torstaina, syyskuuta 24, 2009

Millainen on itsemurhapilleri?

tulips

Itsemurha on aina suuri onnettomuus.  Itsemurhan ihannointi on sairasta.

Klassinen itsemurhapilleri on herneen kokoinen syanidikapseli. Jos sen nielaisee, sillä ei ole mitään vaikutusta. Se on puraistava rikki. Tämän "ystävällisen unipillerin" kuuluisia käyttäjiä ovat olleet mm Adolf Hitler ja hänen vaimonsa sekä muut natsijohtajat. Propagandaministeri Goebbels ja hänen vaimonsa murhasivat lapsensakin perheen joukkoitsemurhassa. Lapset huumattiin ensin morfiinilla ja sitten heidän suuhunsa murskattiin syanidikapselit. Itsemurhan ihannointi on sairasta.

Itsemurha on aina tragedia. Se ei ole vitsi, se ei ole lääke valtion raha-asioiden parantamiseen. Varsinainen "itsemurhapilleri" on masennus, joka on syynä useimpiin vanhusten itsemurhiin. Masennuksen taustalla voi olla monia sairauksia. Jos omaisesi alkaa puhua itsemurhasta, suhtaudu siihen vakavasti. Ohjaa hänet tapaamaan terapeutti tai lääkäri.

6 kommenttia:

  1. Eihän varmaan Utrio osannut ajatella teknisiä yksityiskohtia. Joku lääkäri sanoi jossakin, että ei ole siistiä yhtä pilleriä vaan myrkyt aiheuttavat tuskaa tai määrät ovat suuria.

    Kyllä sellainen tilanne, missä monet ovat, hoitopaketteina on aika kammottava, vielä kun ajattelee käytännön tilanteita vaipoissa makuuttamisia ja muuta, josta on tullut tietoa.

    Kyllä Utrio puki sanoiksi meidän monien ajatukset. Olet turhan paljon osallistunut hänen rusimiseensa ja väärin tulkitsemiseensa.

    Ei se Utrion kaltainen vasemmistolaisuus sinänsä ole edes synti. Hän on sitä paitsi yrittäjäkin. Minustakin vasemmistolaisuudessa on monesti sellaista idealistisuutta, joka peittää monia muita yhteiskunnan lainalaisuuksia.

    Minäkin olen kritisoinut presidentti Halosen tyylistä aatteellisuutta, kun itse kuitenkin hän on vihreällä oksalla. Helppo sitä on vaatia hyvää kaikille. Erimielisyyttä on siitä, miten se hyvä sitten ensin muodostetaan. Jakopolitiikka ei ehkä riitä vaan pitää olla jaettavaa.

    VastaaPoista
  2. Itsemurhasta. Vihaan puheita "se oli itsekäs temppu" tai "vain heikot ja raukkamaiset ihmiset tekevät sellaista".
    Asia ei ole ihan noin yksioikoinen. Mielestäni itsekästä on pikemminkin vaatia, että kärsivän ihmisen pitäisi elää muiden mieliksi, tai ettei lähimmäiset pahoittaisi mieltään. Täytyy muistaa, ettei sellaiseen tekoon ruveta tosta noin, huvikseen. Kyllä sellainen ihminen on todella lopussa, umpikujassa joka sellaiseen ajautuu.

    terv. keski-ikääntyvä masennuspotilas.

    VastaaPoista
  3. Hyvä Maalainen, luehan tarkkaan, mitä Utrio ehdottaa:

    "Terveyskeskuksissa voitaisiin jakaa vanhuksille, vaikkapa yli 70-vuotiaille, ystävällisiä "unipillereitä". Se tulee olemaan välttämätöntä, sillä nopeasti kuoleva vanhus on eduksi yhteiskunnalle."

    Ja kenelle nämä annettaisiin? Niille, jotka dementoituvat tai joutuvat vanhainkotiin ja sairaalaan muiden hoidettaviksi. Siinä ei ole kysymys eutanasiasta, kuolevien potilaiden kärsimyksistä, vaan säästöohjelmasta, jossa vanhukset nielevät "ystävällisen" kuolinpillerin, jotta valtiolta säästyy rahaa.

    Outoa sosialismia! Se kai kansaa järkyttää, että nimenomaan sosialisti ehdottaa tuollaista. Sehän tarkoittaisi sitä, että rikkaat - kuten Utrio itse- pystyisivät palkkaamaan yksityisen hoitajan, mutta köyhille pistettäisiin kuolinpilleri kouraan terveyskeskuksessa.

    Suomi ei ole ollut koskaan näin rikas. Ja nytkö ei ole muka varaa hoitaa vanhuksia? Tuollaiset puheet säästämisestä ovat ahneuden ja itsekkyyden huippu.

    Kuolevien potilaiden tuskien poistaminen eli eutanasiaon ihan eri asia, ja sekin on hyvin ongelmallinen asia kaikkialla maailmassa.

    Kyllä täytyy löytää vanhuksille parempi ratkaisu kuin itsemurha.

    Herätys, Maalainen! Itsemurhaan kehottaminen on törkeä teko.

    Jos joku kokoomuslainen kirjailija olisi moista ehdottanut, maa olisi revetä liitoksistaan, mutta demarit saavat nähtävästi puhua mitä vain.

    VastaaPoista
  4. Hyvä masentunut, itsemurha on todellakin suuri tragedia. Siitä ei pitäisi puhua kevyesti jonkinlaisena säästöohjelmana.

    Masentunut ihminen tarvitsee tukea voidakseen uskoa, että elämä voi vielä tulla elämisen arvoiseksi. Jos olet masentunut, etsi apua. Älä menetä toivoa.

    VastaaPoista
  5. Tänään luin Helsingin Sanomista, että vanhukset laitoksissa eivät meinaa uskaltaa ottaa lääkkeitään, kun pelkäävät, että sekaan on ujutettu kuolemanpilleri.

    On se niin väärin, että tuollaista Utrion juttua on ollenkaan julkaistu. Eihän turvattomia vanhuksia saisi tuollaisilla pillereillä pelotella.

    VastaaPoista
  6. Hyvä näkökulma. Lehdistö haluaa sensaatioita.

    Jonkun virallisesti auktoriteettiasemassa olevan henkilön pitäisi ilmoittaa, että valtio ei missän tapauksessa suunnittele sellaista.

    VastaaPoista