maanantaina, marraskuuta 30, 2015

Klassiset miesihanteet

Muinaiset ratsastajat by Eila Hiltunen

Mies on arvoitus. Kauneus ja komeus eivät ole ratkaisevia tekijöitä.
Muinaiset ratsastajat by Eila Hiltunen
In the background the equestrian statue of Mannerheim by Tukiainen.

Kaikki kuvat: Anna Amnell
Dostojevskin kuvan valokuvasin Dostojevski-museossa Moskovassa. Venäjällä on uuden lain mukaan kaikissa valtionmuseoissa kuvaaminen sallittua ja ilmaista. Yksityiset museot perivät yleensä pienen kuvausmaksun pääsymaksun lisäksi. Joskus harvoin olen käynyt museossa, jossa kuvaaminen on turistilta täysin kiellettyä.

Pieni Lintu-blogin lisää kuvia aiheesta miesihanne , kauneus, komeus


Fjodor Dostojevski

Syvällinen ja lahjakas, mutta ei suinkaan aina vakava. Fjodor Dostojevski

Albert Edelfelt, Helsinki, Finland

Taiteilija, ahkera ja kunnianhimoinen. Albert Edelfelt.
Nuorena hyvin komea. Kuluttaa itsensä loppuun aikaisin, sillä taiteilijan osa on ankara.
by Ville Vallgren

Aleksisi Kivi, Finland's national writer. Photo: Anna Amnell

Boheemi kirjailija, nerokas sanojen mestari, joka oli myös laajasti sivistynyt.
Marttyyrihahmo. Oliko hän rakastettu jo omana aikanaan? Aleksis Kivi.
Wäinö Aaltonen


Sakari Topelius

Lapsirakas Sakari Topelius
Topelius ja lapset by Ville Vallgren


Helsinki-Finland

Rakkaat mörököllit. Esimerkiksi Paasikivi tai Downton Abbeyn hovimestari Carson.


Mannerheim

Komea, karismaatinen legenda, joka ratsastaa lunta harteillaan puolustamaan kansaansa. Heitä oli myös keskiajalla, vanhoja sitkeitä ja älykkäitä miehiä. Mannerheim.
 by Tukiainen

John the Baptist

Karismaattiset, askeettiset kasvissyöjät. Viisaita ja hurskaita tai hulluja fanaatikkoja.
Ivan Mestrovic: John the Baptist, Split, Croatia
Kari Juva: John the Baptist. Helsinki, Finland



P1090803

Nuori mies, joka ei ehkä kadota koskaan lasta itsessään. Vai tuleeko hänestä kova, kunnianhimoinen ja katkera?  Nuori mies on lupaus ja vaara. Nuorena heittäydymme hänen syliiinsä rohkeasti, vaikka tulevaisuus on arvaamaton, suuri seikkailu. Sergey Obraztsovin patsas Moskovan keskustassa Obraztsov-nukketeatterin vieressä..


Nikola Tesla

Keksijänero. Nicola Tesla
Zagreb, Croatia, by Ivan Mestrovic (1956)
Klikkaa kuvaa ja lue erään kommnetoijan pitkä selostus Teslasta ja Mestrovicista, jotka olivat ystäviä, kumpikin muutti Amerikkaan.


2013-09-14 20.18.28

Myyttiset sankarit
Pietari Fontankan Anitškovin silta
Patsaat on tehnyt Elisabet Järnefeltin eno, Aino Sibeliuksen, Eero Järnefeltin ja Arvid Järnefeltin isoeno Peter Clodt von Jurgensburg, keisarin ystävä, joka teki myös lastenkirjailijan, fabulistin Krylovin patsaat.
Saint Petersburg,


Baron Peter Clodt von Jürgensburg: Krylov

Satukirjailija Krylov, mies jolla on aina nenä kirjassa.
Tämä patsas on Patriarchs' Ponds -puistossa, joka liittyy Bulganovin romaaniin "Master and Margarita" .
Moscow, by Peter Clodt von Jurgensburg

Patsaita eri puolilta Eurooppaa.
Lisää patsaita, jotka kuvaavat miestä: Mies
Mitä jäi pois? Opettaja, tutkija, henkisen tai ruumiillisen työn puurtaja. Meidän kunkin oma isä, veli, poika, aviomies.:) Kaikki ihannemiehiä.

Lisäys, kommenttini toiseen blogiin:
--Minäkin olin lapsena/koululaisena ihastunut paitsi Sota ja rauha -kirjan ruhtinas Andreihin myös Robert Tayloriin ja Gregory Peckiin. Ihastus Robert Tayloriin loppui, kun hän näytteli jossain elokuvassa konnamaista miestä, joka tönäisi vaimonsa/rakastettunsa alas kallionkielekkeeltä. Ihastus Gregory Peckiin säilyi ja muuttui kunnioitukseksi erinomaista näytttelijää kohtaan. Kiintymys [= etäihastuminen] komeisiin miehiin johtui varmaankin siitä, kun yksi enoistani oli nuorena kaunis kuin posliininukke. Muistan kuinka kosketin pikkulapsena hänen poskeaan. Mieheni oli nuorena samanlainen, tuntui siksi heti ensi näkemältä tutulta. Luonne ja temperamenttihan vaihtelevat komeilla miehilläkin. Eivät he ole kaikki samanlaisia.

sunnuntaina, marraskuuta 29, 2015

lauantaina, marraskuuta 28, 2015

torstaina, marraskuuta 26, 2015

Laura Lindsted: "Oneiron" ja anoreksia



Vaikuttaa hyvin kiinnostavalta:

"– Minua kiinnosti tutkia anoreksiaa sillä tavalla, ettei se ole pelkästään sairaus, vaan se voi olla myös jonkinlainen itseilmaisun väline. Juutalaisuudesta ja anoreksiasta löytyy paljon kirjoituksia. " Finlandia-palkinnon voittaja 2015"Laura Lindstedt: "Oneiron"
http://yle.fi/uutiset/laura_lindstedtin_oneiron_kertoo_tarinoita_kuoleman_jalkeisesta_unitilasta/8483071

Onkohan Lindstedt lukenut/kirjoittanut myös keskiajan anorektikoista, joista monet olivat karismaattisia vallankäyttäjiä?

Keskiajan tutkija Rudolph M. Bell (Holy Anorexia 1985) pitää anoreksiaa naisen ajattomana taisteluna pyrkimyksessä saada itsenäisyyttä ja ymmärrystä miehen hallitsemassa yhteiskunnassa. Puolet keskiajan italialaisista naispyhimyksistä oli anoreksisisia. Jotkut heistä olivat oman yhteiskuntansa huipulla. Katariina Sienalainen (1347-1380) toimi kuninkaitten ja paavin neuvonantajana ja oli laajassa kirjeenvaihdossa aikansa merkittävien ihmisten kanssa.

Lue kirjoitukseni  Anoreksiaa keskiajallla tässä blogissa vuonna 2005.

Ja 
Nykyajan anoreksia, feminismin tutkijat
Ja artikkeli Guardian lehdessä vuonna 2004
http://www.theguardian.com/society/2004/mar/04/mentalhealth.health


tiistaina, marraskuuta 24, 2015

Lasivitriini

lasivitriini

Kätevä ja edullinen lasivitriini toimii näkösuojana ikkunan edessä, päästää valoa ja on mukava lasiesineitten säilytyspaikka. Sisään voi laittaa valot. Se estää vedon.

Makrolinky: Harrastus

Tällä viikolla makrolinky-kuvani ovat nukkekotiblogissani

sunnuntaina, marraskuuta 22, 2015

Pink and yellow. Uudet värikollaasit 12

pink and yellow

Paljon onnea, Aino. Täysi tusina jo!
Kollaasi 12: vaaleanpunainen (light red) ja kirkas keltainen (clear yellow)
Taustalla Eremitaasin museon päärakennus Talvipalatsi (1762).

pink and yellow

Nainen alistuu nöyrästi kaikkiin muodin vaatimuksiin ja voi samalla löytää niistä vaihtelua elämään.
Tämä nainen oli pukeutunut 1700-luvun asuun Pietarissa. Häntä ja hänen kavaljeeriaan sai valokuvata maksua vastaan.

