Me kansalaiset odotamme vastausta presidentiltä ja ainakin sosiaalidemokraattiselta puolueelta. Mieluiten tietenkin myös maan hallitukselta. Edustaako Kaari Utrion mielipide sosiaalidemokraattista puoluetta ja onko sillä takanaan presidentin tai laajempienkin piirien hyväksyntä?
Kaari Utrio esittää:
"Terveyskeskuksissa voitaisiin jakaa vanhuksille, vaikkapa yli 70-vuotiaille, ystävällisiä 'unipillereitä'. Se tulee olemaan välttämätöntä, sillä nopeasti kuoleva vanhus on eduksi yhteiskunnalle."
Valtio tulisi siis hankkimaan suuret joukot itsemurhapillereitä, ja niitä tulisivat jakelemaan lääkärit ja sairaanhoitajat terveyskeskuksista. Utriota puolustelevat vetoavat siihen, että jokainen saisi itse ottaa pillerin. Suomalaisten vanhusten oletetaan menevän omin jaloin tai omaisten saattelemina tai peräti ambulanssilla hakemaan itsemurhapilleriä, kun he sairastuvat tai tulevat liian heikoiksi huolehtiakseen itsestään tai heidän rahansa eivät riitä yksityiseen hoitoon.
Onko suomalaisten eläkeläisten viisainta muuttaa hyvissä ajoin joukoittain ulkomaille ja viedä pois omaisuutensa maasta, jossa heidän eliminoimistaan ehdottaa yhteiskunnassa keskeisessä asemassa oleva, presidentin lähipiiriin kuuluva henkilö?
Kansa odottaa vastausta.
Kunnioittavasti
Pirkko Anna Amnell
FM, kirjailija
Olen lähettänyt yllä olevan viestin myös Tasavallan presidentin sähköpostiin presidentti@tpk.fi
sekä Tasavallan presidentin kanslian sähköpostiin: kirjaamo@tpk.fi
P.S.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi ovat matkustaneet New Yorkiin YK:n 64. yleiskokouksen avajaisviikolle, joka järjestetään 19.-26. syyskuuta 2009. Presidentti Halonen käyttää Suomen puheenvuoron yleiskokouksessa torstaina 24. syyskuuta.
Yleiskokousviikolla nousevat esiin mm. teemat naiset ja turvallisuus
Tarja Halonen vastaa New Yorkissa toimittajien kysymykseen Kaari Utrion mielipiteestä. Kuulema kirjailijalle ominaista värikästä kieltä.
Keskustelu asiasta Iltalehdessä.
Uusi Suomi
Nyt Tarja Halonen teki pahan virheen, kun ei sanoutunut täysin irti Kaari Utrion puheista.
Asiantuntijoiden suorat sanat /(YLE) : pahinta vanhuksiin kohdistuvaa ikäsyrjintää, kehotusta itsemurhaan
"Arkkiatri Risto Pelkonen piti ajatusta kuolemanpillereistä julmana. Hänen mielestään kovista kivuista kärsivä vanhus voitaisiin tarvittaessa nukuttaa tilapäisesti.
Torstaina YLE Radio1 Ykkösaamussa Kaari Utrio vakuutteli halunneensa provosoida keskustelua, ja luonnehti sanomisiaan hätähuudoksi, koska muuten vanhustenhoidon tila ei ole parantunut, vaikka se on ollut puheena jo pitkään.
Vanhustenhoidon surkeasta jamasta vuosikausia puhunut geriatrian professori Sirkka-Liisa Kivelä on pöyristynyt Utrion lausunnoista, vaikka ne olisi esitetty tarkoituksena herättää keskustelua ja ironisoiden. Hänen mielestään Utrion ilmoille heittämät ajatukset olivat pahinta vanhuksiin kohdistuvaa ikäsyrjintää, mitä hän on koskaan kuullut. Hänen mukaansa Utrio kannustaa itsemurhiin. Toisenlaisessa yhteydessä Utrio haastettaisiin Kivelän mukaan oikeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan."
Millainen on kuolinpilleri?
Kiihotusta kansanryhmää kohtaan?
Elämä ja kuolema Miksi kuolemasta on vaikeaa puhua?
