tiistaina, heinäkuuta 19, 2016

Aku Ankka -lehti ja Rion Kristus -patsas

Toys

Disneyn satuhahmot seikkailevat Aku Ankka -lehdessä. Suomalainen Aku Ankka oli aikoinaan erittäin korkeatasoinen ja suosittu koko perheen lehti.

Rion Kristus-patsas, yksi maailman seitsemästä ihmeestä ei kelpaa suomalaiselle Aku Ankka -lehdelle.  Lapsista yritetään tehdä ateisteja, mutta heistä tulee samalla sivistymättömiä ja suvaitsemattomia aikuisia, jotka eivät kunnioita oman kulttuurinsa perinteitä eivätkä myöskään muita kulttuureita ja muita uskontoja.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun olen huomannut uskonnonvastaisuutta Aku Ankassa, joka oli ennen hauska lastenlehti. Sitä lukivat aikuisetkin.


Kun muutimme 1970-luvun lopulla Kanadaan, lapsemme sanoivat: Täällä on kodikasta. Kaikki on niin kuin Aku Ankassa.


Oli tuttua, että ikkunat avattiin nostamalla ruutu ylös kehyksineen ja sanomalehdet jakoi koulupoika, joka ajoi kovaa vauhtia talon ohi ja heitti lehden talon edessä olevalle nurmikolle.

Moni muu asia tuli tutuksi suomalaisille lapsille Aku Ankasta. Ainakin ennen aikaan kieli oli hyvää Aku Ankassa.





Aku Ankka -lehti 60 vuotta Suomessa, originally uploaded by Anna Amnell.
Otin valokuvat Päivälehden museossa, kun näyttelyä oltiin vasta kokoamassa.

En ole ostanut aikoihin Aku Ankkaa. Kyllästyin, kun näin, että sekin oli mennyt mukaan outoon eaa-villitykseen, jota vastaavaa ei lapsille tyrkytetä muissa maissa. Mutta Aku Ankkahan on Hesarin kotieläin, ja Hesari käyttää usein eaa -lyhennettä e.Kr:n sijasta.
Aku Ankka ja eaa  alkoi vuonna 2000. Lue, merkinnän alkuperästä.

Lisäys:

Kristus Vapahtajan katedraali, Moskova

Kristus Vapahtajan Katedraali, Moskova

Stalin vihasi kristinuskoa niin paljon, että räjäytti Kristus Vapahtajan katedraalin Moskovan keskustasta. Kansa rakennutti sen uudestaan, kun Neuvostoliitto romahti.
Samalla tavalla tuhotaan eri puolilla maailmaa synagogeja ja temppeleitä. Uskonnon harjoittaminen on yksi ihmisen perusoikeuksista. Sivistynyt ja suvaitsevainen ihminen kunnioittaa näitä rakennuksia.

2 kommenttia:

  1. Oi, olen niin samaa mieltä siitä, että Aku Ankka oli aikoinaan erittäin korkeatasoinen sarjakuvalehti. Nyt se on kallis, sisältää mainoksia ja puolihuolimattomasti kyhättyjä tusinatarinoita.
    Tuo Nyt-liitteen juttu antoi minulle vaikutelman, että patsas oli jätetty pois ettei Kristuksen muuttaminen ankaksi loukkaisi jonkun (uskonnollisia) tunteita. Olen sitä mieltä, että jos kuvataan jotain todellista kaupunkia, sitten näytetään kaupunki näkyvine maamerkkeineen eikä ruveta niitä sensuroimaan. Ruotsalaisen kannen patsaassa on kuitenkin yksi ongelma: se on piirretty huonosti. Oikea patsas on kaunis ja arvokas, tuo piirretty ei. Olisi tarvittu joku Carl Barks piirtämään se. :)
    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!

    VastaaPoista
  2. Tästä on monia arvauksia. Koska olin nähnyt aikaisemmin Aku Ankka -lehdessä uskonnolle kielteisen eaa:n käytön e.Kr:n tilalla lasten sarjakuvalehdessä, päättelin, että lehdessä pelättiin, että juuri kristinuskolle vihamieliset piirit suuttuisivat Kristus-patsaasta. Tai sitten toimitus ei alkuunkaan halunnut Kristuksen kuvaa lehden kanteen, vaikka suurin osa suomalaisista on luterilaisia ja muita kirkkokuntia edustavia. Ja yleensä ihminen, jolla on oma uskonto, kunnioittaa myös muiden uskontoja. Joka tapauksessa Ruotsissa asia ei ollut lainkaan ongelmallinen. Siellä ei myöskään vastusteta e.Kr -lyhennettä. Ruotsi on niin kuin Suomi oli ennen. Suomettuneisuuden aika pilasi monessa mielessä Suomen. Se on sääli. Suomi on erilainen kuin muut länsimaat voimakkaassa uskonnonvastaisuudessaan. Se on verrattavissa joihinkin entisiin itäblokin maihin, joissa uskonnonharjoittaminen oli kiellettyä vuosikymmenet.

    VastaaPoista