tiistaina, syyskuuta 29, 2015

Blogisisko ® Anna Amnell: Jatkuvaa sadetta

Blogisisko ® Anna Amnell: Jatkuvaa sadetta: Kuva on tosin aikaisemmalta vuodelta (23.7.2012) tuosta läheltä Mannerheimintieltä, mutta voisi olla otettu tänään. Sateenvarjoja...

Tännekin voi laittaa kommentin tai sitten alkuuperäiseen paikkaan.

IMG_4205

perjantaina, syyskuuta 25, 2015

Kreivi, kirjailija ja suutari Leo Tolstoi

Shoes made by Count Leo Tolstoy

Leo Tolstoin valmistamia kenkiä. Tolstoin kotimuseo, Moskova (kuvakansioni)

Rikas venäläinen kreivi Leo Tolstoi (1828 - 1910) ryhtyi kirjailijaksi, ja hänestä tuli maailmankirjallisuuden loistava tähti, monien mielestä kaikkein loistavin. Tolstoi on  eräs meidän monien lempikirjailijoista, venäläisyyden ja ihmisen sielun syövereiden tulkki. Sota ja rauha on unohtumaton romaani. Olin koululaisena suorastaan etäihastunut Tolstoin luomaan jaloon ruhtinas Andreihin.


P1060018

Tolstoin talo -museon aita

Leo Tolstoi henkilönä on minulle vastenmielinen lähinnä siitä syystä, miten hän kohteli vaimoaan, paljon kärsinyttä Sonjaa, joka synnytti hänelle kolmetoista lasta ja oli väsymätön esilukija, tekstien puhtaaksikirjoittaja, kustannustoimittaja vailla vertaa.  Tietoni Tolstoin perhe-elämästä perustuvat tyttären äidistään kirjoittamaan elämäkertaan.


P1060238

Vanhemmiten Tolstoi muuttui. Entisestä irstailijasta ja uhkapelurista tuli yltiöuskonnollinen haaveilija, joka kehitti oman versionsa venäläisestä ortodoksisesta kristinuskosta, jota Wikipediassa kutsutaan uskonnolliseksi mystiikaksi ja anarkiaksi. Ortodoksien Pyhä Synodi erotti hänet kirkosta 1901. Hän kannatti väkivallatonta yhteiskuntaa ja alkoi leikkiä yksinkertaista talonpojan elämää.


Tolstoin talonpoikaisasuja

Tolstoi vapautti 1861 kaikki maaorjansa ja alkoi kasvattaa heitä - osa heistä hänen omia biologisia lapsiaan -  mutta nämä suhtautuivat Tolstoihin epäluuloisesti.


P1060176


 Perhe muutti talvisin Moskovaan kaupunkikartanoon lasten opiskelun vuoksi.Tolstoi alkoi pukeutua "talonpoikaisasuun".

P1060162

Talo on ulkoapäin aika vaatimaton, mutta sisältä aito herraskartano, jossa on korkeat huoneet, kauniit huonekalut, kaksi flyygeliä, suuri palveluskunta, joiden joukossa myös Tolstoin miespalvelija.

P1060267

Tolstoin kaupunkikartanossa Moskovassa on iso piha, joka jäädytettiin talvsiin luistinradaksi, jossa Tolstoi luisteli lastensa kanssa. Hän hankki itselleen myös polkupyörän, joka on nähtävissä museossa.
Pihassa on hevostallit ja palveluskunnan asuntoja sekä huvimaja.

the marital bedroom of the Tolstoys

Makuuhuone ja Sonjan hääpuku

Leo Tolstoi alkoi halveksia seksuaalisuutta. Vaimosta tuli Tolstoille "viettelijätär", jonka luota hän pakeni vähän ennen kuolemaansa. Tolstoi antoi ennen kuolemaansa kirjojensa oikeudet "kansalle", vaikka häneltä jäi vaimo ja kaksitoista lasta. Nuorin lapsi kuoli tuhkarokkoon, mikä lähensi joksikin aikaa pariskunnan välejä.


Ivan Tolstoy's toys

Ulitsa Lva Tolstovo 21, metro Park Kultury. 
Taksilla liikkuminen on halpaa, kun näyttää osoitteen ja sopii hinnan. Taksista näkee ympäristön. Suosittelen.
Katso täältä kuva Tolstoista.


tiistaina, syyskuuta 22, 2015

Vastavärit

Vastavärit-B-2012

Vastavärit

Yllä olevan kollaasin osana on maalaus, jonka kuvasin Berliinissä Gemäldegalerie- museossa.
Kuvassa oleva begonia on karjalanneito. kuten eräs kommentoijistani ystävällisesti kertoi.

vastavärit

Sininen ja oranssi moskovalaisessa kahvilanpöydässä.

violetti ja keltainen
violetti ja keltainen
osa Alaskan lippua

keskiviikkona, syyskuuta 09, 2015

Kristus Vapahtajan Katedraali

Kristus Vapahtajan katedraali, Moskova

Kristus Vapahtajan Katedraali

statues, Christ the Saviour Cathedral in Moscow

Suurikokoisia patsaita rakennuksen ulkopuolella. Kirkon sisällä ei voi kuvata, mutta kävimme toisena päivänä kuvaamassa lisää kirkkoja ja sen ympäristö. joka on suosittu ulkoilupaikka viikonloppuisin.

