sunnuntaina, joulukuuta 22, 2013

Värikollaasi 158: Angels

Angels by Anna Amnell
Angels, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Do angels have wings? Äskettäin on sanottu korkealta taholta, ei kuitenkaan kaikkein korkeimmalta, että enkeleillä ei ole siipiä. Vatikaanista on annettu lausunto siitä, että onko enkeleillä siivet vai ei. Ei kuulema ole. Luterilaisena annan mahdollisuuden siivellisille ja siivettömille enkeleille.


Klikkaa kuva suureksi. Click and see the larger photo.

Kuvat on otettu seuraavissa paikoissa: Angels: Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlin, Sponza Palace in Dubrovnik, Olomouc in The Czech Republic, Uffizi Gallery in Florence, Blood Church in Saint Petersburg, an exhibition of architectual remnants in Toronto, Blood Church in Saint Petersburg

Kaikkiin kuviin liittyy kovia kohtaloita: Kirkko, joka tuhoutui melkein kokonaan toisessa maailmansodassa niin kuin suuri osa Berliinistä. 


Kun olimme käymässä Dubrovnikissa, Sponzan palatsissa oli esillä niiden enimmäkseen hyvin nuorten miesten valokuvia, jotka kuolivat viimeisimmässä sodassa.


Hakkapeliitat tuhosivat melkein maan tasalle nykyisessä Tsekin tasavallassa sijaitsevan Olomoucin 1600-luvulla 30-vuotisessa sodassa.

Pietarin verikirkko on kunnostettu. Kirkko on paikalle, jossa anarkistit murhasivat keisari Aleksanterin II:n (The Church of the Spilled Blood) , joka tunnetaan maaorjien vapauttajana ja oli hyvin suosittu Suomessa. Aleksanterin patsas on keskeisellä paikalla Helsingissä Senaatintorilla. Verikirkkoa oli käytetty neuvostoaikana halkovarastona ja perunakellarina. 


Alla vasemmalla oleva enkeli on sijainnut jonkun torontolaisen rakennuksen julkisivussa. Se muistuttaa nyt siitä, että Amerikka on suurissa vaikeuksissa. 


Keskellä on Leonardon maalaus, jossa enkeli ilmoittaa Marialle, että lapsi on syntyvä. Uffizissa käynnillä oli ratkaiseva vaikutus työhöni: kiinnostuin renessanssista, varsinkin 1500-luvusta. 


Minua pyydettiin kirjoittamaan kiinnostuksestani renessanssiin ja Turun linnaan lastenkulttuurilehti Tyyris Tyllerön 4/2013 Turku-teemanumeroon, jossa kerrotaan Turusta lastenkirjallisuudessa. Lehteä voi lukea kirjastoissa. Turku-numeron on toimittanut Ismo Loivamaa. 
Ks. esim.
Anne Volanen.Vankityrmiä ja renessanssiloistoa. (Turku uusimmassa lastenkirjallisuudessa.)
Anna Amnell: Firenzestä Turkuun. - Tyyris Tyllerö 4/2013, sivut 7-12. 

Käynnistä Uffizissa alkoi kiinnostukseni renessanssiin, ja se johti Lucia OLavintytär-kirjoihin
http://amnellanna.blogspot.fi/2014/01/anna-amnell-firenzesta-turkuun.html


http://blogisisko.blogspot.fi/2005/11/antiikin-vaikutus-renessanssin.html
ja käy täällä
http://www.virtualuffizi.com/

Värikollaasi 158 (linkki korjattu!)

Tämän viikon värit:16 kommenttia:

 1. Kaunis kollaasi ja tarina sen taustalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arleena, sattuivat sopivasti olemaan mediassa enkelit esillä

   Poista
 2. Upea kollaasi! Aleksanteri II olikin hyvin suosittu Suomessa, mutta myös Aleksanteri III. Nikolai II sen sijaan oli täysin väärin ymmärretty, mutta hän myös sortui eräisiin vääriin ratkaisuihin tahtomattaan. ymmärtämättään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena,
   olen saanut sen käsityksen, että suomalaiset pitivät tsaareistaan. Nikolailla oli epäonnea, häntä ei ehditty kouluttaa tehtäväänsä, maailma oli levoton, neuvonantajat huonoja, lapsi vakavasti sairas. Jos olot olisivat olleet normaalit, kaikki olisi mennyt hyvin. Traaginen kohtalo sille perheelle. Kazanin katedraalissa ihmiset itkivät tsaariperhe-ikonin edessä.

   Poista
 3. Hieno! Värit ja jouluinenkin aihe samassa paketissa. Siivet vai ei? Hmm, olen kanssasi samaa mieltä, ei haittaa puolin eikä toisin, kunhan lentävät! Olemmehan protestanttisia hippejä, sanoi joku aikoinaan luterilaisista.Tykkään historiasta, minkä usein liität kuva-aiheeseen. Kiitos niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaari, kiitos. Tämä oli helppo, kun idea oli ilmassa. Jotkut katoliset tuttavat sanovat, että luterilaisuus on niin helppoa, ettei se voi olla oikea uskonto.:)

   Poista
 4. Kiitos kollaasista ja postauksesta, Anna;)
  Oikein hyvää Jeesuksen syntymäjuhlaa sinulle & puolisollesi!♥♥♥

  VastaaPoista
 5. Hyvää joulua Sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 6. Enkelit kuuluu Jouluun, ja muulloinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flora, erityisen kauniita olivat vanhan ajan enkelikiiltokuvat, joita pikkutytöt liimasivat muistivihkoihinsa.

   Poista
 7. Kaunis, ajankohtainen kollaasi, ja enkelit hän on totta...

  VastaaPoista
 8. Upeita maalauksia ja patsaita.

  VastaaPoista
 9. Susu Petal, aihe on inspiroinut.

  VastaaPoista
 10. Hyvin olit löytänyt oikeita sävyjä kollaasiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni lintu, muistin, että Leonardon maalauksessa on noita värejä. Enkelikuvien kansiosta löytyi heti isää värejä.

   Poista