sunnuntaina, huhtikuuta 05, 2015

Pääsiäishattu, pääsiäiskulkue, pääsiäisnäytelmä - kaikki keskiajaltaAmerikassa on edelleen tapana ostaa pääsiäiseksi jotain uutta, ehkäpä pääsiäishattu ja mennä se päässä kävelemään pääsiäiskulkueessa New Yorkissa. Amerikkalaista - ei vaan keskiaikaista. Ja pääsiäismunat ja virpomisvitsa ovat niin venäläistä ja ortodoksien apoja - ei vaan keskiaikaista. Suuret valtakunnat ovat vanhanaikaisempia kuin uudet valtiot kuten Suomi.

Värikkäiksi maalatut pääsiäismunat ja monet muut pääsiäistavat olivat käytössä jo 1500-luvulla. Pääsiäisjänis esiintyy jo 1500-luvun saksalaisissa kirjoituksisssa, joissa sanottiin, että jos kiltit lapset laittavat pesän hatustaan tai myssystään, pääsiäisjänis tuo siihen värillisiä pääsiäismunia. Virpominen, pääsiäismunat ja muut pääsiäistavat olivat yleisiä kaikkialla Euroopassa 1500-luvulla. Kuninkaat saattoivat tilata suuria määriä värjättyjä pääsiäismunia jaettaviksi lahjoina.

Shakespearen Romeossa ja Juliassa puhutaan siitä, että pääsiäisenä täytyy olla uudet vaatteet, samoin sanotaan monissa muissakin sen ajan teksteissä. 1500-luvun Englannissa uskottiin, että jollei ollut uutta kotikutoista päällä pääsiäisenä, koit ja kotisirkat söisivät vanhat vaatteet ja tihutöitään tekevät naakat laittaisivat pesiään talon ympärille. Almanakkakin varoitti, että jos ei ole uutta päällä pääsiäisenä, ei ole hyvää onnea tulevana vuonna.

Keskiajalla saivat myös alkunsa pääsiäiskulkueet. Arvellaan, että pääsiäiskulkue ja hienot vaatteet vaatteet pääsiäisenä saivat alkunsa jo Roomassa keisari Konstantinus I:n aikana 300-luvulla jKr. Kulkueella juhlittiin Jeesuksen tuloa Jerusalemiin palmusunnuntaina.


Mysteerinäytelmät oliva suosittuja katolisella ajalla kaikkialla Euroopassa. Kullakin ammattikunnalla  oli oma lavansa, jossa he esiintyivät ja kansa kiersi katsomassa kuten Helsingin Via Crucis -näytelmää. Lue lisää keskiajan pääsiäisestä blogistani Lucia Olavintytär esimerkiksi
http://amnellinlucia.blogspot.fi/2012/04/jo-1500-luvulla-paasiaismunat.html
Tai lue pääsiäisparaatista
http://aurorakirjat.blogspot.fi/2009/04/paasiaishattu-ja-paasiaisparaati.html
Kuvasin kauniin kukkahatun Sockmannin ikkunasta muutama vuosi sitten. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Easter_parade

2 kommenttia:

  1. Niinhän ne perinteet vanhoja, jopa halloween, noitia siinäkin.

    VastaaPoista
  2. Ikivanhat myytit, hyvän ja pahan taistelu, ovat vain vesittyneet.

    VastaaPoista