Päinvastoin kuin yleensä luulemme, rokokoon värit olivat heleän kirkkaita. Muun muassa kirkas punainen oli muotia. Museoissa ja yksityiskokoelmissa olevat kankaat ovat haalistuneet, siksi olemme luulleet, että rokokoon värit olivat pastellinsävyisiä. Opin tämän minulle uuden asian, kun  Tukholman rokokooseuran jäsenet vierailivat Helsingissä monta vuotta sitten.


IMG_4575

Iloiset historian elävöittäjät. Klikkaa kuva suuremnmaksi.
Huom. Eremitaasissa kuten kaikissa Venäjän valtion omistamissa museoissa saa valokuvata ilmaiseksi uuden lain mukaan. Yksityisissä museoissa on useissa muissakin maissa pieni valokuvausmaksu.


textiles

Tekstiilinäyte. Nordiska Museet Tukholma


2012-10-28 16.49.42

Lisäys: Lokakuussa 2012 Pietarissa: Lämmintä päällä. Kirkkaan punaista (ks. kommentit)

keskiviikkona, marraskuuta 18, 2015

Ovatko historialliset romaanit vaarallisia lapsille?



Aiheellista toistaa tämä vanha kirjoitukseni, sillä tänään Hesarin TV & Radio -sivulla kirjoitetaan "Menneisyys on muotia" ja alaotsikkona on "Historiallisilla henkilöillä on televisiossa  nykyihmisen tunteet" (Toni Puurtinen HS/TV & Radio 18.11.2015):

"Mikä historiallisissa TV-sarjoissa kiehtoo ihmisiä? Puurtinen lainaa kulttuurihistorioitsija Hannu Salmea:" ' --Elämme modernisaation aikakautta ja ympärillämme on paljon epävarmuutta.  Silloin historia tarjoaa mmeille mahdollisuuden pysähtyä ja katsoa taaksepäin'".

Mutta usein kiinnostus historiaan jää pinnallisiin ilmiöihin.

Lue myös: Usein on anakronistinen suhtautuminen kyseiseen aikaan, syntyy ihme soppa: henkilöt ovat vahvasti meikattuja feministejä, jotka sinuttelevat kaikkia. Puuttuu vain kännykkä kädestä. 
Voi ymmärtää, että Poirotit ja Miss Marplet kiehtovat, koska mennyt aika elää niissä sekä kuvissa, tekstissä ajatusmaailmassa. Oikea käsitys historiasta alkaa olla harvinaista.
http://blogisisko.blogspot.fi/2011/08/romaanit-elokuvat-ja-historian-tuntu.html


Tästä asiasta on kirjoitettu Helsingin Sanomissa jo aikaisemmin: Ks. HS.n hauska kolumni
Pieni talo preerialla on vaarallista kirjallisuutta

Romanttiset kirjat ja historialliset romaanit varsinkin ovat kuulemma vaarallisia lapsille ja nuorille. Siinä menevät Aurora-kirjani. Aurora-paralla kun ei ole sopivia ongelmia. Häneltä on kylläkin äiti ja pikkuveli kuolleet, toimittajaisä karkotettu maasta Bobrikovin toimesta ja mennyt tukkimetsään Kanadaan, ja venäläiset ja suomalaiset sukulaiset riitelevät sortovuosien Suomen suuriruhtinaskunnassa. Aurora itse joutuu palvelustytöksi Kanadassa. Mitä puuttukaan? No tietysti nykyajan ongelmat.

15-18  -vuotias Aurora on viaton eli seksuaalisesti kokematon, mikä on tietenkin aivan mahdotonta nykyajan ajattelun mukaan. Historialliset romaanit ovat kiellettyä kirjallisuutta nuorille, sillä niissä kerrotaan, että ihmiset elivät ennen eri tavalla kuin nykyihmiset ja saattoivat jopa olla onnellisempia kuin me kolmannen vuosituhannen ihmiset.

