lauantaina, heinäkuuta 14, 2007

Pieni Roobertinkatu 4-6Valokuva: Aune Kämäräinen

Olen kertonut aikaisemmin ensimmäisestä opiskelija-asunnostani, joka oli samalla paikalla, jossa asuivat aikoinaan myös Runeberg, Snellman ja Cygnaeus. Kerron tuosta Iso Roobertinkatu 17-19 -asunnosta myös kirjoituksessa
Kun myrsky riehui Rööperissä .

Tämän päivän Helsingin Sanomat kertoo Ruutanan korttelista (Tornihuone taiteilijan kotina lähes 60 vuotta. HS 14.7.2007. Kertomuksia keskustan kortteleista. Osa 74. Kortteli 58: Ruutana). Siinä sijaitsi ensimmäinen asunto, jossa asuin mieheni kanssa. Olimme juuri menneet naimisiin ja saimme opiskelija-asunnon Juurisen ylioppilaskodista (Kaartinkaupunki, Pieni Roobertinkatu 4-6). Tähän opiskelija-asuntolaan kuului myöhemmin kaksi huoneistoa, toinen kadun puolella toisessa kerroksessa ja toinen pihan puolella kolmannessa kerroksessa. Me saimme kaksi huonetta toisen kerroksen asunnosta. Keittiö ja kylpyhuone olivat yhteiset asuntolan muiden opiskelijoiden kanssa.

Olohuoneessamme oli vielä Mimmi ja Emil Juuriselle kuulunut mahtava tamminen kaappi, jonka edessä seison kuvassa (Kuvan ottaja opiskeli siihen aikaan Ateneumissa). Tammikaappi katosi kuitenkin, kun asunto oli remontissa eräänä kesänä. Samoin katosi vinttikomerostamme huutokaupasta ostamamme mahonkinen etagere, kerroskaappi, jota kaipaan vieläkin.

Opiskelin Juurisen asuntolan aikoina sosiologiaa ja estetiikkaa, ehdin käydä molemmissa aineissa laudaturseminaaritkin. Tein sosiologian esietelmän ryhmäkonfliktiteoriasta professori Kullervo Rainion seminaarissa. Se oli rauhallista opiskelijaelämää.

Juurisen opiskelija-asunnossa kävi myös monia opiskelijatovereitani, joista muutamista tuli myöhemmin hyvinkin tunnettuja. Sitä ennen tiemme olivat kuitenkin eronneet, kun opiskelijamaailma ja koko Suomi muuttui.

Ruutanan korttelissa asui samaan aikaan myös Tove Jansson, josta Helsingin Sanomat kertoo kortteliartikkelissaan. Kuvat Tove Janssonin talosta: Anna Amnell


Tove Jansson

Tove Jansson asui tässä talossa

Ruutanan kortteli kartta ym

Klikkaa kuvia, jotta näet lisää kuvia Ruutanan korttelin taloista.

7 kommenttia:

 1. Taidanpa ottaa ideastasi onkeen ja lähteä ennenpitkää kierrokselle, jossa kuvaan kaikki vanhat kotini, vaikka itselläni ei taida olla yhtä kulturelleja kuvioita esitellä.

  VastaaPoista
 2. Muistelehan nyt. Kyllä niihin asuntoihin on voinut liittyä vaikka mitä. Ainakin ne ovat olleet tärkeitä Sinun henkilöhistoriassasi.

  Minä olen muuttanut niin mahdottoman monta kertaa, että juttuja riittäisi vaikka kuinka paljon.

  VastaaPoista
 3. Jos kesätyöpaikatkin otetaan lukuun, asun minäkin nyt laskujeni mukaan 19. kodissa, joten olisihan siinä muistelemista. Ja tosiaan, aivan ensimmäinen tai ensimmäiset kotini Etelä-Haagassa olivat kiinnostavia muussakin merkityksessä kuin oman henkilöhistoriani kannalta. Pitääpä panna hautumaan.

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen asunut Etelä-Haagassa.

  VastaaPoista
 5. Tosi mielenkiintoinen aihe!

  VastaaPoista
 6. Siitä, että olet asunut Etelä-Haagassa, on täällä ollutkin puhetta. Itse olen lapsena asunut paroni Wreden huvilassa (kuulostaa hienolta) vähän siis etelämpänä kuin sinä...

  VastaaPoista
 7. Minä asuin Kaivopuistosta (tai Terijoelta) tuodussa dachassa. Sekin kuulostaa hienolta, varsinkin jos ei tiedä, että asuimme yläkerran huoneissa, joissa oli talvella niin kylmää, että sisällä täytyi pitää huopatossut jalassa ja monta villapaitaa päällä ja nukuttaa vauva vaunuissa niin kuin ulkona.

  VastaaPoista