Iisalmen Tyttölyseo toimi vuodet 1949-1957 tässä rakennuksessa, jonka on suunnitellut Wivi Lönn.
Iisalmen Tyttölyseo toimi tässä rakennuksessa vuosina 1957-1974. Siitä tehtiin Juhani Ahon peruskoulu vuonna 1974. Iisalmen Tyttölyseo on kokonaan unohdettu kaupungin ylioppilaiden luettelosta.
Kuvasarja Iisalmen Tyttölyseon ensimmäisestä (1949-1957), ja toisesta (1957- 1974) koulurakennuksesta. Iisalmen Tyttölyseon uudesta rakennuksesta tehtiin Juhani Ahon koulu vuonna 1974.
Iisalmen lyseo, jossa mieheni kävi koulua ja josta hän pääsi ylioppilaaksi.
Iisalmen koulut, kuvakansioni
Kaikkien kaupungin koulujen ylioppilaat on laitettu saman koulun ylioppilaiksi: ISALMEN LYSEOSTA JA AIKUISLUKIOSTA VALMISTUNEET YLIOPPILAAT Koulun nimen vain sanotaan vaihtuneen. Miten tuollaista voidaan tehdä? Eliminoida kokonaan merkittävä vaihe Iisalmen koulujen historiassa; tyttökoulu. Onko se laiskuutta vai tietämättömyyttä? Kustakin koulusta oliisi voitu laittaa oma luettelonsa.
Mieheni ja minä olemme muuttuneet luokkatovereiksi, vaikka kävimme Iisalmessa koko ajan eri koulua hän Lyseota (poikalyseota) ja minä Tyttölyseota. En ole koskaan elämässäni käynyt Iisalmen lyseota enkä aikuislukiota!
Kustakin koulusta oliisi voitu laittaa oma luettelonsa.Vai eikö tiedetä, mitä kouluja Iisalmessa on ollut? Ei Iisalmessa ole liikaa historiaa talteen laitettavaksi!
Historiaa, mm koulujen nimenmuutokset
www.iisalmi.fi/Suomeksi/Palvelut/Opetus-_ja_koulutuspalve...
www.iisalmi.fi/Suomeksi/Palvelut/Opetus-_ja_koulutuspalve...
Pöpi erottaa tytöt ja pojat.
VastaaPoistaSe on juuri siinäkin mielessä kiinnostava vaihe. Yksi aikakauden ilmiö. Oliisn halunnut käydä yhteiskoulua kuten niin monet muutkin. Tästä asiastahan väitellään: toiset pedagogit sanovat, että tyttöjen on parempi käydä tyttökoulua!
PoistaSamalla unohdetaan arkkitehti Wivi Lönn, joka oli Suomen ensimmäisiä naisarkkitehtejä ja ensimmäinen nainen, jolla oli oma arkkitehdintoimisto. Rakennus on harvoja Jugend-rakennuksia ja yleensäkin vanhoja rakennuksia Iisalmessa. Kaunis puutalokaupunki tuhottiin melkein kokonaan. Nyt sitä kadutaan. Vrt Porvoon ja Rauman puutalot!
VastaaPoistaKiitos näistä Iisalmen tyttölyseota ja lyseota käsittelevistä artikkeleista ja kuvista. Minäkin kävin tuota puukoulua ensimmäisen oppikouluvuoteni, eli 1950-luvulla. Muistan vieläkin elävästi ne talon käytävät, joiden seinävierustolla oli muunmuassa puulaatikoita. Niiden päällä istuttiin syömässä kotoa tuotuja eväitä, sillä kouluruokailuja ei tuolloin tietenkään ollut. Toiselle luokalle menin sitten jo uuteen, upeaan koulurakennukseen. Opettajina meillä oli sodan kokeneita henkilöitä, kuri oli ankara ja tehtiin just niin kuin opettaja käski. Mm muassa Annan mainitsema opettaja Kontro oli meillä ruotsinkielen opettajana - ja ankara oli tämäkin opettaja, eikä sallinut virheitä ollenkaan.
VastaaPoistaPoikalyseo oli sitten siellä kanaverkkoaidan takana, ja sekös oli meille nuorille oikea viettelys, mutta tyttölyseon opettajille kauhistus. Aina, kun välituntivalvojaopettajan silmä vältti me nenä lytyssä tiirattiin poikia verkkoaidan takaa.
Minäkin muutin Iisalmesta pois kohta tyttölyseoaikojen jälkeen, mutta pistäydyn yhäkin siellä silloin tällöin menneitä muistoja muistelemassa ja mielessä niitä edelleenkin vaalin. Rankkaa oli silloin koulunkäynti tyttölyseossa, mutta hengissä selvittiin ja kunnon kansalaiseksi kasvettiin.
terveisin anneli s