lauantaina, kesäkuuta 30, 2007

Lemmikkinä torakka tai heinäsirkka


DSC06415, originally uploaded by amnellanna.

Kuvassa Hietalahden kirpputorilla myytävinä olleita pieniä tiibettiläisiä teekannuja ja taustalla lemmikkieläinhäkkejä. Taustalla oikealla oleva häkki on hyvin pieni, tarkoitettu heinäsirkalle, torakalle tai perhoselle.

Kirjassani "Aurora. Vaahteralaakson tyttö.(1991, 1992) Euroopasta Kanadaan palannut Thomas synkistelee:

"Kutistun ja surkastun pieneksi kuin heinäsirkka purkissa. Thomas oli nähnyt Venetsiassa vanhan miehen, joka piti pahvipurkissa lemmikkiheinäsirkkaansa. Purkissa oli vain muutama hengitysreikä, ja sen sisältä kuului henäsirkan avuton rapina."

1900-luvun alussa saattoivat ihmiset pitää jotain pientä eläintä purkissa. Lieneekö näin vieläkin?

6 kommenttia:

  1. No toki pidetään hyönteisiä ja muita pikkueläimiä purkissa tai vähän isommassa purkisssa. Suomestakin löytyy paljon harrastajia. Torakat on tosi hyviä lemmikkejä :)

    VastaaPoista
  2. Mikko, kommenttisi on niin kiinnostava, että kirjoitin aiheesta uuden kirjoituksen.
    http://blogisisko.blogspot.com/2008/05/onko-sinulla-torakka-tai-heinsirkka.html

    VastaaPoista
  3. Minulle tuli mieleen elokuva Kiinan viimeisestä keisarista, joka piti poikana heinäsirkkaa purkissa lemmikkinä.
    Lapsuusmuistoihini kuuluu häkki perhosen toukille, jota veljet harrastivat. Toukista kasvatettiin perhosia kaikkien välivaiheiden kautta, kuten koteloita jääkaapissa "talvea" viettämässä ym.

    VastaaPoista
  4. Nuo häkit ovatkin aasialaisia.

    VastaaPoista
  5. Minusta nuo häkit eivät näytä sopivilta torakalle tai heinäsirkalle, koska isoimmatkin lajit pääsisivät luultavasti karkuun häkin raoista. Myöskin olisi outoa rakentaa maatapitkin liikkuville eläimille pystysuuntaista häkkiä. Ehkä niissä on pidetty perhosia tai pieniä lintuja.
    Minulla on yhtä isoa torakkalajia, pari hämähäkkiä, skorpioni ja leopardigekko lemmikkinä. Tuon kokoisia häkkejä/muita en käyttäisi kuin kuljetukseen korkeintaan, mutta ennen oli eläintarhoissakin surkean kokoiset häkit.

    VastaaPoista
  6. Nuo häkit olivat hyvin pieniä. Se ei valitettavsti käy ilmi kuvasta. Teekannutkin olivat pieniä.

    Tekstin puolella kirjani henkilö Thomas muistelee heinäsirkkaa, jonka näki (kesällä 1903) Venetsiassa. Tämä yksityiskohta on peräisin sen ajan lähteestä.

    Se jäi mieleeni, sillä me olimme pitäneet Kyproksella asuessamme muutaman päivän torakkaa lemmikkinä, ihan vahingossa, sillä emme tunnistaneet sitä, sillä se oli valtavan suuri.

    Lemmikkimme tunnisti eräs englantilainen pariskunta, joka oli meillä käymässä. Samana iltana ilmestyi toinenkin torakka, ja vieraamme lähti salamana ajamaan sitä kepin kanssa!

    Koska ilmasto oli lämmin, torakat kulkivat edestakaisin ulkoa sisälle. Niistä oli kova vaiva. Sama juttu Torontossa, jossa asuimme. Sielläkin tuli kesällä ulkoa torakoita keittiöön, mutta ne olivat pieniä.

    Ovatko torakat epäterveellsiiä? Levittävätkö ne tauteja? Kotisirkkaan ja heinä sirkkaan samoin kuin leppäkertuun suhtaudutaan ystävällisesti. Kärpänenkin pörisee kodikkaasti, mutta on hyvin epäterveellinen "lemmikiksi".

    Vai mitä näistä eläimistä nykyään ajatellaan?

    VastaaPoista