tiistaina, huhtikuuta 24, 2012

Andrew Capes kirjoitti muistokirjoituksen Jane Austenin romaanin henkilölleJane Austen ja hänen maailmansa kiehtoo. Yhä uusia romaaneja ilmestyy Jane Austenista, hänne luomistana henkilöistä ja hänen maailmastaan. Kuvassa Cassandra Austenin piirros: Jane Austen

Tästä on keskusteltu jo yli vuoden ajan! Löysin "Jane Austen's World" -blogista fiktiivisen muistokirjoituksen, jota on kommentoitu kyseisessä blogissa viime vuoden alusta asti. The Obituary of Charlotte Collins by Andrew Capes

Muistokirjoitus on liian realistinen ollakseen fiktiota fiktiosta.


Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjassa omahyväinen pastori Collins kosii Elizabeth Bennettiä, mutta saa rukkaset. Hän kosii pikaisesti Elizabethin ystävää Charlottea, joka suostuu. Miten kävi Charlottelle ja muille kirjan henkilöille?

Kuten monet muutkin luulin alussa, että tässä kerrotaan nyt todellisista henkilöistä, joita Jane Austen käytti mallinaan. Näin ei kuitenkaan ole.  Yllätyksiä on tiedossa. "Andrew Capes" on kirjoittanut mielestään realistisen ennusteen kirjan henkilöille: pahat ja lurjukset menestyvät.

Petolllinen Wickam kunnostautuu monissa sodissa ja saa aatelisarvon. Hänen poikansa menee naimisiin itseään paljon vanhemman Anne de Bourghin kanssa ja perii koppavan vanhan rouvan kuoltua ökykartanon. Collinsin pojasta tulee parlamentin jäsen. Darcy kuolee ennen Elizabethia, mitä muistokirjoituksen lukijat eivät halua hyväksyä. Elizabethin ja Darcyn lapsista ei kerrota mitään.

Jane Austen kirjoitti usein papeista, sillä hänen isänsäkin oli pappi, komea ja miellyttävä Oxfordissa koulutettu oppinut mies, joka innosti tyttöjäänkin lukemaan kaunokirjallisuutta.  Vanhempien avioliitto oli onnellinen päinvastoin kuin monet avioliitot, joita Austen kuvasi ja joille naurettiin, kun Jane luki kirjojaan perheelleen.

Entä Collins? Hän kuolee nuorena, mistä lukijat ovat vahingoniloisia. Jotkut lukijat muistuttavat kuitenkin, että useimpien Ylpeys ja ennakkoluulo -elokuvien Collins ei muistuta Austenin kookasta ja vakavaa omahyväistä Collinsia vaan hänestä on tehty typerä pelle.

Jane Austen on eräs suosikkikirjailijoitani. Aurora-blogissani myös kirjoitus Austenista ja  kuvia taloista, joissa Jane  asui.

8 kommenttia:

 1. Kuolematon kirjailija, ajoin vain hänen puutarhan ohi... en voinut bussia pysäyttää.

  VastaaPoista
 2. Oli varmaankin harmillista. Mieli tekisi tehdä kirjailijamatka Englantiin, mutta on niin monta paikkaa jossa haluaisi käydä.

  VastaaPoista
 3. En tiedä hänestä mitään muuta.

  VastaaPoista
 4. juttujen lähde kiinnostaa minua aina

  VastaaPoista
 5. Jane Austen's blog ei kerro mitään tästä henkilöstä. Hänen täytyy tuntea Austen hyvin. Samoin hän on ammattikirjoittaja, joka osaa luoda aidon tunnelman.

  VastaaPoista
 6. nja... Andrew Capes’s crashed computer

  Jennifer Becton kirjoittaa nykyajan romaaneja Austen-teemalla, Charlotte Collins päähenkilönä.

  VastaaPoista