maanantaina, kesäkuuta 23, 2014

Historialliset romaanit: suosittuja - ja edelleen väheksittyjä



Historialliset romaanit ovat olleet aina aikuisten suosikkilukemistoa, vaikka niihin suhtauduttiin Suomessa hyvinkin ilkeästi viime vuosikymmeninä, minkä saivat esimerkiksi Kaari Utrio ja Laila Hietamies tuntea alkutuotantonsa aikana. Kumpikin ovat olleet kuitenkin kestävää ja sisukasta lajia. Nyt on julistettu, että historiallinen romaani on palannut suosioon, ja sillä tarkoitetaan uudenlaista entistä viihteellisempää historiallista aikuisten romaania.

Vuonna 2002 kirjoitettiin historiallisista romaaneista: 
“Suomessa historiallinen romaani on varsin suosittu laji, mutta suosio on vaihdellut melkoisesti. Etenkin toisen maailmansodan jälkeen laji tuntui olevan henkitoreissaan (ks. esim. Syväoja 1984; Ihonen 1992). Missään tapauksessa laji ei näyttäisi olevan kuolemassa, ja historiallinen nuorisoromaani voi hyvin. Historiallista nuorisoromaania ovat viime aikoina pitäneet yllä muun muassa Maijaliisa Dieckmann, Yvonne Hoffmann, Kaisa Ikola ja Pirkko Pekkarinen (Anna Amnell). “ [Kirjoitin kolme ensimmäistä Aurora-kirjaa nimellä Pirkko Pekkarinen]
Ks.
Markku Ihonen: Tavallista sitkeähenkisempi? Pohdintaa historiallisen romaanin lajin jatkuvuudesta. - vielä kerran: mikä on historiallinen romaani. – Teoksessa Merkkejä ja symboleja. Esseitä kirjallisuudesta ja sen tutkimuksesta. Toim. Markku Lehtimäki. 2002 Tampere University Press
https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/65420/merkkeja_ja_symboleja_2002.pdf?sequence=1

Mutta vuonna 2014 kirjoittaa FT Päivi Heikkilä-Halttunen blogissaan:
"Historiallisten lasten- ja nuortenromaanien määrä on vähentynyt viime vuosina: Amnellin lisäksi tästä lajityypistä pitää huolta tällä hetkellä vain Maijaliisa Dieckmann ja Kari Vaijärvi. "

Hän mainitsee, että fantasiaromaanit käsittelevät historiaa. 
Vrt Ihosen kirjoituksen osuus postmodernista historiallisesta romaanista ja marksilaisesta käsityksestä, joka vallitsi kirjallisuudentutkimuksessa vielä jokin aika sitten. Vai hallitseeko se Suomessa edelleen: Marxilaisessa perinteessä on yleensäkin kritikoitu ajatusta ajattomista lajeista" (Ihonen)?

Vrt György Lukacs ja hänen marksilainen käsityksensä historiallisista romaaneista

Historialliset salapoliisiromaanit ovat heräämässä uuteen eloon.

Lue myös tämä. Tilanne muissa maissa.
http://blogisisko.blogspot.fi/2013/07/historiallisten-romaanien-suosio.html

2 kommenttia: