo ja pimeys kohtaavat kaupungissa talvella
light and darkness meet


snow and lights


Valo ja lumi
light and snow


Finnish National Opera in winter

Finnish National Opera
Valot kutsuvat
winter, snow, light


Esplanadilla

Valo muuttaa arjen harmauden ja rumuuden juhlaksi
Light changes the world



Neljä kuukautta kukassa


Valoa juhlitaan
Celebrations of light


textured

salaperäinen valo
mysteries of light



Valokuvatorstai 15 valo, light
Heijastus
reflection

Klikkaa kuvaa. Kyllä se on siellä!

Varjo

Valon taidetta
light creates new worlds


Light

Ei ole elämää ilman valoa.
There is no life without light.