torstaina, tammikuuta 06, 2011

Erikoinen loppiaiskakku




Saimme venäläisiltä ystäviltä lahjaksi joulukakun. Venäläisethän viettävät joulua loppiaisena. Tämä kakku on tullut Moskovasta. En tiedä, onko se perinteinen venäläinen joulukakku.

5 kommenttia:

  1. Onpa erikoinen kakku,
    Venäjällä vietetään pakkasukon päivää,
    Vietetäänkö siellä Joulua?

    VastaaPoista
  2. Hannele, sisältä hyvänmakuista pullaa.

    VastaaPoista
  3. Venäläisille pääsiäinen on joulua tärkeämpi juhla. Neuvostoliiton aikana yritettiin poistaa joulutapoja ja luoda uusia muka "venäläisiä" tapoja, mutta ne olivat läntisten joulutapojen kopioita. Pakkasukko on tällainen joulupukin korvike.

    Jo tsaarinaikaan oli kauppias- ja säätyläisperheissä joulukuusi, annettiin lahjoja.

    Venäjän uskonnolliseen loppiaiseen kuuluu veden pyhitys, joka on myös Suomen ortodokseilla. "Se tapahtuu ulkona jonkin avoimen veden tai avannon reunalla. Pappi upottaa ristin veteen. Joskus risti on viskattu avantoon, ja nuorten miesten piti sukeltaa hakemaan se."

    VastaaPoista
  4. Sain ystävältäni lisätietoa tällaisista lampaista:

    "Puolassa olen nähnyt 1970-luvulla tehtävän pääsiäiseksi juustolampaita. Ne muotoiltiin jostakin juustosta, ne olivat kooltaan aika pieniä, 5-10 cm pituisia. Alussa ne olivat juuston värisiä vaaleita, mutta kovettuivat vähitellen ja muuttuivat punaruskeiksi. Niitä ei syöty, vaan pidettiin pöydässä koristeina seuraavaan pääsiäiseen saakka."
    Blogisisko

    VastaaPoista