Kuvasarja täällä:
http://www.flickr.com/photos/amnellanna/sets/72157594571154222/
Olimme aamukävelyllä yhdeksän ja kymmenen aikoihin maaliskuun viidentenä päivänä. Reitti: Punanotkonkatu, Etelä-Satama, Kauppatori, Esplanadi. (Muista myös kahvila-ravintola Kappeli, joka on hyvin kaunis talvella)
Joimme teetä ja kahvia torikahvilassa ja ostimme urhoollisen kukkakauppiaan telttakojusta jouluruusun, joka kukkii nyt keittiömme ikkunalla. Helleborusta käytettiin keskiajalla lääkkeenä, mutta se on hyvin myrkyllinen.
Sitä sanotaan jouluruusuksi, sillä se kukkii Englannissa tammikuun alussa, ja tammikun 6 oli juliaanisen kalenterin mukaan joulupäivä. Kun gregoriaaninen kalenteri otettiin käyttöön 1500-luvulla, ja englantilaiset havaitsivat, että jouluruusu ei puhjennut joulukuussa kukkaan. Sitä pidettiin pahana enteenä, merkkinä siitä että gregoriaaninen kalenteri ei ollut hyvä asia. Englantilaiset ottivatkin sen käyttöön vasta 1700-luvulla. Siihen asti he käyttivät juliaanista kalenteria. (Muiden muassa venäläiset käyttävät edelleen juliaanista kalenteria, siksi heidän joulunsa on myöhemmin kuin länsimailla.)
Tämä jouluruusu istutettiin ystäväni puutarhaan, ja se kukki siellä kahden vuoden kuluttua keväällä. Kuva alla. Klikkaa kuvia ja katso niitä suurempina.
Kuva: Aune Kämäräinen
Lisää kuvia jouluruususta
Oooh, kiitos! Viebn tämän linkin nyt postaukseeni, kiitos!
VastaaPoistaJa siis tätä mm. en jouluruususta tiennyt.
Tämä on jännittävä ja myyttinen kukka.
VastaaPoista