maanantaina, joulukuuta 19, 2005

Ketjugalleriaan: Mitä on edessäsi?



Kuva: Seija Pajunen
Orkideat pitävät minulle seuraa, kun kirjoitan. Kuten ihmisilläkin, niillä on kausia, jolloin elämä tuntuu pysähtyneen ja kaikki näyttää rumalta ja arkiselta. Mutta sitten taas nousee uusi verso ja kukat puhkeavat. Orkideat opettavat kärsivällisyyttä ja optimismia.


7 kommenttia:

  1. Kylläpä on kaunis tuo orkidea!!!

    VastaaPoista
  2. Se on ystäväni orkidea, mutta täysin samanlainen kuin yksi minun tällä hetkellä kukassa olevista orkideoistani, jota katselen juuri nyt. Joulupukki ei ole tuonut vielä sitä digikameraa.

    Pirkko

    VastaaPoista
  3. Ihana on Sinun näkymäsi, ei ihme, että tekstit ja kuvatkin ovat niin lempeän kauniita.

    Täysin toista laitaa on minun tilanteeni. Yllytys ketjuun liittymisestä tehosi välittömästi. Kuvasin ja postasin. Eiköhän se tunnin parin sisällä tule ulos.
    Helena

    VastaaPoista
  4. Siis Helenan nettipäiväkirja

    VastaaPoista
  5. Helena, kävin katsomassa metsämaisemaasi.

    VastaaPoista
  6. Minunkin oli pakko osallistua.

    Mutta ihmetellen ja ihaillen myös kysyn, miten saat orkideat pysymään hengissä ilman lämpösäädeltyä lasikaappia? Olen ostanut useamman ja kaikki ovat ensin lakanneet kukkimasta ja vähitellen kuolleet kokonaan. Orkidealannoitettakin ostin, mutta tuloksetta. Missä voisi olla vika? Omasta mielestäni en edes sortunut liikakasteluun.

    VastaaPoista
  7. JJ,
    ehkä olet kokeillut liian vaikeita lajeja.

    Perhoskämmekät ovat helppoja. Olen saanut ne kukkimaan vuodesta toiseen uudestaan ja uudestaan monta kuukautta kerrallaan seuraavalla tavalla:
    - Kastelen ne aina seisoneella vedellä (ainakin 1 vrk:n; järvivesi tai sadevesi olisi vielä parempaa).
    - Yleensä annan ruukun olla noin tunnin "likoamassa" lannoitetussa vedessä, sitten annan veden valua pois ja siirrän ruukun lautasineen ikkunalaudalle (tai pöydälle) kasvulamppujen alle, sillä ikkuna on pohjoiseen päin. Jos on kiire kastelen päältäpäin. Vettä ei saa kuitenkaan jäädä seisomaan lautaselle pitemmäksi ajaksi.
    - Lehtiä ja ilmajuuria voi sumuttaa tai pyyhkiä lehtiä veteen kostutetulla pumpulilla (jos on aikaa ja innostusta).
    - Ilmajuuria ei saa katkaista pois kuten minä tein alussa, kun ne näyttivät niin rumilta!
    - Lehtisilmukoihin ei saa mennä vettä.
    - Orkideoihin ei saa laittaa koskaan tavallista multaa, vaan ainoastaan orkidekasvualustaksi valmistettua sekoitetta, jossa on kaarnaa yms.
    - Kukinnan jälkeen katkaisen varren aika ylhäältä, jolloin siihen voi tulla useitakin kukkia samaan varteen tai varsi taipuu kauniisti alas kukkien painosta. Jos varsi kuivuu, se leikataan pois.
    - Toisissa orkideoissa pidän kukkakepin pitämässä niitä pystyssä.
    - Orkideat eivät kestä vetoa eivätkä suoraa kirkasta auringonvaloa.
    - Orkidea saattaa joskus olla pitkään, jopa vuosia, "unessa", kukkimatta ja yhtäkkiä tulee taas kukka. Siksi on hyvä, jos on jokin paikka, jossa pitää näitä uinuvia orkideoja luonnonvalossa tai kasvulamppujen alla ryhmänä.

    Kun muistaa perussäännöt, hoito merkitsee vain kerran viikossa tapahtuvaa kastelua.

    Jos on hyvin kuiva keskuslämmitysilma, voi orkidearuukkujen lähelle asettaa lasin tai vadin, jossa on vettä.

    Orkidearuukkuja voi nostaa kokonaisen ryhmän pöydän keskelle koristeeksi isoon kuparikattilaan tms kauniiseen astiaan. Aion tehdä näin tänään joulunaattona, koska kolme orkideaa on kukassa, yksi uusi jonka sain juuri lahjaksi ja kaksi kauan levännyttä, joita en muista nähneeni koskaan kukassa. Ehkä joku ystävä on antanut ne "elvytykseen".
    Hyvää joulua!

    VastaaPoista