perjantaina, kesäkuuta 11, 2010

Tukholma

Tukholma-2010 the city

Lopussa kiitos seisoo. On saavuttu Tukholmaan.

Minulle Tukholmaan saapuminen on pettymys verrattuna esimerkiksi Helsinkiin tai moneen muuhun kaupunkiin tuloon. Kuten edellisessä kuvassa näkyy, ulkosaaristo on erittäin kaunista, ja sitä riittää kauan. Sitten tulevat saaret, joille on rakennettu kaikenlaista, joka ei ole aina kaunista. Itse kaupunkiin eli keskustaan saapuminen kestää kauan.

Tällä matkalla seisoin yli tunnin ylhäällä etukannella ja tarkkailin maisemia. Vasta lahden pohjukasta alkoi ilmestyä kaupunki. Tämä on ollut tietenkin turvallista Tukholmalle. Se ei ole samalla tavalla avoin kuin Helsinki. Vanha Helsinkihän oli rakennettu samalla tavalla lahden pohjukkaan, mutta sen satama osoittautui liian matalaksi, ja kaupunki piti siirtää nykyiseen paikkaansa. Helsinki voittaa ehdottomasti kauneuskilpailun Tukholman kanssa, kun ajatellaan kokonaisvaikutelmaa.

Tuossa yllä olevassa kuvassa kaupunki näyttää tosin jopa kauniimmalta kuin blogini yläosassa oleva Helsinki, josta puuttuu muiden muassa Tuomiokirkko, joka hallitsee yleensä Helsingin profiilia. Olin väärällä puolen laivaa.

Parasta Tukholmassa on Vanha kaupunki. Ehkä vielä parempaa on iloinen ja kohtelias ilmapiiri, joka kaupungissa vallitsee. Lieneekö kyseessä geneettinen ominaisuus, mutta me suomalaiset vaikutamme kovin synkiltä verrattuina ruotsalaisiin?

4 kommenttia:

 1. Siljan satamaan tullessa ei näy kuin tehtaita. Vinkun satamaan tullessa on parempi näkymä.
  Mutta Helsinki on valkea kaupunki niinkuin sitä kutsutaankin, ja kaunis näkymä heti satamaan tullessa.

  VastaaPoista
 2. Olen tainnut mennä vain kerran Siljalla Tukholmaan. Silloin oli niin kiire, että menimme taksilla suoraan rautatieasemalle ja siitä kohti Pariisia ja Torontoa. Matkustamme mielellämme junalla ja niin, että psyähdymme päiväksi tai pariksi aina jonnekin.

  VastaaPoista
 3. Olemme vain kerran ollut Tukholmassa v.1983, perheemme kansa päivän. Autolla tultiin Saksasta Tanskaan, sitten Ruotsiin. Siljalla mentiin Turkuun. Muisto on kauniista vanhasta kaupungista. En muista saaristoa kun otettiin yö matkan. Turkuun saapuminen oli myös kaunis. Olisi kiva tehdä se matka taas.

  VastaaPoista
 4. Laivamatka Tukholman ja Turun/Helsingin välillä on ulkomaalaisten turistien suosima. Mekin luimme ennen Euroopan lomaamme Toronto Starista ohjeet siitä, miten tulee menetellä.

  Meni hiukan pieleen. Toronto Starin toimittajan ylistämiä nahkaisia leposohvia kannella riitti vain muutamalle. Meidän perhekin päätyi nukkumaan "nuoriso-osastolle" kerrossänkyihin. Se oli aikamoinen kokemus.

  Jos matkustaa yölaivalla, täytyisi valvoa illalla auringonlaskuun ja nousta aamulla auringon noustessa, jotta näkisi parhaat maisemat. Unta ei jäisi paljon.

  Tällä matkalla asetuin etukeulaan hyvissä ajoin aamulla seuraamaan Tukholmaan saapumista. Olisi pitänyt olla tuoli.:)

  Helsinkiin tultaessa en viitsinyt enää kavuta etukannelle. Ehkä ensi kerralla - jos on hyvä sää.

  VastaaPoista