Tänään kävimme katsomassa katedraalin, joka on rakennettu alkuperäisen katedraalin mukaan,  sen jonka Stalin räjäytti. Kirkon paikalla oli pitkään iso uima-allas. Tunnelma katedraalissa oli harras, ja ihmettelimme sitä,  miten paljon nuoria ihmisiä siellä oli. Suurimman osan kuvista laitan vasta Suomessa. Tähän tulee myöhemmin linkki muihin kuviin tästä katedraalista ja sen ympäristöstä.

maanantaina, syyskuuta 07, 2015

Syksymatka karhun pesään


Lähden tänään mieheni kanssa sukulaisvierailulle, neljännelle Venäjän matkalleni, tällä kertaa Moskovaan. Mitähän Moskova opettaa? Ensimmäisellä Venäjän matkallani syksyllä 2012 koin Pietarissa usein ahdistavan tunteen, kun muistin, miten hirvittävää on ollut pietarilaisten elämä niin monen vuosikymmenen ajan. He saivat kärsiä sekä kommunismin että natsismin kourissa - piirityksen aikainen nälänhätä.

Toisella ja kolmannella Pietarin matkalla pystyin jo nauttimaan Pietarista, sekä menneestä Pietarista että nykyisestä. Koin optimismia Venäjän tulevaisuudesta. Sain idean uuteen kirjaan. Maailmanpoliittinen tilanne  - ja Venäjän tilanne -  on nyt aivan toisenlainen kuin noiden aikaisempien matkojeni aikana. 

En ole koskaan vihannut venäläisiä, en Neuvostoliiton aikanakaan, vaikka en astunut jalallani siihen maahan.  Sekä kommunismi että natsismi ovat olleet minusta aina vastenmielisiä ideologioita. Kuten useimmat suomalaiset pidän 1800-luvun suurten venäläisten kirjailijoiden romaaneista ja näytelmistä. Matkani ovat aina ennen kaikkea museomatkoja. Venäläiset ikonit ja maalaukset samoin arkkitehtuuri kiehtovat. Aion käydä sekä Tolstoi- että Tsehov -museossa, myös "Gorkin talossa", en Gorkin vaan arkkitehtuurin vuoksi. Odotan kiinnostuksella, millainen on keskiajalla syntynyt Kreml, josta olen kirjoittanut Lucia ja Luka -kirjassani (lue siitä blogikirjoitukseni Iivana Julma ja Kreml) .  Moskovan Art Nouveau ja Art Deco kiinnostavat. Siinä onkin ohjelmaa.

Ensimmäinen kohde lienee Kristus Vapahtaja katedraali. Alkuperäinen räjäytettiin Stalinin käskystä, mutta katedraali on rakennettu uudelleen. Tulevassa matkassa on raskaita puolia, mutta on myös hauskuutta ja iloa. Minusta pietarilaiset olivat ystävällisiä ja kohteliaita. Luulen, että venäläiset ovat samanlaisia Moskovassakin. Minähän olen siellä täysin kielitaidoton, joten tulkitsen lähinnä heidän ilmeitään ja eleitään, mikä on oikein hyvä tilanne.

Katso kuvat Venäjän matkoistani.  Moskova-albumini on vielä tyhjä, mutta koetan lähettää sinne kuvia jo Moskovasta.
https://www.flickr.com/photos/amnellanna/collections/72157651420484149/

http://blogisisko.blogspot.fi/2012/10/ensi-kertaa-pietariin-ja-venajalle.html
Asuin opiskeluaikana Huopalahdessa venäläisessä dachassa, joka pääsi Aurora-kirjoihini. Ne kertovat sortoaikojen tytöstä,  jonka äiti oli venäläinen ja isä Suomen suuriruhtinaskunnasta karkotettu suomalainen kasvitietelijä toimittaja.
Venäjä on aina mukana, naapurimaa, ja suomalaisten suhde siihen on ollut aina love-hate-suhde.


sunnuntaina, syyskuuta 06, 2015

Uudet värikollaasit 1

kollaasi 1-9:2015

Shopping in Croatia with a child - or pet

Uudet värikollaasit 1
http://uudetvarikollaasit.blogspot.fi/2015/09/varikollaasi-1.html

Thank you, Aino!
Kiitos Sinulle, Aino, kun jatkat tätä!


image

Brooklyn in Helsinki at Stockmann's department store September 2015.



perjantaina, syyskuuta 04, 2015

Photo Friday: 'Cloudy'

pastel-coloured clouds

Photo Frday: 'Cloudy'
Pastel-coloured clouds today in Helsinki.
Pastellinvärinen, kuin puuteroitu oli traivas aamulla. Nyt se on heleänsininen.

keskiviikkona, syyskuuta 02, 2015

Syyskuu. September

sunflower 2


Syyskuun väriä ja satoa
Makrotex 'Syyskuu -kuvat
http://www.pienilintu.blogspot.fi/search/label/Makroviikot
Klikkaa kuvissa näkyvää nimeäni tai kuvan nimeä, jotta voit nähdä kuvan suurempana.


P1000185

Syksyn värit loistavat. Näistä kukista jäi osa seuraavksi talveksikin.


Syyshortensiat

Syyshortensiat. Rakastan näitä sävyjä.


P1000111

Gladiolus, aprikoosit ja Garda-järveltä tuliaiseksi tullut liina syksyn väreissä.


Mushrooms

Matkustan mieluiten syksyllä tai keväällä.  Silloin ei ole liian kuumaa. Vanha mies möi sieniä metroaseman oven vieressä Pietarin keskustassa syyskuussa 2013.