perjantaina, marraskuuta 02, 2007

Helsingin tönöt ja turistikohteet



Helsingissä on usein mahdotonta ottaa valokuvaa kauniista rakennuksista, sillä niiden viereen on ympätty aina jokin tönö - kioski, koppi tms, joka pilaa näkymän. Pahimpia paikkoja on Johanneksenkirkon ja Design-museon kohta, eräs Helsingin kauneimmista aukioista. Tässä en tarkoita tietenkään pakollisia korjaustöitä, joita varten rakennetaan tilapäisrakennuksia, vaan puhun esimerkiksi näiden kahden kopin - kioskin ja pukukopin(?) paikasta.

Kirjoitin aikaisemminkin tuosta kioskista, ja sille tuli puolustaja.
Mutta kuvassa näkyvä kioski sopisi tyyliltään aivan muualle kuin tähän ympäristöön. Siirto ei olisi varmaankaan vaikeaa.

Kukaan ei nähtävästi ajattele myöskään sitä, millä tavalla puut ja muu kasvillisuus vaikuttavat näkymään. Sivistysmaissa ollaan ylpeitä ympäristön kauneudesta ja halutaan luoda harmoninen kokonaisuus. Miksi ei Helsingissä tehdä näin?

Monet ovat myös ihmetelleet sitä, että Helsingin turistikartoissa on merkitty vain pari kolme kirkkoa. Muiden muassa Johannes on jätetty pois. Kirkot ovat kuitenkin tärkeitä turistikohteita. Kun asun tässä Johanneksen kirkon lähellä, näen miten innokkaasti turistit kuvaavat sitä - kun sattuvat löytämään sen.

Yleensäkin todellinen Helsinki pidetään usein piilossa, se Helsinki, joka kiinnostaa eniten turisteja, kaupunki idän ja lännen välissä, hiukan pietarilainen, hiukan saksalainen, hiukan kansallisromanttinen, hiukan viktoriaaninen, hiukan jugend, hiukan pariisilainen - ja kokonaan suomalainen eli eurooppalainen kaupunki, jossa monet kulttuurit vaikuttavat rinnakkain ja rikastuttavat toisiaan. Aalto-ilmiö ja modernismi, jota tuputetaan sekä suomalaisille että turisteille, on vain osa Helsinkiä ja suomalaisuutta.


Lisäys:

Tarkoitan sanalla "modernismi" tässä tietenkin funktionalismia.


Kioski sopisi vaikkapa Lasipalatsin luo. Voisihan sen siirtää Kulttuuritalon kulmallekin, jos se on kovin tärkeä rakennus.:)

Lisäys 2:

Kommenteissa kirjoitetaan Johanneksen kirkon tyylistä. Sitä pidetään tyyliltään uusgoottilaisena, mikä oli suosittu tyylilaji 1800-luvulla.

3 kommenttia:

  1. Ei kai Johanneksen kirkkokaan edusta mitään puhdasta tyyliä?
    Tyylipuhtaita näkymiä on kai vaikea löytää Helsingistä nyt kun Katajanokallekin on rekennettu kamalasti uusia tönöjä ja kun Jakomäki on saneerattu.
    Minusta vanhat ihanat lapsuuteni ja nuoruuteni aikaiset kioskit pitäisi restauroida ja ottaa uudelleen käyttöön. Tarvetta varmaan pienyrittäjillä olisi.

    VastaaPoista
  2. Mainitsemani kioski on rakennettu 1930-luvulla. Siksi se sopisi paremmin vaikkapa Lasipalatsin luo, joka on samalta ajalta eikä tälle aukiolle, jonka talot on rakennettu 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Lisäksi tuo kioski on huonossa kunnossa ja sen ympärillä on kesäisin kaikenlaista roinaa.

    Mielestäni se ei ole kaunistamassa tätä muuten sopusointuista aukiota.

    Mitähän sanottaisiin, jos tuo kioski siirrettäisiin vaikkapa eduskuntatalon tai Kulttuuritalon viereen kaikkine roinineen?

    Kauppatorin tienoilla ja Esplanadilla on taas paljon kauniita kioskeja, jotka sopivat muiden saman alueen rakennusten kanssa yhteen.

    Kuten mainitsen aikaisemmassa artikkelissani, Hesarissa oli myösjokin aika sitten juttu siitä, miten kaikenlaiset huonossa kunnosssa olevat romurakennelmat pilaavat Helsingin maisemat. Olen ihan samaa mieltä.

    Tässa tapauksessa ympäristön voisi siistiä hyvin pienillä siirroilla: pukukoppi muutama kymmenen metriä kauemmaksi ja kioski kuorma-auton lavalle, maalattavaksi ja uuteen sopivaan paikkaan.

    VastaaPoista
  3. Laitoin tähän blogiin kuvia Koulupuiston ympärillä olevista rakennuksia ja infoa uusgoottilaisesta tyylistä, jota Johanneksen kirkko edustaa.

    Minustakin vanhat kioskit ovat hauskoja. Pitää kerätä niistä kuvasarja..

    Minusta 'tönö' tarkoittaa pientä epämääräistä ja tyylitöntä
    rakennusta. Piti ihan ottaa esille
    Nykysuomen sanakirja:

    'tönö'= pieni, kehno, tav. puinen (vars. asuin-) rakennus, tölli, mökki; hökkeli.

    VastaaPoista