Päivitetty 1/2013
Tämän päivän Helsingin Sanomien Kysy Kirstiltä -osastossa (HS D8 17.12.2006) on tarkat ohjeet amarylliksen hoidosta. Leikkaa ohjeet talteen. Tässä tiivistettyjä ohjeita sekä Hesarista että Country Homes & Interiors -lehdestä (Magnificent Amaryllis. - Country Homes & Interiors. British Edition January 2006, sivut 92-93).
KUKINNAN JÄLKEEN. Lehtien neuvot poikkeavat jonkin verran toisistaan.
HS neuvoo:
Kun amaryllis (jaloritarinkukka) on kukkinut ja kukkavarret ovat kuihtuneet, leikkaa kukkavarret pois, mutta älä poista kehittyviä lehtiä. Lannoita kukkaa keväällä ja kesällä kastelun yhteydessä 1-2 viikon välein alussa miedolla typpitoisella kasteluvedellä, loppukesästä kaliumia ja fosforia sisältävällä vedellä.
Anna pintamullan kuivahtaa, mutta "korpuksi multaa ei saa päästää". Hesari neuvoo laittamaan kukan kesäksi ulos lämpimään paikkaan puolivarjoon, mutta neuvoo välttämään liiallista märkyyttä.
Vähennä kastelua elokuussa. Tuo amaryllis ruukkuineen sisälle ennen pakkasia. Kastele niukasti muutama viikko. Kun lehdet ovat kellastuneet, lopeta kastelu 2-3 kuukaudeksi. Siirrä lehdetön kukkasipuli noin 17 asteen lämpötilaan, vaikkapa komeroon, jonka lämpötila saa olla alle 15 astetta.
Kun nupputuppi tulee esiin, istuta kukkasipuli uudelleen. Älä kuori suojaavia kuivia suomuja tai katko juuria.
Country Homes & Interiors neuvoo, mitä tehdä kukinnan jälkeen:
- Kastele niin kauan kuin lehdet kasvavat ja lannoita kaliumpitoisella lannoitteella. Aseta ulos lämpimään paikkaan, mutta ei suoraan auringonvaloon. Jos säilytät ruukkua sisällä, sumuta kukkaa silloin tällöin.
- Kun päivät lyhenevät, tuo kukka sisälle. Lopeta lannoitus, mutta pidä kukka kosteana ja viileässä paikassa (13 astetta, neuvoo Country Homes & Interiors - lehti). Kahdentoista viikon jälkeen leikkaa lehdet 10cm kukkasipulin yläpuolelta pois. Poista mullasta ylin 6cm ja laita tilalle uutta multaa.
Entä jos aloitat kukkasipulista:
Kokeile, mikä sopii Sinun olosuhteisiisi.
Country Homes & Interiors -lehden ohjeet tarkimmat:
- Aseta amarylliksen kukkasipuli vesiastian yläpuolelle ja liota juuria 12-24 tuntiin ennen istuttamista.
- Ruukun ja kukkasipulin väliin tulee varata tilaa 10-25mm. Aseta kukkasipuli multaan ruukun pohjalle ja levitä juuret alaspäin. Peitä kaksi kolmasosaa kukkasipulista mullalla. (Hesari: tiivistä multa kunnolla). Kastele seisoneella vedellä ja aseta lämpimään (21 astetta Celsiusta) ja valoisaan paikkaan.
- Pidä ruukkuu kuivana, kunnes verso tulee esille, kastele sen jälkeen usein. Käännä ruukkua 45 astetta kahden viikon välein. Kun kukinta alkaa, siirrä ruukku viileämpään paikkaan, 16 asteeseen pidentääksesi kukintaa.
Kokeillaan! Kerro, jos Sinulla on muita ideoita amarylliksen hoidosta.
Onnellinen se, joka on perinyt maatiaismarylliksen. Sen kukka on pieni ja väri aina oranssipunainen. Mutta se kukkii vuosikausia. Seuraa Maatiainen - yhdistyksen ja lehden sivuja.
Maatiaisamarylliksen taimia myy Heikki Linnan puutarha, Askola
Ilmoitus oli Maatiaisessa jo viime vuoden puolella, en tiedä, onko hänellä niitä enää.
Maatiaisamaryllis
Kyllä uudelleen kukinta onnistuu, elleivät ulkoiset tekijät puutu asiaan = kukka putoa ja kukkavarsi katkea... nimimerkillä kokemusta on.
VastaaPoistaKukinta onnistuu, jos hoitaa amaryllista, mutta jos sen unohtaa kokonaan, kukka on mennyttä. Näin kävi minulle viime vuonna.
VastaaPoistaLöysin tämän vanhan postauksen. Minulla alkoi amaryllis kukkia tiistaina. Olin jo heittämässä sipulia lompostiin, kun huomasin kukan alun. Nyt se on jo avannut kukkia lisää, valtavan kaunis. :)
VastaaPoistaAivan ihanat kukat! Rohkaiseva kirjoitus niille, jotka miettivät säästääkö vanhat amaryllikset.
VastaaPoistaTäällä on kuvia Unelman kukista:
http://mammanmaailma.blogspot.com/2010/03/eilinen-paiva.html
Nyt vasta huomasin, että olit laittanut linkin kukkasivulleni. Kiitos.
VastaaPoistaOnkohan kukaan käynyt katsomassa? :)
Kyllä sielä tulee varmaankin käymään vielä monet, sillä näitä kukkajuttuja luetaan jatkuvasti.
VastaaPoistaVideoita amarylliksen kasvattamisesta. mm aloittaminen siemenistä
VastaaPoistahttp://www.youtube.com/watch?v=DZMV734U54k