Sivut
- Etusivu
- Vakoilijoita pikkukkaupungissa info Weebly
- Suomen Nuorisokirjailijat/Annna Amnell
- Lucia ja Luka (2013)
- Vaahteralaakson Aurora. Yhteispainos. Arvosteluja
- Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora. 2014 Kansi ja info
- Anna Amnell's historical novels
- Anna Amnell in Wordpress.com
- Art deco, vintage
- KOTISIVUBLOGI
- NOJATUOLIPUUTARHURI
- INFO & KAIKKI BLOGINI
- Broken Star -käsityöblogi
- Nukkekotiblogi Auroran talo
- Maria ja Jaakko. Suksimestarin suku
tiistaina, joulukuuta 20, 2005
Joulukoristeet säilyttävät muistoja
Photo: Anna Amnell
Täysin koristettu joulukuusi makasi joulun jälkeen Torontossa kadun varrella jätesäkkien päällä odottamassa kaatopaikalle menoa. Tuijotin sitä hämmentyneenä. Se oli minusta kuin heitteille jätetty omainen.
Olin tottunut ajattelemaan, että joulukoristeet säilytetään vuodesta toiseen, jopa sukupolvelta toiselle. Vai olinko minä vain siirtolaisena tavallista kiintyneempi perinteisiin? Nyt olen asunut jo kauan Suomessa ja olen yhä yhtä kiintynyt vanhoihin joulukoristeisiin ja vanhoihin joulutapohin. 25 vuotta vanha tonttukynttilä pääsee aina paikalleen nurkkakaapin päälle.
Ripustamme aina olohuoneen ovenkamanaan tai joulukuuseen kaksi joulukelloa. Toinen on minun lapsuudenkodistani, yhteen liimatuista paperisuikaleista muodostettu kello, ensimmäisiä sodanjälkeisiä joulukoristeita. Olen korjannut sitä samanvärisellä kynsilakalla. Toinen kello on mieheni kotoa. Sekin on paperista ja päällystetty hopeapaperilla. Nuo kellot ovat samankokoisia kuin ne kellot, joilla soittaen ja joululauluja laulaen kuljin AFS-vaihto-oppilaana amerikkalaisen perheeni kanssa talosta taloon toivottamassa ystäville ja naapureille hyvää joulua.
Kuvassa Kanadassa hankittu matka-arkku
Monet joulukoristeistamme ovat mieheni veljen tekemiä: puinen lyhty, vanhan ajan pulpetti, jossa yksi tontuista istuu ja poron vetämä reki, jossa joulupukki istuu syli täynnä miniatyyrilahjapaketteja, jotka tyttäremme valmisti pienenä lapsena. Mieheni äidin neuloma joulutonttu, nuoremman poikamme ikätoveri, istuu takan vieressä halkokorin päällä. Seimiaiheisen julisteen toi ystäväni Venäjältä, kun joulu oli siellä jälleen sallittu.
Joululahjat laitetaan valkoiseen rekeen, jossa työnsimme Suomenlinnassa asuessamme lapsia lumituiskun läpi saunaan toiselle saarelle. Kanadan joulun 40 asteen pakkasista muistuttavat lasiset jääpuikot, jotka ripustetaan kuuseen.
Joulukoristeita on kertynyt vuosien varrella paljon. Niillä kaikilla on tarina kerrottavanaan. Vanhat joulukoristeet kertovat tarinoita.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olen ajatellut samaa. Miksi monet ostavat koko kuusen täyden uudet koristeet viimeiseen muotiin ja heittävät vanhat pois? Olemme samalla tavalla kerännyt vuosien yli mielyttävät, usein ruotsalaiset olje koristeet kun ne muistuttaa suomea! Jouluhan on perheen aikaa ja vanhat tavat ja muistot sen merkki.
VastaaPoistaOlisi mukava nähdä valokuvia nuista kauniista joulukoristeistasi!
Hui! Uskomattoman kamalaa, että joulukoristeet heitetään pois. Meillä ne ovat kalliita aarteita, joita hankitaan kyllä lisää, mutta joista ei luovuta. Vaikka vanha olkipukki äitini lapsuudesta, jo ihan sarvettomana ja nyt häntäkin poikki, mutta hyvä pukki vielä.
VastaaPoistaHuomasin, että joulukoristeista ei ole otettu paljon kuvia.
VastaaPoistaMe säilytämme myös vanhat koristeet. En voisi kuvitellakaan, että heittäisin ne pois tai möisin ne kirpputorilla.
Tänä jouluna meillä on taas nuori kissavieras, joten laitamme enimmäkseen sellaisia koristeita, jotka kestävät, vaikka se innostuisi leikkimään kuusella. Siis paljon rikkoutumattomia joulukuusenpalloja ja nauhoja.
Meillä on myös olkikoristeita, mutta tänä jouluna emme laita niitä
Keksin juuri, että pieniä olkitähtiä voisi kiinnittää nuppineulalla valkoisiin ikkunaverhoihin.