sunnuntaina, toukokuuta 31, 2015

Värikollaasit 233-246. 1. sininen. Blue eyes

Blue Eyes


Värikollaasit 233-246 1. sininen
suuri koko
Siniset silmät ovat laulujen, kirjojen ja legendojen aihe. Nykyajan geenitutkimus on paljastanut mm sen, että kaikilla sinisilmäisillä ihmisillä on yhteiset esivanhemmat.

Olen tavannut vain kaksi ihmistä, joilla oli harvinaiset heleänsiniset silmät. Toinen oli monivuotinen työtoverini, joka sanoi, että hänen silmiinsä ei ole kiinnitetty mitään erityistä huomiota. Suomessahan on paljon sinisilmäisiä ihmisiä.

Toinen oli näyttelijä Paul Newman Torontossa lehdistötilaisuudessa (Newmanin ohjaus The Glass Menagerie). Suuri sali oli täynnä toimittajia ja muuta yleisöä, joka istui  "kultatuoleilla". Taisin olla myöhässä, ja minut ohjattiin eturiviin, jossa oli vielä paikkoja.

Newman istui vaimonsa vieressä suoraan edessäni pienen pöydän toisella puolen. Tyyni ja rauhallinen Joanne Woodward oli pukeutunut kävelypukuun, kuin olisi menossa hammaslääkärille. Paul Newman oli jonkinlaisessa khaki-kesäpuvussa, näytti hermostuneelta, liikehti koko ajan, ja mieleeni tulivat jotkut niistä levottomista teini-ikäisistä, joita olin opettanut Suomessa. Huippunäyttelijöistä ei voi koskaan tietää, heidän käytöksensä voi olla edeltä harkittu rooli.

En unohda koskaan Newmanin silmiä. Ne olivat sinisimmät silmät käyttääkseni Toni Morrisonin ilmausta. Kun kysyin, mikä oli pitkän avioliiton salaisuus, Newman vastasi: Good luck. [Siitä aiheesta ei olisi saanut kysyä, mutta Newmanin vastaus oli kaikissa lehdissä. Suomeen juttuani ei hyväksytty. Olisi pitänyt mennä Newmanien kotiin haastattelemaan, ja sehän oli mahdottomuus Newmanin tapauksessa.) Mikähän vaikutus oli noilla ihmellisillä sinisillä silmillä Newmanin uraan ja avioliittoon?

Nämä kaksi edellä mainitsemaaani henkilöä vaikuttivat siihen, että ensimmäisen kirjani päähenkilölllä on siniset silmät. Aurora Koivu on tasainen ja ahkera 1900-luvun alun suomalainen koulutyttö, mutta tekee suuren vaikutuksen Euroopan matkalta juuri palannneeseen Thomasiin jo ulkoisella olemuksellaan:

Hän muistutti posliininukkea, jota Thomas oli ihaillut pariisilaisen lelukaupan ikkunasta salaa häveten sitä, että kaipasi vielä lapsuuttaan ja katseli toisinaan lelukauppojen ikkunoita. Tytön silmät olivat kuin nuken silmät, heleänsiniset ja kaukana toisistaan.
Vaahteralaakson Aurora 2014 [alkuteos Aurora. Vaahteralaakson tyttö 1991 (2.p.)]

 P.S. Kuvassa oleva nukke lojui rojun keskellä Hietalahden kirpputorilla. Taustana on keväinen Helsingin taivas vuonna 2015, sama kuva joka on tietokoneessani näytössä tällä hetkelläkin.

P.S. 7.6.2015 Huomaan, että en ole todellakaan ainoa ihminen, joka on ihmetellyt Paul Newmanin silmien väriä. NIistä on tehty laulu, ja sinisten "baby blue" -väristen silmien uskotaan vaikuttaneen uraan. Mutta hän ei nähnyt niitä itse peilistä, sillä  - Paul Newman oli värisokea!
http://www.bestmoviesbyfarr.com/articles/paul-newman-pictures/2014/11

20 kommenttia:

 1. Very cute! I like it!

  VastaaPoista
 2. Sometimes you can see very interestings things at the fleamarket.

  VastaaPoista
 3. Happy pictures, blue delicious !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I thought this doll was lovely. I saw her at the fleamarket.

   Poista
 4. Hieno tarina sinisestä. Kuvaako sana tarina väärin kokemustasi ja tapaamistasi. Tarinahan mielletään usein fiktioksi. Pitäisikö sanoa tositarina. Ehkä pelkkä tarina riittää.
  Kaunis sininen kuvavastaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarina tämäkin. Nuken silmät olivat erikoiset, ja oli vielä kaunis auringonvalo.

