keskiviikkona, joulukuuta 30, 2009

Ihaillaanko Suomessa väkivaltaisia naisia?



Kleopatra VII (69-31 eKr)

Kleopatra ei näy olevankaan ainoa Kleopatra Egyptin historiassa, vaikka hän on kuuluisin heistä ja meille nykyajan ihmisille ainoa oikea Kleopatra. Paha kello kauas kuuluu.

TV 1 esittää tänään englantilaisen dokumentin "Historiaa: Kleopatra - lumoava murhaaja". Aika outo nimi dokumentille, varsinkin kun tulee mieleen eilinen lehtiartikkeli suomalaisista naismurhaajista. TV-dokumentin alkuperäinen nimi on "Cleopatra: Portrait of a Killer" [Kleopatra - murhaajan muotokuva]. Ihaillaanko Suomessa väkivaltaisia naisia?

Iltalehden artikkelin nimenäkin oli "Surmanenkelit". (Iltalehti 29.12.2009) Se käsitteli Suomen vaarallisimpia naisia, tappajahoitajia, paloittelumurhaajia, tappajabodaajaa jne. Kuvottavaa. Aivan yhtä kuvottava on "lumoava murhaaja". Kummassakaan tapauksessa ei ole kyse mustasta huumorista.

Vrt Pelkäävätkö nuoret naisten väkivaltaisuutta? Kukkahattutädit:

(väliotsikko) Kukkahattutädit väkivaltaisia suomalaisia naisia ?

He ovat "kovia suustaan", hyökkäileviä ja väkivaltaisia: he uhkailevat, riehuvat, "hyökkäävät elokuvatarkastamoon, eivät epäröi käydä kimppuun", heiluttavat laukkujaan, "viilaavat hampaitaan" ja "hakkaavat sateenvarjoillaan".

2 kommenttia:

  1. Voiko tämän sinun mielipiteesi nyt tulkita niin ettet henkilökohtaisesti pidä dekkareistakaan?

    Suomi muuten johtaa ikävällä tavalla Euroopan väkivaltatilastoa perheväkivallan osalta ja perheväkivallan uhrina kuolee Suomessa vuosittain enemmän naisia kuin missään muussa Euroopan maassa.

    VastaaPoista
  2. Minä pidän dekkareista erittäin paljon, mutta en sellaisista, joissa herkutellaan väkivallalla.

    Meillä on paljon elokuvia ja TV-sarjoja DVD:llä ja videoinakin, nimenomaan dekkareita: Sherlock Holmes, Poirot, Miss Marple, Morse, Midsomerin murhatkin, jotka ovat meidän väkivaltaisimmat salapoliisifilmit.

    Salapoliisiromaaneissa on keskeisenä ihmisen arvo, ei edes pahaa tai ns. kelvotonta ihmistä saa murhata. Elämän lahjaa ei saa riistää toiselta. Tietenkin dekkareissa on vielä ajankuva, muuotihistoria, sosiaalihistoria, maisemat jne. Kullakin on suosikkidekkarinsa.

    Pidän salapoliisiromaneistakin: P.D. James, tietysti Agatha, Naisten salapoliisitoimisto, Leena Louhelainen jne.

    Hyvä salapoliisiromaani esittää rikollisuuden ja väkivallan vastakohtana normaalin perhe-elämän ja yleensäkin ihmiset, joilla on tasapainoiset ja pysyvät ihmissuhteet. Se tuo turvallisuutta.

    Jotain vikaa on Suomen väkivaltaisuudessa, kuten sanot, Leena. Mikä lienee syy? Geenit, ilmasto?

    Ympäristön pitäisi saada puuttua enemmän väkivaltaan, mutta jos soittaa esimerkiksi polisille, sieltä sanotaan, että ei aikuisten elämään voi mennä sekaantumaan. Minusta se on väärin. Entä jos joku pakenee miestään tai vaimoaan tai salarakastaan (mikä sanahirviö) henkensä kaupalla, eikä uskalla jättää tätä, koska pelkää niin paljon?

    Eivät koululaisetkaan, esimerkiksi tytöt olleet ennen yhtä väkivaltaisia kuin nyt.

    Onko lainkaan hyväksi, että tytöt kasvatetaan "pojiksi"? Pojat purkavat perinteisesti, luonnostaan (?) väkivaltaisuuden urheiluun, tytöillä väkivalta patoutuu.

    Olen rehellisesti sanoen sitä mieltä, että lapset erotetaan vanhemmistaan liian aikaisin, liian aikaisin päivähoitoon, liian aikaisin asumaan yksin ilman aikuisten tukea.

    Kyllä TV:n väkivaltaohjelmatkin vaikuttavat. Muistan opettajanaolovuosiltani, että koko koulu oli ihan hulluna, kun edellisenä iltana oli ollut myöhäisohjelmana joku kauhu- tai väkivaltaleffa. Se vaikutti vielä pahemmin kuin oikein matala ilmanpaine ja huono sää, jolloin lapset eivät voineet emnnä ulos välitunneilla.

    Jos tyttöjen kehitys häiriintyy, he ovat paljon pahempia kuin pojat. Tämä mielipide perustuu omaan kokemukseeni vaikeiden teini-ikäisten opettamisessa viiden vuoden aikana.

    VastaaPoista