tiistaina, toukokuuta 29, 2007

Miksi kaikessa on soijaa?



LISÄYS
Soija- ja muuta allergiat (päivitetty 5/2012, uusi linkki)


Tässä keitossa ei ole soijaa! Ei soijaa, ei suolaa, ei sokeria. Tämä on omatekoista vihanneskeittoa, jossa on kukkakaalia, parsakaalia, purjoa, sipulia, valkosipulia, persiljaa, hiukan maitoa. Luonnossa väri on kauniin vihreä.

Soija-allergisella on hankalaa. On vaikeaa löytää tuotteita, joissa soijaa ei ole. Sitä on yleensä valmisruuissa, vitamiineissa, leivonnaisissa ja suklaassa.

Olen allerginen soijalle. Ihmettelin, kun sain taas allergisia näppyjä hiuspohjaani. En ollut mielestäni syönyt mitään, missä olisi soijaa. Sitten huomasin, että teen sijaan käyttämässäni Celestial Seasonings - "tosimustikkajuomassa" oli soijalesitiiniä kokonaista yhdeksän prosenttia. Suomalaisessa selosteessa pakkauksen irtopäällysteessa sitä ei mainittu, mutta kaikissa pakkauksessa itsessään olevissa selosteissa soijalesitiini mainittiin (ks kuva tekstin lopussa). Miksi ihmeessä mustikkajuomaan laitetaan soijaa?

Olen löytänyt vain yhden jäätelön, jossa ei ole soijaa. Oikeammin sisarenpoikani löysi sen. Se on sveitsiläinen Mövenpick Classics Swiss Chocolate. (Pieniä jäämiä pähkinöistä ja soijasta voi kuitenkin olla tuoteselosteen mukaan.) Olen löytänyt kaksi suklaatuotetta, joissa ei ole soijaa: Wiener Nougatin ja Anthon Bergin suklaan, jota saa yleensä vain joulun aikaan. Bergin suklaassa on rapsilesitiiniä.

Soija, suola, sokeri ja peruna lienevät suosittuja halpuutensa vuoksi.



Miksi soijalesitiiniä ei mainita suomenkielisessä tekstissä?
(Klikkaa kuva suuremmaksi)

Miksi meille syötetään joka paikassa soijaa? Se on suuri business ja huono asia ympäristön kannalta.
Klikkaa hakusanaa "soija-allergia"

8 kommenttia:

  1. Hyvänen aika, Blogisisko, en ole tajunnut, miten monessa elintarvikkeessa soijaa on. Silti maailmassa suuri osa soijasta on geenimanipuloitus, tai niin kuin joku suosittaa sanomaan geenimuunneltua. Asiaa pitää ryhtyä pitämään silmällä.

    VastaaPoista
  2. Tuttuja nuo ongelmasi. Itselläni iho-oireita aiheuttavat porkkana, tilli, persilja, selleri, palsternakka, liperi, kirveli (eli siis porkkanansukuiset), säilöntäaineista ainakin nitriitit ja nitraatit (erityisesti E251, E252), kaneli, kardemumma, neilikka, sinappikasvit jne. riittäähän näitä ja lisäksi laktoosi-intoleranssi. Kaikki selosteet on aina syynättävä tarkkaan ja omien eväiden kanssa kuljettava melkein kaikkialla. Eniten suututtaa tuoteselosteissa yleisluontoinen maininta "mausteita", jolloin jää ostamatta, kun ei voi tietää onko joukossa allergiaa aiheuttavia. Onneksi pidän kokkailusta.

    VastaaPoista
  3. Kirsi, soija taitaa olla iso business. Siksi sitä työnnetään joka paikkaan. samoin on sokerin ja suolan laita. Niitäkin ilman voi olla.