   Poista
 5. Kukahan on näin kauniin neitokaisen hyljännyt. Me ollaan vihreäsilmäsiä jo neljännessä polvessa ainakin.

  VastaaPoista
 6. kerrassaan hieno vastaus haasteeseen, nää tarinat just on niin mielenkiintoisia!

  VastaaPoista
 7. Kaunis on. Valoisa kollaasi!

  VastaaPoista
 8. Ihanainen nukke ja hieno tarina Newmanin sinisistä silmistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taiska. Näin jälkeenpäin harmittaa, että en ostanut sitä. Sille olisi voinut pukea 1900-luvun alun vaatteet ja tehdä siitä Auroran.

   Poista
 9. Kiva postaus, siniset, silmät ja tarina. Paul Newmanin olivat niin kirkkat ja vaaleat. Meidänkin perheessä on paljon ihania sinisiä silmiä, vaalean lemmikin väridistä tummiin orvokkeihin. Vaan ei minulla, onnettomalla :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Newmanin silmät olivat todella ihmeelliset. Minun äidilläni oli orvokinväriset silmät, mutta ei meistä muista kenelläkään.

   Poista
 10. P.S. Innostuin lukemaan netistä Paul Newmanin silmistä. En ole ainoa,m joka on niitä ihmetellyt. Niiden sanottiin olevan 'baby blue' ja oleen suuri tekijä hän ne urallaan, vaikka hän ei itse arvostanut niitä Yksi syy oli varmaan se, että Paul Newman oli värisokea!!

  VastaaPoista
 11. Olipa ihana vastaus haasteeseen! ♡
  Innostavasti kirjoitat ja todella upeat silmät tuolla nukellasi ja kun kirjoitit Paul Newmanin silmistä, totta, niihin on tullut kiinnitettyä huomiota leffoissa..upean siniset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ilahduttava kommentti. Ihme kyllä en ollut kiinnittänyt huomiota Paul Newmanin silmiin , ennen kuin näin hänet ilmielävänä edessäni Toronton filmifestivaaleilla lehdistötilaisuudessa. Hän oli silloin jo paljon yli 50-vuotias, mutta silmien sini ei ollut himmentynyt. Hän näytteli yleensä outoja tyyppejä, loistava näyttelijä. Parhaimmillaan hän oli kuitenkin valokuvissa, joissa hän oli vaimonsa Joanne Woowardin kanssa. Molemmat huippunäyttelijöitä. https://www.pinterest.com/stellie19/paul-newman-and-joanne-woodward/
   KIssa kuumalla peltikatolla on aivan hämmentävä katsottava, sillä Newman ja Taylor ovat jopa ilmeitä myöten kahden lähisukulaiseni näköisiä.
   Ne siniset silmät, hassu nyökyttelevä kuva, mutta silmien väri aika lähellä aitoa.
   https://www.pinterest.com/pin/547750373404946231/
   Elizabeth Taylorilla oli kuitenkin mielestäni maailman kauneimmat silmät - äitini silmät olivat myös orvokinsiniset, muistan nuoren äitini kauniit silmät.

   Poista
 12. Minun olisi pitänyt kirjoittaa siitä, että Newmanin ainoa poika Scott koki, että hänen isänsä siniset silmät olivat symboli hänen omasta riittämättömyydestään kuuluisan isän rinnalla. Scott teki 28-vuotiaana itsemurhan. Newmanin ja Woodwardin legendaarisen suhteen takana oli Newmanin ensimmäinen rikkoutunut avioliitto. Scott koki isän siniset silmät kirouksena "minulla ei ole hänen sinisiä silmiään" ja syytti Wodwardia avioliiton rikkomisesta. Tuo tragedia ehkä näkyi Newmanista, hänen olemuksestaan tuossa lehdistötilaisuudessakin levottomuutena, tasapainottomuutena. Scott oli tehnyt itsemurhan muutama vuosi aikaisemmin ja Newmanin syytti itseään ensimmäisen aviliiton lasten hylkäämisestä. https://www.wikiwand.com/en/Scott_Newman_(actor)
  Huono omatunto vaivasi Newmania elämän loppuun.
  http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1176910/Im-guilty-hell--Ill-carry-Paul-Newmans-marriage-secrets-revealed.html
  Hän tuli kuuluisaksi hyväntekeväisyydestään. http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1063705/Paul-Newmans-hidden-heartache-How-Hollywood-giant-got-sons-drugs-overdose-death.html

  VastaaPoista