torstaina, syyskuuta 13, 2012

Pitsiä, sydämellisyyttä ja huonoa käytöstä

Old tram in Bulevardi, Helsinki

Kuvassa Kulosaaren linjan  vanha raitiovaunu

Flunssan ikävimpiä oireita on tylsistyminen. Ei jaksa tehdä mitään. Mieheni tuo minulle aina silloin iltapäivälehtiä ja naistenlehtiä, joita voin selata. Niistä näkee, kuka on milloinkin julkkis, mikä on muotia, mitä arvostetaan, mistä puhutaan.

Muutkin sairastavat nyt flunssaa, esimerkiksi Timo Soini. Ei ihme, niin paljon hän puuhaa ja niin paljon häntä haukutaan. Kovia sairauksia kokenut Mikael Jungner ylittää puoluerajat hyväsydämisyydellä, tunnustaa Soinin ahkeruuden ja neuvoo lepäämään.

Kaunottaret maailmalla ja Suomessa pukeutuvat nyt pitsiin. Suosittuja ovat myös pitsikaulukset ja strassikorut, myös riikinkukko - muuallakin kuin Hannelen paratiisi -blogissa.

Tulin oikein pahalle tuulelle, kun luin eilen, että eräs 89-vuotias mies ja hänen yli 80-vuotias vaimonsa,  joutuivat seisomaan raitiovaunussa. Sattumalta oli nyt kyseessä presidentti Mauno Koivisto ja hänen vaimonsa, jotka tulivat ostoksilta. Hävetkää epäkohteliaat ja tunteettomat helsinkiläiset! Eikö kenelläkään ollut suuta sanoa: Antakaa paikka iäkkäämmille ihmisille? Tästä aiheesta olen kirjoittanut ennenkin, kehunut Keski-Euroopan nuorison hyvää käytöstä. Yhteensä kuuden viikon oleskelun jälkeen näissä maissa havaitsin, että Tsekissä, Puolassa, Kroatiassa vanhemmat ihmiset ja jopa keski-ikäiset naiset saavat istumapaikan heti kun astuvat raitiovaunuun, olipa se vaikka kuinka täysi.

Ehkäpä tunteettomuus ja epäkohteliaisuus ovat nyt Suomessa erityisen trendikästä ja ihailtavaa käytöstä. Vai mitä sanotte tästä lauseeta, joka löytyi erään naistenlehden kannesta: "Eroaminen käy kerta kerralta helpommin " .


Jostain syystä kaipaan vanhoja aikoja. Ei ihan noin vanhoja kuin tuon raitiovaunun aika. 1950-lukukin riittäisi.


Old tram in Bulevardi, Helsinki

16 kommenttia:

  1. Göteborgissa aika paljon ihmisiä Tsekistä, Puolasta, Kroatiasta, en huomannut että he mitenkään antaa paikkoja ratikassa, eikä avaa ovia naisille...

    VastaaPoista
  2. Kohteliaisuus ei lienekään geeneissä vaan kasvatuksessa ja kunkin maan kulttuurissa. Näin omin silmin tuon kaiken. Sama sanoo tyttäreni, joka on asunut nyt kohta puoli vuotta Tsekissä.

    VastaaPoista
  3. "Vanhukset" itse käyttäytyvät huonosti; jos joku nuori antaa paikan 60+ naiselle, saavat usein ärtyneen kommentin: "En minä niin vanha ole!" Kuinka monta kertaa tekee silloin nuoren mieli olla kohtelias?? Olen kuullut eläke-ystäviltäni samaa, että he ottavat nokkiinsa kun nuoret heille antamassa paikan... Vanhusten kasvatuksessa myös paljon puutteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannelelle:

      http://blogisisko.blogspot.fi/2012/06/matkalla-tsekissa-ja-puolassa.html

      Poista
  4. Ehkä noinkin voi olla. En tunne Ruotsia.

