maanantaina, marraskuuta 16, 2009

H1N1: Tee parhaasi, ole valmistautunut pahimpaan



Ruttotohtori 1600-luvulta

Jos ihmiset olisivat järkeviä muutaman viikon ajan, sikainfluenssa heikentyisi itsestään Suomessa huomattavasti, kun uusia tartuntoja ei pääsisi tulemaan.

Miksi ihmeessä lasten täytyy mennä itsenäisyyspäiväjuhliin? Miksi sellainen juhla järjestetään yleensäkään tällaisena aikana? Miksi ei pidetä taukoa presidentinlinnan kutsuissa?

Monilla työpaikoilla voitaisiin tehdä töitä etätyönä. Monet lapset voisivat olla kotona, poissa tarhasta, jos toinen vanhemmista tai joku muu voisi hoitaa heitä kotona. jne

Rokotteiden hankkimisessa on viivytelty. Se on jo tarpeeksi paha virhe.

Minunkin suvustani kuoli kaksi lasta espanjantautiin, äitini teini-ikäinen sisar ja 12-vuotias veli. Äiti oli silloin 8-vuotias. Hänenkin uskottiin kuolevan, ja hänelle oli jo puettu kuolinpaita päälle. Hän selvisi kuitenkin ja eli sen jälkeen melkein 90 vuotta, vähää vaille 97-vuotiaaksi.

Tästäkin epidemiasta tullaan kertomaan vuosikymmenien ajan kaikenlaisia tarinoita, surullisia ja iloisia.

P.S. Kannattaa muistella Decameronea, jossa kerrotaan seurueesta, joka eristäytyi muista ruton aikana.

Lisäys: Tänään 27.11.2009 HS kertoo, että lasten itsenäisyysjuhla on siirretty maaliskuun 5. päivään.

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista olisi myös pohtia vaikka fiktiossa, mitä tapahtuisi, jos suuri osa väestöstä olisi muutaman viikon pitkäaikaisesti vaarattomassa mutta sairausajakseen varsin lamauttavassa flunssassa. Nythän kaikilla on koko ajan kiire, ja työt on pakko saada tehdyksi - vaan oikeasti: mikä kaikki on välttämätöntä saada tehdyksi, ja mitä asioita voi lykätä, kunhan vaan kulttuuri sopeutuu siihen? Harvan ihmisen työssä kun on nykyään henki kyseessä...

    VastaaPoista
  2. Pikkukorjaus:

    Tämä on virus joka tulee elämään useita vuosikymmeniä. Tämä ei ole rutto.

    VastaaPoista
  3. Amina,

    uskon, että tästä sikainfluenssan ilmaantumisesta tulee syntymään paljon fiktiota, kirjoja, elokuvia.

    On arvaamatontA, miten tämän viruksen käy. Villiintyykö se, laantuuko se tullakseen taas esille. Tavalliseen flunssaan ei ole löydetty parannusta, se tulee monta kertaa vuodessa, pysäyttää hetkeksi puuhamme.

    Tuleeko sikainfluenssasta virus, joka lamauttaa yhteiskunnan, voimistuuko se ja tuhoaa suuren joukon ihmisiä niin monet sairaudet ovat tehneet historian aikana?

    Asiat tapahtuvat yleensä vähitellen, hitaasti, emme tajua niitä, olemme liian lähellä niitä. Vasta myöhemmät polvet näkevät historian kulun selvemmin.

    Tämä on kuitenkin jotain aivan uutta meille länsimaiden ihmisille, jotka kuvittelemme hallitsevamme elämän.

    VastaaPoista
  4. Meille vanhemmille ihmisille tämä tauti on hämmentävä, kun saamme pärjätä kokonaan omillamme. Tänään sentään HUS:in ylilääkäri Reijo Haapiainen antoi rauhoittavan lausunnon, että kaikki potilaat pystytään hoitamaan. Jos paha paikka tulee, niin ei tarvitsekaan jäädä kotiin odottamaan Utrion kuoleman pilleriä.
    Pärjäillään käsiä pesemällä :) Ei ollenkaan huono neuvo.

    VastaaPoista
  5. Jos sairastuu, pitäisi saada lääke mahdollisimman nopeasti. Eiköhän sitä tilata lisää?

    VastaaPoista