    VastaaPoista
  4. Samoja huolia kuin Lankakomerolla. Pahinta on se, että tuoteselosteet ovat hyvin, hyvin pientä tekstiä. En tiedä näkeekö niitä kukaan.:)

    VastaaPoista
  5. Niinpä, Blogisisko :(
    Euroopassa suhtaudutaan geenimanipuloituun ruokaan vähintäänkin epäluuloisesti, siitä huolimatta soijaa myydään vähän joka paikassa. Suuri osa maailman soijasta on joka tapauksessa geenimanipuloitua.
    Ongelma on tässä vähän sama kuin kiinalaisissa elintarvikkeissa: kukaan ei niitä tahtoisi kai syödä, mutta kuka jaksaa kiinnittää huomiota pramean omenalastutöttörön pienellä printattuun Made in China -tekstiin. Soijan kohdalla Made in USA on samaa kuin geenimuunneltu.

    VastaaPoista
  6. Olen lukenut soijan geenimuuntelusta kahdenlaista tietoa.

    Eräässä genetiikan kirjassa vastustettiin kasvien geenimanipulaatiota nimenomaan sen vuoksi, että se aiheuttaa allergiaa (Cook-Deegan: The Gene Wars. Science, Politics and the Human Genome. 1994). Sanottiin, että puolet Amerikan geenitutkijoista vastustavat sitä.

    Nyt tuossa ensimmäisessä lainaamssani artikkelissa väitetään päinvastaista. Geenimuuntelu poistaa sen mukaan yliherkkyyttä aiheuttavat osat.

    Ketä uskoa?

    VastaaPoista
  7. lapsellani on soija-allergia, joka on mullistanut ruokailut täydellisesti. Kaupassa käymistä pidän nykyään jo harrastustoimintana, niin paljon kuluu viikossa aikaa ruokaostoksiin. Erityisesti riipii aina kun lihajalosteisiin on lisätty soijaproteiinia tai soijalesitiiniä. Lihajalosteen soijallisuutta ei voi puolustella edes kasvissyöjäystävällisyydellä. Tänään vietin toista tuntia ruokakaupassa etsiessäni synttäreille tuotteita, joita sankari saisi itsekin syödä. Eihän minulla toki kauniina kesäpäivänä muuta tekemistä olisikaan ollut kuin kiertää lukemassa mikroskoopisen pientä tekstiä sipsiputkiloista ja vanukkaista....
    Onneksi sentään koivu lopettelee pölytystään ja hengitys helpottuu!

    VastaaPoista
  8. Merja,

    huomasitko, että mainitsin Mövenpickin suklaajäätelön? Se on soijaton ja oikein hyvää. Sen tulee olla nimenomaan "Classics Swiss Chocolate", sillä muissa M:n jäätelöissä on soijalesitiiniä. Pakkauksessa on maininta, että tämäkin tuote saattaa sisältää pieniä (!) määriä soijaakin, jota on voinut jäädä laitteisiin, joissa suklaa tai jäätelö valmistetaan. Suomalainen Wiener Nougat -suklaa on myös soijaton. Muita soijattomia makeisia en ole löytänyt. Kalliissakin suklaassa on soijaa, mikä järkytti makeisosaston hoitajaa eräässä tavaratalossa, kun puhuin hänelle asiasta.

    Sokeriton kaakaojauhe on soijatonta. Lapselle saa siis kaakaota.

    Ehkä Sinun olisi helpompaa valmistaa makeiset ja muut synttäriherkut itse? Siihenhän tämä tarpeettomien aineiden lisääminen johtaa.

    Miksi Suomessa ei käytetä rapsilesitiiniä?

    Olen päätynyt hyvin yksinkertaiseen ruokavalioon. Mieheni tekee ruokaostokset ja valittaa myös samaa kuin Sinä, nimittäin että kaikki tuoteselosteet on kirjoitettu liian pienellä tekstillä.

    Luulen, että tulevaisuudessa lapsesi ei ole ystäväpiirissään ainoa soija-allerginen. Se ei tietenkään lohduta tässä tilanteessa.

    Soijan pitää olla todella tuottavaa tavaraa, kun sitä työnnetään joka ruokaan.

    VastaaPoista