sunnuntaina, elokuuta 02, 2015

Elämä yhtä lukumaratonia




Yhden päivän lukumaraton on ihan kiva idea. Joillekin koko elämä on lukumaratonia. Eskapismia? 
Luin Tapio Koivukarin uuden kirjan

Koulutyttönä ajattelin, että luen "kaikki" kirjat, kaikki hyvät ja minua kiinnostavat kirjat. Aikuiseksi tulemiseen kuuluu sekin tuska, että aika ei riitä edes kaikkien parhaimpien ja kiinnostavimpien asioiden tekemiseen, kaikkein parhaimpien ja kiinnostavimpien kirjojen lukemiseen.

 Kaikki kouluvuoteni olivat yhtä lukumaratonia. Jossain välissä luin kokeisiin ja kirjoitin ylioppilaaksi. Sama jatkui yliopistossa, sillä sekä estetiikka ja nykyiskansojen kirjallisuus (Ranska ja Venäjä) että englantilainen filologia olivat sitä samaa minulle. Eräs opiskelutoverini kertoi näkevänsä untakin Dickensin maailmasta, taisi olla Dickensin englanniksikin. Toinen opiskelutoveri siirtyi elokuviin ja jäi sinne. Minua rajoitti se, että piti olla töissäkin ja elättää itseäni opiskeluaikana. Kun lapset syntyivät ja vähän kasvoivat, heille alettiin lukea ja käytiin läpi lasten maailmankirjallisuus. 

Nykyään vierastan jatkuvaa kirjojen ahmimista. Siinä muuttuu kuluttajaksi, ja arvostelukyky voi heikentyä, sillä kirjamarkkinoille suolletaan nykyään kaikenlaista. On elämäkin, jos sitä jaksaa ja osaa elää.
Pyhän Henrikin säätiön hallitus on myöntänyt seitsemännen säätiön kulttuuripalkinnon raumalaiselle kirjailijalle Tapio Koivukarille. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa.
Lisäys:
Tapio Koivukari sai Runeberg-palkinnon.

9 kommenttia:

  1. en lue paetakseni todellisuutta, enemmän huvittaakseni itseäni. Ja mikä huvittaa vaihtelee. Kaikkea kirjoja ei voi lukea.... mutta mielenkiintoista tutustua niihin sataan (miesten) kirjaan jotka kaanonissa ja itse kehittää mielipide hyvistä kirjoista... Moni Nobelpalkinnon saaja ei enää "hyvä" skadan vuoden päästä.... Monta hyvää nuortakin kirjailijaa löytyy. Minä tykkään kirjoista, joista löytyy uutta asiaa kun ne lukee uudelleen. Nyt viehättää modernisti Virginia Woolf.

    VastaaPoista
  2. Näitä listoja on, jos ei "kaikkia" ehdi lukee:
    https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Maailman_kaikkien_aikojen_100_parasta_kirjaa

    http://www.hs.fi/kulttuuri/a1375668018784

    http://www.kirjojentakana.fi/100-kirjaa-jotka-tulee-lukea-ennen-kuolemaasi

    Listat vaihtelee hivenen eri maissa:
    http://www.askokorpela.fi/harraste/kirjat/aka100.htm

    VastaaPoista
  3. Hannele, koululaisena lukeminen oli minulle eskapismia, halua löytää suurempi maailma kuin se, missä asuin silloin, elää siinä. Nyt ajattelen kuten Sinä. Erilaista on se, että kun kirjoitan jotain uutta kirjaa, joudun pakostakin rajoittamaan lukemistani, sillä on ihan pakko lukea mahdollisimman paljon siitä aikakaudesta ja aiheesta, josta aion kirjoittaa. Kirjoittamisvaiheessa tilanne sitten vaihtelee. Luen myös sellaisia kirjailijoita, joiden kirjojen rakenne ja tyyli ovat mahdollisimman hyviä. Luin moneen kertaan Ian MacEwania, kun kirjoitin kirjaani Kyynärän mittainen tyttö. Nyt on ihan uusi genre ja aika menossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailijana tuskin voi kirjoitaa muodin vallitsemaa genrea.

      Poista
    2. Tarkoitan, että minulla on uusi aikakausi ja genre menossa. Saa nähdä, mitä siitä tulee.:)

      Poista
  4. Hannele, kiitos listoista. Luen blogejasi, koska niiden avulla minulla on ikkuna Ruotsiin ja aiheisiin, jotka kiinnostavat, kuten kirjat, puutarhat ja siirtolaisuus. Koska opiskelin maailmankirjallisuutta ja erityisesti Englannin, Venäjän ja Ranskan kirjallisuutta, tunnen klassikot. Mutta uusimmat kirjat ovat suunnaton viidakko, jossa tarvitsee opasta. En valitettavasti ehdi lukea kirjablogeja. Silloin tällöin luen jotain blogia kerralla paljon. On nin paljon hyviä blogeja, mutta aika on rajallinen. Aikoinaan ihanne olivat minulle Financial Times -lehden viikonloppunumerot, joissa oli kielen ja sisällön kannalta erinomaiset kirja-arvostelut. Eräs lähiomaiseni oli monta vuotta taloustoimittaja ja sain häneltä koko ajan ne lehdet. Kaipaan niitä viikonloppunumeroita, mutta en raski ostaa niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomaatko että tuossa nykysuomalisten kirjojen listoissa taitaa olla 80% sellaista joka käsittee sota...

      Poista
    2. P.S.
      Viikonloppunumeroita pitäisi löytyä kirjastosta, ilmatteks, jos ei, pyydä tilaamaan.

      Poista
    3. Nyt olen keskittynyt toisiin aiheisiin, ja aineistoa on jo tarpeeksi. Seuraan jonkin verran muuta.

      Poista