Lue myös blogikirjoitukseni Tytöt ja seksi, jossa vanhana sosiologian opiskelijana kerron tilastotietoja tästä aiheesta eli - ennen lapset olivat lapsia ja nuoret tytöt ja useimmat pojatkin viattomia.( Sievers & Koskelainen & Leppo: Suomalaisten sukupuolielämä. 1974)


maanantaina, marraskuuta 16, 2015

Aamupala


2899010759_cabb68171a_z

Aikaisemmin en ottanut valokuvia aterioista. Se villitys tuli muotiin vasta viime vuosina.  Onneksi poikamme otti paljon kuvia matkoiltamme. Kuvassa mieheni tulee leipurinliikkeestä Rue des  Écoles-kadun lähistöllä ostettuaan aamiaiseksi croissanteja ja patonkeja. Ensimmäisellä kerralla patonkia ostaessani sanoin vahingossa hätäpäissäni 'baton', ja leipuri sanoi hyväntahtoisesti:"Aikooko rouva piestä lapsiaan, kun haluaa ostaa kepin?" 

Vive la France. The world is with you.


oatmeal and castles

Aamupala kertoo paljon. Olen opiskellut aikoinaan myös sosiologiaa ja näen aamupalan yhteiskunnallisena ja historiallisena ilmiönä. Nykyajan länsimaisen ihmisen harkittua niukkuutta: Aamupalani on yleensä yksinkertainen: kaurapuuro ja kahvitilkka. Erilaisilla astioilla saa aamupalaan vaihtelua. 5.9.2011,

Osallistun näillä kuvilla Pieni lintu blogin Aamupala -haasteeseen, joka on tiistaisin. Kaikki muut kuvat minun ottamiani. Ks. myös Breakfast -kansioni Flickrissä


Oatmeal-raspberry porridge and black coffee

Marjat sopivat kaurapuuron kanssa. Olen opetellut juomaan kahvia. 4.11.2011

Kotona 2011:


my brunch 2011 and vitamins

my brunch  and vitamins 2011
Tämä on jo brunssi: Teetä, leipää, jonka päällysteinä tomaattia ja kurkkua, yksi kananmuna ja yksi valkuainen. Osa vitamiineista aamulla, osa myöhemmin päivällä.


Porvoo 2012 joulukuussa:

Aamiainen

Aamiaista Porvoon mitalla kodikkaassa hotellissa muutama päivä ennen joulua vuonna 2012. Mieluisa joululahja pojalta ja miniältä.


Wittenberg 11/2010 1500-lukua etsimässä

342


Breakfast in Wittenberg

Wittenbergiläisen Mustan karhun -hotellin aamiasvalikoimasta voisi koota samanlaisen kollaasin kuin Porvoon Pariisin Villestä. Saksalaisilla on mueslia, hunajaa, kuivattuja hedelmiä, tuoreita hedelmiä ja kaikenlaista muuta terveellistä.


Lutherstadt Wittenberg 11/2010

DDR -museum in Wittenberg, Germany

Kun aika pysähtyy. Tämän hotellin vieressä olevan museon nimi oli Kertomusten (= satujen) talo. Luulin sitä lastenkulttuurin museoksi.

Itä-Saksa

Aamupala-asetelma wittenbergiläisessä DDR-museossa marraskuussa 2010. Totta vai satua?

Krk-saari, Kroatia October 12, 2007:

Hotelli Krk-saarella

Kun aika muuttuu: Hotelli Kr-saarella Kroatiassa oli matkaoppaan mukaan entinen DDR:n aikainen puolue-eliitin lomailupaikka. Maisemat olivat hurmaavat: pinjametsä ja Adrianmeri.


