Sivut
- Etusivu
- Vakoilijoita pikkukkaupungissa info Weebly
- Suomen Nuorisokirjailijat/Annna Amnell
- Lucia ja Luka (2013)
- Vaahteralaakson Aurora. Yhteispainos. Arvosteluja
- Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora. 2014 Kansi ja info
- Anna Amnell's historical novels
- Anna Amnell in Wordpress.com
- Art deco, vintage
- KOTISIVUBLOGI
- NOJATUOLIPUUTARHURI
- INFO & KAIKKI BLOGINI
- Broken Star -käsityöblogi
- Nukkekotiblogi Auroran talo
- Maria ja Jaakko. Suksimestarin suku
sunnuntai, marraskuuta 01, 2009
Rauhallista pyhäinpäivää
Pyhäinpäivänä muistamme rakkaita omaisiamme.
Tänäänhän on varsinainen pyhäinpäivä, jota ennen sanottiin pyhäinmiestenpäiväksi. Useimmat juhlivat sitä eilen valtiovallalle tottelevaisina. Uskoisin, että pyhäinpäivälle käy kuten joululle, sitä tullaan juhlimaan sekä aattona että varsinaisena juhlapäivänä. Kukin tavallaan. Suomalaiset ovat pystyneet tekemään joulustakin remujuhlan, joten on turha syyttää amerikkalaisia Halloween-juhlista.
Kukat ja kynttilät heille, joita kaipaamme.
Ylemmässä kuvassa on Kustaa Aadolfin kirkko eli entinen Iisalmen maaaseurakunnan kirkko.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Suomessa pyhäinpäivä oli jo eilen. Samoin Ruotsissa. Monissa muissa maissa vasta tänään. Suomessa pyhäin päivä on kuitenkin tosiaan aina lauantai.
VastaaPoistapyhäinpäivä
Tänä vuonna tuo lauantai sattui lokakuun viimeiseksi eli muissa maissa vietettyyn halloween-päivään. Halloween-päivää ei Suomessa virallisesti ole.
Aikaisemmin pyhäinpäivä oli Suomessakin 1. marraskuuta, jolloin se oli väliin ns. viikkopyhä. Se merkitsi vapaapäivää keskellä viikkoa. Tämän vuoksi pyhäinpäivästä tehtiin muutos Suomessa. Minusta se ei ollut hyvä asia.
VastaaPoistaLaitan nyt vielä toisen kommentin, koska en pidä siitä, että halloweenia tungetaan väkisin pyhäinpäivään. Maallistuminen lisääntyy koko ajan ja kun joka paikassa, myös blogilandiassakin on keskitytty vain "uuden" halloweenin esittelyyn. Todellisuudessa halloweenia ei Suomessa mitenkään "virallisesti" ole ja pyhäinpäivää on vietetty jo yli 50 vuotta aina lauantaina ja sitä on pidetty tavallaan kaksoispyhänä.
VastaaPoistaTänä vuonna irlantilaisperäinen karnevaali sattui samalle lauantaille kuin pyhäinpäivä. Täällä Suomessa on perinteitä eikä kysymys ole jostain valtiovallalle uskollisuudesta. Kun yli 50 vuotta pyhäinpäivä on ollut tavallaan kaksoispyhä, joka on alkanut lauantaina, niin en usko että sitä kovin äkkiä mennään muuttamaan minnekään. Eiväthän suomalaiset ole saaneet monia muitakaan arkipyhiä takaisin.
Ensi vuonna pyhäinpäivä on taas lauantaina ja on siis ymmärtääkseni 6.11.2010. Silloin halloween, jos joku haluaa sitä viettää, on jo viikkoa aikaisemmin, jos sitä vietetään lokakuun viimeisenä.
Mielestäni kenenkään ei kannata loukkaantua amerikkalaisten puolesta, maassa maan tavalla tai... Kuitenkin on ikävää, jos on lyömässä löylyä lisää tähän suomalaisen yhteiskunnan yhä surullisesti lisääntyvään maallistumiseen.
Jouluahan ei saisi muka eriuskoisten mielestä enää suomalaisissa kouluissa eikä päiväkodeissa viettää ja nyt halloweenia viedään kouluissa kovaa vauhtia noitahatuilla eteenpäin. Jotkut opettajat heiluvat koko päivän noita-akkoina ja puhuvät kaikilla tunneilla vain halloweenista. Sillä tavallahan tuokin pakanajuhla nopeasti lanseerataan suomalaiseen yhteiskuntaan, mutta edes uskonnonopettajat eivät enää osaa tuoda kristinuskon ydintä lapsille tiedoksi. Päivänavauksissakin, jos niitä vielä pidetään, oppilaat saavat soittaa yhdyntäaktilevyä kovaäänisestä (tapahtui koulussa eräänä aamuna todellakin) kaikkiin luokkiin kenenkään asiaan puuttumatta tai ehtimättä puuttua.
Korostan tässä vain sitä, että pienetkin asiat vaikuttavat ja yhteiskuntamme keikkuu kovaa vauhtia takaisin pakanuuteen.
Marja-Leena,
VastaaPoistaolen ihan samaa mieltä kuin Sinä siitä, että uuspakanuus on Suomessa muodikasta (ja mikä hyvänsä uskonto, kunhan se ei ole luterilaisuus, joka on tärkeä tekijä yhteiskunnassa), ja kristinuskoa (siis varsinkin luterilaisuutta) yritetään tunkea pois.
Se tulee esille todellakin usein netissä, vrt esim suomalaisten into käyttää jopa lasten Wikipediassa eaa- ja jaa- merkkejä eKr:n ja jKr:n tilalla. Muilla kielillä sitä ei tapahdu. Pieni ateistien joukko määräilee Suomessa esim Hesarissa ja YLEssä ainakin ajan merkitsemisessä.
Halloween on vanha eurooppalainen juhla, ja sitä voi viettää monin tavoin. Juhlat ovat perinnettä, joka elää ja saa vaikutteita jatkuvasti. Suomeen tulee valitettavasti usein juuri niitä pahimpia muotoja, mutta sehän on suomalaisten eikä itse juhlan syytä.
Toivon, että tänne tulisi myös Thanksgiving-juhla. Vai luuletko, että sekin muuttuisi Suomessa ryyppyjuhlaksi niin kuin joulu?
Mielestäni on parasta tuoda esille hauskoja ja tervehenkisiä tapoja viettää Halloween-juhlaa. Siinä voidaan korostaa sadunomaisuutta ja välttää uusnoituutta. Lapset pitävät myös kummituksista ja kauhusta, esimerkiksi dinosauruksista.
Olen nähnyt Kanadassa Halloweenia vietettävän hauskalla tavalla. Pikkukaupungissa lapset saivat vaeltaa turvallisesti talosta taloon, ja heille annettiin omenoita ja karkkeja. Suurkaupungissa juhlaan tuli mukaan turvattomuus, ja juhlat järjestettiin esimerkiksi ulkomuseoissa ja kouluissa.
Aikuisten likainen mielikuvtus ja huonot tavat osaavat pilata minkä hyvänsä juhlan, myös joulun. Se ei estä juhlien oikeaa ja hauskaa, virkistävää käyttöä.