perjantaina, syyskuuta 28, 2012

Kuka on kirjailija?


Christine de Pisan (1364-1430)  leski, yksinhuoltajaäiti ja kirjailija opettaa poikaansa. Pisan elätti perheensä kirjoittamisella. Kuva Wikimedia

Kommentti poistetun blogin kirjoitukseen Menettääkö kirjailijajuus merkityksensä ...on vain kynäilyä

Kommenttini:
Kiinnostava näkökulma. Mutta mikä on kirjailija? Pitäisikö tehdä englannin tyyliin jako 'writer' ja 'published writer' (kirjoittaja, jonka teksti on julkaistu.)

Entisaikoina ihmiset kirjoittivat paljon kirjeitä, sivukaupalla.  Jo keskiajalla oli ahkeria kirjeiden kirjoittajia, esimerkiksi Erasmus Rotterdamilainen. Heillä oli laaja verkosto ystäviä, sukulaisia tai samoista asioista kiinnostuneita henkilöitä, joita ei ehkä koskaan tavattu. LMM Montgomery oli vuosikausia kirjeenvaihdossa kahden miehen kanssa, joista toista hän ei koskaan tavannut, toisen tapasi häämatkalla miehensä kanssa Skotlannnissa. Tätä ilmiötä voisi verrata nykyajan Internet-kirjoittamiseen.

Askel kirjeiden tai nettikommenttien kirjoittajasta "kirjailijaan" voi olla lyhyt: joko kirjoittaja itse tai joku muu julkaisee tekstin. Entisajan kirjeiden kirjoittaja oli usein hyvin valmis kirjailija, valmiimpi kuin me meidän ajan pinnallisten ja lyhyiden viestien väsääjät.

Minusta tuntuu siltä, että jos käsitämme kirjoittamisen laajemmin, yhtenä elämään kuuluvana asiana, osaamme silloin suhtautua muiden ja omaan kirjailijan rooliinkin eri tavalla. Ihan asia erikseen on kirjoittaminen elinkeinona, leipätyönä.

Klikkaa hakusanaa 'kirjoittaminen' ja 'kirjailijan työ'

4 kommenttia:

 1. Viisaita 'puhuit', Anna!

  Jotkut elävät kirjoittamisella, toiset apurahoilla, minä elän eläkkeellä, ja harrastan kirjoittamista!
  Ja sitten on vielä niitä, jotka käyvät vakinaisessa ansiotyössä, josta saavat elantonsa...

  Oikein mukavaa viikonloppua sinulle, Anna!<3333

  VastaaPoista
 2. Mutta kaikkien meidän pitää jostain syystä kirjoittaa, sittenkin vaikka siitä ei saa mainetta eikä kunniaa puhumattakaan rahasta. Kertominen on jokin ihmisen perustarve.

  VastaaPoista
 3. ...näin varmaan on!<333

  Hyvää lauantai-iltaa sinulle!<333

  VastaaPoista
 4. Samoin Sinulle Aili sinne kauniille maaseudulle.

  VastaaPoista