    Minulle on ollut lepoa liikkua noissa Keski-Euroopan maissa, kun ihmiset ovat yleensäkin siellä kohteliaita ja ystävällisiä. Edes suurkaupungeissa ei näy juopuneita räyhääjiä kaduilla. Prahassa tosin näimme juopuneina räyhääviä nuoria miehiä sen jälkeen, kun Ruotsi oli hävinnyt Tsekki-Ruotsi jääkiekko-ottelun. Nuoret miehet olivat ruotsalaisia. Valitan.

    Asuin yhdeksän vuotta Kanadassa. Myös siellä ihmisten käytös oli parempaa kuin Suomessa. Suomi oli muuttunut täysin.

    VastaaPoista
  5. Tähän vielä ruotsalaisen Sisu-radion uutinen eräästä skandaalista Suomessa.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=4510342

    VastaaPoista
  6. Luulisin Kanadankin muuttuneet viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Itse olen tavannut eniten huonosti kasvatettuja aikuisia, kuten kerroin esimerkissäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vertasin sen ajan Kanadaa sen ajan Suomeen ja varsinkin Pohjois-Amerikan suurkaupunkeja sen ajan Helsinkiin ja siihen, millainen Suomi oli ollut ennen lähtöämme. Yhdeksän vuoden aikana Helsinki oli täydellisesti muuttunut.

      Vappu oli kuin painajainen, Esplanaadi oli täynnä maassa lojuvia oksentelevia isänmaan toivoja, ylioppilaita lasten leikkipukuja muistuttavissa haalareissaan. Nuoret kauniit tytöt makasivat sikahumalassa arki-iltaisinkin metropysäkeillä. Emme olleet nähneet sellaista missään Amerikan tai Euroopan suurkaupungeissa.

      Viime vuosina on tilanne hiukan rauhoittunut, kun katuja ei saa käyttää enää vessoina ja ravintolat nähtävästi ottavat pantin olutlaseista, joita oli ennen kadut täynnä perjantai-iltaisin.

      Poista
    2. Nuorten 'leikkipuvut' ovat kallista uusinta muotia, OnePiece®, samaa vähän oli noin 1969, sellaset unisex-haalarit, jos muistat....

      Poista
    3. Hannele, puhumme eri asioista. Nuo mainitsemasi ovat muotiasu, mutta suomalaisten ylioppilaiden haalariasut ovat olleet käytössä jo ainakin 1980-luvun lopulla, jolloin näin ne ensi kerran. Ne ovat sinänsä ihan hauska asu, kuin työhaalari, johon on ommeltu mainostarroja. Onhan vappu usein Suomessa kylmä, ja asu on demokraattinen. En tiedä, onko muissa maissa vastaavia asuja.
      http://www.flickr.com/photos/amnellanna/4566425896/in/set-72157629917739017

      Mutta tuona vappuna Helsingissä tilanne oli toinen. Opiskelijoita sikahumalassa Esplanaadin puistossa, tyhjiä pulloja ja lasinkappaleita joka paikassa. Erään amerikkalaisen kirjailijan lausunto näystä oli : Like Dante's Inferno.

      Poista
    4. Tuohan normaali teekkari-haalari, ja fiksun ja selvän näköisiä nuoria miehiä.

      Poista
    5. Ei noissa pojissa ja haalareissa ole mitään vikaa.:)

      Poista
  7. jalka- ja jääkiekkohuligaaneja en lähtisi vertailemaan mihinkään muuhuun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttivät varakkailta nuorilta miehiltä.:)

      Poista
  8. Juuri nyt nyt YLEn uutisissa kerrotaan, että eläkeläisjärjestöt toivovat kunnioitusta iäkkäitä ihmisiä kohtaan.

    VastaaPoista
  9. Katso tämä video siitä, miten lapset näkevät juopot vanhempansa. Video on levinnyt maailmalle.
    http://www.dailymotion.com/video/xto5u9_is-this-psa-the-scariest-ad-ever_news

    VastaaPoista