Lisäys 2010 "Kaari kuolinpilleri Utrio"
"In Finland, a wealthy and popular woman author, Kaari Utrio, recently caused terror in the hearts of the elderly by suggesting that citizens who are ’old’ should be given euthanasia sleeping pills so that they don’t linger in hospital beds as a burden for others."
No nyt Tarja Halonen otti kantaa vanhusten kohteluun Suomessa, uusimpiern nettiuutisten mukaan lausunnossaan New Yorkista.
VastaaPoistaTosin lausunto on hyvin ympäripyöreä. Jyrähtää olisi pitänyt.
Presidentti Tarja Halonen teki pahan virheen, ehkä uransa pahimman virheen, kun ei sanoutunut jämerästi irti Utrion "säästöohjelmasta". Nyt Utrio voi piiloutua Halosen - ja Väinö Tanner -säätiön selän taakse.
VastaaPoistaEn oikein jaksa uskoa, että köyhän perheen tytär, vaikkakin itse kovin varakas nainen, Tarja Halonen suosittelisi kuolinpilleriä varattomille ihmisille, jotka eivät jaksa enää hoitaa itseään fyysisen sairauden tai dementian vuoksi.
Hän ohittaa kuitenkin Utrion karmaisevan ehdotuksen pelkkänä taiteellisena ilmauksena. Sitähän ei ole, vaan syvä loukkaus meitä suomalaisia kohtaan.
Utrio ei selviä lausunnostaan millään. Se tulee leimaamaan häntä hänen koko loppuelämänsä ajan. Hän tulee olemaan aina kuolinpilleri-Utrio.
Voisimme ehkä kuvitella kaksi mahdollisuutta, joilla joku voisi selvitä vastaavasta tilanteesta.
1. Hän sanoisi olleensa vahvasti alkoholin vaikutuksen alaisena lausuntoaan antaessaan ja pyytäisi nöyrästi anteeksi törkeää ehdotustaan. Silloin tulisi tietenkin syylliseksi toimittaja, joka olisi käyttänyt hyväkseen juopuneen lausuntoja.
2. Saisimme myöhemmin tietää, että tämä kuviteltu henkilö oli dementoitumassa ja hänen luonteensa ja arvostelukykynsä oli alkanut rajusti muuttua.
Utrio on puuttunut jokaiselle suomalaiselle erittäin yksityiseen asiaan, elämän ja kuoleman kysymykseen.
Hän on ehdottanut, että vaikkapa minä - vähävarainen ihminen kun olen - nielisin kuolemanpillerin, kun tulen huonoon kuntoon, enkä voi palkata itselleni hoitajaa. [Todellisuudessa mieheni ja lapseni kyllä hoitaisivat minua. Mutta pitäisikö minun syyllisyydentuntoisena yhteiskunnalle taakkana olemisesta tarjoutua ottamaan yksi utrio?]
Varjo lankeaa myös Väinö Tanner -säätiön ylle. Mitä oikein puhuttiin "eutanasia" -seminaarissa?
Eutanasia (eli kuolevan potilaan kärsimysten lievittäminen ja lyhentäminen) on nimittäin aivan eri asia kuin kuolinpillerien tarjoaminen iäkkäille varattomille potilaille hoidon sijaan.
Mitä sanoo Väinö Tanner -säätiö?
Miksi ihmeessä sekoitat sdp:n tähän Utrio-keskusteluun mukaan? Miksi Halosen pitäisi kommentoida kaikkia mahdollisia asioita? Pitäisikö hänen suorastaan pyydellä anteeksi Utrion puheita? Omituinen ajatusmaailma sinulla.
VastaaPoistaAsutko ulkomailla?
VastaaPoistaKaikki suomalaiset nimittäin tietävät, että Kaari Utrio oli kaksi kertaa keskeisenä kampanjoimassa sosiaalidemokraattista presidenttiehdokasta Tarja Halosta. Hän oli Tarja Halosen kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtaja sekä 1999–2000 että 2005–2006. Hän on ollut
Väinö Tanner-säätiön akateemikko vuodesta 2000–. Tämä kaikki on yleisessä tiedossa ja itsestäänselvyys suomalaisille.
Kun "presidentintekijä" esittää noin hälyyttäviä ehdotuksia, on tarpeen kysyä mitä presidentti asiasta ajattelee. Niin ovat suomalaiset lehtimiehet tehneetkin New Yorkissa.