perjantaina, marraskuuta 02, 2012

Gastinyy Dvor -ostoskeskus

Gostinyy Dvor, kiinnostavin ostoskeskus, jonka olen maailman turuilla liikkuessani nähnyt. Keskiaikaisen majatalon ympärille syntynyt kauppakojujen rykelmä, josta luotiin 1700-luvulla (1757 - 1785) tyylikäs venähtäneen neliön muotoinen ostoskeskus, jossa on kilometrin verran kauppakujia ja 5000 ihmistä työssä. Tavaraa joka makuun ja hintatasoon.  Ympärillä kiertää pylväskäytävien rivi ja sisällä samanlainen, jossa ovat kymmenet ja kymmenet myymälät, muotiliikkeet, astiaosastot, verho-osastot, kauneussalongit, kahvilat. Olipa paikka. Gostinyy Dvor on eräs maailman vanhimmista ostoskeskuksista ja suurin Pietarissa. Neuvostoaikana tämö valtava ostoskekus on ollut ankea ja nuhjuinen, kuten minulle on kerrottu.
Lisää kuvia , mm kartta molemmista kerroksista. (suurenna kuvat). Ks. ostoskeskuksen  Kartta suurena


IMG_6410

5 kommenttia:

 1. Hei, minä olen ollut häissä Pietarissa (venäläiseen tapaan).
  Se on jotenkin suuremmoinen muisto. Ne tavat, ne tavat. Ihmeellisiä!

  Olen seurannut tätä Pietari-sarjaasi erikoisella mielenkiinnolla, sillä se on kaikkine nähtävyyksineen minulle mieluinen paikka.

  Kiitos kuvista ja sanoista!

  VastaaPoista
 2. Liisu, arvaan, että venäläiset häät ovat olleet elämys. Uusimmassa Allegro-lehdessä kerrottiin venäläisistä häistä. Sanottiin, että perinteisesti syksy on ollut suosittu hääkausi. Kesällä on liian kuuma, meikit sulaa pois. :) Talvikin on kuulemma suosittu, sillä hääpuku näyttää kauniilta lumisessa maisemassa, mutta häät tulevat kalliikki, kun pitää olla myös asuun sopivat talvikengät ja takki tai turkki. Uuden vuoden lähellä taas kaikki juhlat ovat kalliita. Lehdessä kerrottiin eräästä hääperinteestä, joka on tuttua keskiajasta: hääkävely.

  Olin aivan ihastunut Pietariin. Aion käydä siellä useammin, sillä lähisukulainen on siellä töissä pari kolme vuotta. Tämähän oli minulle ensimmäinen Pietarin ja Venäjän matka.

  Oletko kertonut blogissasi venäläisistä häistä?

  VastaaPoista
 3. En ole kertonut. Olemme käyneet Pietarissa taidematkoilla jonkun kerran, pääasiassa katsomassa ooppera- ja balettiesityksiä, käyneet konserteissa ja museoissa, ja esim. Dostojevskin kotimuseo on mielenkiintoinen tutustumiskohde. Pietari on kaunis kaupunki. Ja siellä riittää todellakin katsomista, myös kesäisin. Eremitaasi jo yksistään tarvitsisi useamman päivän, jos siihen haluaisi tutustua perusteellisesti. Meillä on joitakin tuttavia, jotka ovat opastaneet meitä siellä liikkuessamme. Ja olemme päässeet paikkoihin, jotka eivät ole varsinaisia turistikohteita.

  VastaaPoista
 4. Koetan tutustua Pietariin vähitellen. On hyvä kuulla muiden mielipaikoista. Tuo Dostojevskin kotimuseo täytyy käydä katsomassa ensi kerralla. Jos menemme talvella, museot saattavat olla parasta kylmän sään vuoksi.

  VastaaPoista