Aamiainen Krk-saarella

October 12, 2007.
Hotellissa oli marraskuussa 2007 paljon turisteja Saksasta, ja aamupala oli hyvin runsas kuin Ruotsinlaivoilla. Valintani: sämpylä, hedelmiä, 1 1/2 kananmunaa. Ja teetä. En ollut aloittanut vielä kahvinjuontia.


Croatia 2007-2010


Bed and breakfast in Istria


Aamupala Istrialla

bed & breakfast : Vaatimaton aamupala Istrialla Kroatiassa 10/2007


Tsekin tasavalta:

Ostrava. Tsekin tasavalta 5/2012

old tradition


Beesi Mimin ja Samin keittiössä

Sukulaisvierailuilla syödään niin kuin kotona.


Venäjä 2012-
Kun sukulaisemme joutui työhön Venäjälle, menimme ensi kertaa elämässämme suureen naapurimaahan. Alkoivat Venäjän-matkat.


IMG_4181

May 13, 2014 Saint Petersburg.  Sukulaisvierailulla Pietarissa syötiin toisinaan aamiaista vuoteessa ja selattiin iPadia, kun ei ollut Hesaria.


IMG_6088

Ruokaa käytiin ostamassa Stockmannilta tai lähikaupoista, ja hedelmiä sai kioskista samasta korttelista.


Moskova 2015-


IMG_4723

Tolstoi-junalla Moskovaan: Helsingin keskustasta Moskovan keskustaan. Kahden hengen hytti oli halvempi kuin lentoliput.

IMG_4715

Maatiaismaisesti otimme junaeväät mukaan, mutta matkalippuun sisältyvät iltapala ja aamupala olivatkin kokonainen ateria! Jopa lämmin liha- tai kala-ateria.

image

Suomalaista juustoa Moskovassa 2015 syyskuussa

Aitoa?


Suomalaista jugurttia Moskovassa syyskuussa 2015


a delicious cake

Ensin leivos kuvataan, sitten vasta syödään.  Pietari, Art nouveau -kahvila

Remember


Pariisin uhrien ja kaikkien terrorismin uhrien muistoksi. Let us remember all innocent victims of violence.

Paris attacks: Impact on border and refugee policy


sunnuntaina, marraskuuta 15, 2015

Hot chocolate and strawberry cheesecake

juustokakku ja kaakao

Lämmittävää ja lohduttavaa: kuuma kaakao ja mansikkajuustokakku


mustanruskea, valkoinen ja punainen.

cheesecake March 13, 2007, Café Ursula, Kaivopuisto, Helsinki

hot chocolate May 14, 2014 , art nouveau café in Nevski Prospect, Saint Petersburg







lauantaina, marraskuuta 14, 2015

Pariisi 13.11. 2015: Jotain kuoli eilen


 Photo: Amnell Family Album


Olimme muuttamassa Kanadaan. Ajattelimme, että lastemme täytyy nähdä sitä ennen Pariisi ja Lontoo.  Mistä tietää vaikka jäisimme Kanadaan loppuiäksemme koko joukko? Muutaman vuoden kuluttua tulimme lomalle Eurooppaan. Vietimme viikon Lontoossa ja viikon Parisissa. Kiersimme Euraililla Eurooppaa. 

Kului muutama vuosi, ja kaksi lapsistani tuli Pariisiin opiskelemaan. Vetikö Pariisi meidät takaisin Euriooppaan? Jo keskiajalla Suomella oli yhteyksiä Pariisiin. Euroopan kulttuuri ja sen vanhat rakennukset vetivät puoleensa. Tuntuu kamalalta, että kirjoitan Pariisista kuin vainajasta. Mutta jotain kuoli eilen illalla Pariisin uhrien mukana samalla tavalla kuin siloin, kun terroristit hyökkäsivät World Trade Centeriin ja tuhosivat sen ja  2 750 ihmistä. 

Palaako pelottava keskiaika, jolloin me eurooppalaiset pelkäsimme, silloinkin tätä toista kulttuuria, joka oli parhaina aikoina antanut meille niin paljon. Me emme ansaitse tätä, eivätkä he ansaitse tätä. Meillä on oikeus olla ystäviä.