torstaina, marraskuuta 03, 2011

Kiitospäivä, kekri, Halloween


Intiaanimaissia, originally uploaded by Anna Amnell.

Intiaanimaissi ovellamme muistuttaa kiitospäivästä, jolloin juhlitaan sadon onnistumista.

Kaikki kansat juhlivat sitä, että on saatu hyvä sato. Suomalaiset juhlivat muinoin kekriä, joka oli alkujaan pakanallinen juhla kuten toinen vanha eurooppalainen syksyn juhla, samhain, josta kehittyi Amerikassa Pyhäinpäivän aaton Halloween. Eurooppalaiset veivät vanhat juhlansa mukanaan uuteen maahan.

Nykyajan Halloween on ennen kaikkea lasten karnevaalipäivä, jolloin voi pukeutua hassuihin vaatteisiin ja kiertää talosta taloon pyytämässä karkkeja. Koulut, museot ja kirkot järjestevät lapsille Halloween-tapahtumia, joissa voi juhlia turvallisesti.

Suomenkielinen Wikipedia väittää, että Halloween on joulun jälkeen suosituin juhla Amerikassa. Sehän ei ole totta. Kaikkein suosituin juhla on tietenkin kiitospäivä, Thanksgiving, joka on melkeinpä suositumpi kuin joulu.

Kiitospäivä on kuten joulukin kristillinen juhla, jolloin Yhdysvalloissa ja Kanadassa  (Kanadassa lokakuun toisena maanantaina, USA:ssa marraskuun neljäntenä torstaina) osoitetaan kiitollisuutta sadon onnistumisesta ja muistellaan alkuaikojen siirtolaisten vaikeuksia. Ensimmäisenä kiitospäivänä kiitettiin intiaaneja, jotka olivat auttaneet uudisasukkaita selviämään uusissa olosuhteissa.

Jos et halua juhlia Halloweenia etkä pakanallista kekriä, juhli Kiitospäivää. Amerikkalainen juhlako?  Ei, vaan pakanallisen kekrin kristillinen vastine, sadonkorjuun juhlapäivä, jollaista kaikki kansat juhlivat jossain muodossa. Amerikkaan muuttaneet eurooppalaiset ovat keksineet muutakin hyvää: puhelimen, sähkön.. Jatka listaa.:)

Lue lisää kiitospäivästä ja Halloween-juhlasta, klikkaa alla olevia hakusanoja!

4 kommenttia:

  1. Halloween vietetään aina 31. lokakuuta, ja se on todella hyvin suosittu. Toki hyvin väärinkäsitetty Pohjoismaissa.

    VastaaPoista
  2. Niin kuin moni muukin asia, joka koskee angloamerikkalaista kulttuuria.

    VastaaPoista
  3. Lasteni serkut amerikkalaisia, ja monet ystävät ja työkaverit ovat opettaneet meitä viettämään Halloweenia :)

    VastaaPoista
  4. Se on hauska koko perheen juhlana. Muistan lasteni riemun ensimmäisenä Halloweenina. Kanadassa, Asuimme pikkukaupungissa, ja lapsia kävi koko ajan ovella. Meidän lapsemme olivat mukana lasten joukossa.

    Tytär oli pukeutunut kissaksi, ruskeat vaatteet ja viikset piirrettynä kasvoihin minun kulmakynällä. Nuorimmalla oli siihen aikaan suosittu Ajatolla Khomeni.Halloween-naamio. Se oli kumia, ja osoittautui liian kuumaksi!

    Meillä oli musta kissanpentu, oikea Halloween-kissa, joka oli minulla sylissä, kun avasin oven.

    Olisipa ollut silloin digikamera, jolla olisi saanut kuvia kuten nyt. Mutta lasten ilmeet ovat jääneet mieleen. Vain tosikko tai fanaattinen Amerikan vihaaja voi kieltää lapsilta sellaisen ilon.

    Kyllä juhlia mahtuu vuoteen. Niitä on muutenkin Suomessa liian vähän. Olemme tosikoita raatajia.

    VastaaPoista