keskiviikkona, kesäkuuta 07, 2006

Tunteekohan Lordi naamioituneet meksikkolaiset painijat? Lucha libre

Lordi vertaa naamiotaan joulupukin naamioon. Suomalaisille lapsille naamioituminen on luonnollinen asia, jos sitä noin ajattelee.

Naamioidutaan muuallakin. Meksikossa on naamioituneiden vapaapainijoiden perinne Lucha libre [vapaa taistelu], jossa painijat pyrkivät poistamaan vastustajan naamion. Painiottelut ovat koko perheen tapahtumia, ja kuuluisat painijat ovat sankareita, kuten oli 1950-luvun Santo, el Enmascarado de Plata (hopeanaamioinen mies).

Meksikossa naamioitumisella on vanha maya- ja atsteekkitausta. Eräs kuuluisimmista painijoista oli katolinen pappi, joka hankki naamioituneena painijana rahaa orpokotiin. Lucha librestä ollaan tekemässä elokuvaa. Kun siihen etsittiin näyttelijöitä, painijat tulivat naamioituneina eivätkä suostuneet poistamaan naamioitaan.

Naamion menettäminen on häviö, jota voidaan korostaa sillä, että hävinneen tulee ajaa tukkansakin pois.

Lewis Beale sanoo artikkelissaan meksikkolaisista painijoista, että joka kerta kun meksikkolainen laittaa kasvoilleen naamion, se muuttaa maailmaa. Hänen mielestään tämä on meksikkolainen ilmiö: yksilö verhoutuu naamion taakse, mutta edustaa massoja.
(Lewis Beale: Wrestling with the power of masks. - International Herald Tribune June 1, 2006.)

Siitäkö on kysymys Lordissakin? Yksilö, Tomi Putaansuu, edustaa naamioituneena suomalaisia, nuorisoa. Ketä muita?

Mr Lordi, Tomi Putaansuu says that his mask is like the mask of Finnish Father Christmas. (Santa Claus comes to Finnish homes on Christmas Eve and gives the presents.) But what about the masks of Mexican Lucha libre -wrestlers? Any connection?
2 kommenttia:

 1. Joulupukilla on kyllä naamio tai ainakin tekoparta. Jokaisen mielessä joulupukki edustaa kaikkea hyvää ja tuo lisäksi joululahjoja.
  Loordin naamio on pelottava, eikä siitä tiedä mitä se edustaa.

  En haastakaan sinua meemiin, vaan kiitän hienosta lauseesta. Olisi kohtuutonta monta kertaa joutua sellaiseen leikkiin. Oli vahinko. Anteeksi.

  VastaaPoista
 2. Maija, ei se ole kohtuutonta.:)

  Lordi on jo pehmentänyt asuaan.

  Joillekin joulupukkikin on pelottava. Tästä syystä me kerroimme lapsille heti alkuun, että joulupukki on satua ja leikkiä.

  Se ei hauskuutta vähentänyt. He kertovat, että muutaman hetken he aina joka aatto uskoivat, että siinä oli oikea joulupukki, vaikka tiesivät, että se oli isä.

  Jostain syystä kauheat hirviöt kiinnostavat nuoria ja nykyään yhä enemmän myös lapsia.

  Löysin kiinnostavan tulkinnan Lordin voittolaulun sanoista:

  http://www.modeemi.fi/~leopold/Eurovision2006/Verses.html

  VastaaPoista