maanantaina, heinäkuuta 10, 2006

Helletraditio puuttuu vielä Suomesta



Eräänä kesänä Torontossa tein joulujutun Kotilieteen pahimmalla helteellä. Oli vielä kuumempaa kuin nyt Helsingissä. Meillä ei ollut ilmastointia, sillä olimme tavallisesti siihen aikaan vuodesta lomalla. Sytytin paksun punaisen kynttilän tuomaan joulutunnelmaa. Kynttilä valahti vadille.

Nyt en kirjoita joulujuttua, mutta kylläkin talvesta ja kylmyydestä. Tuuletin hurisee kodikkaasti. Opettelen juomaan kahvia, kun se on kerran terveellistä. Ihme kyllä se ei aiheuta uniongelmia, ei ainakaan se tilkka, jonka juon. Helteellä kannattaa nousta aikaisin, jos haluaa saada jotain aikaan.

Asuimme vähän aikaa Kyproksella. Ainakin silloin siellä noustiin helteellä ylös aikaisin, tehtiin töitä virastoissakin jo varhain aamulla, pidettiin päivällä kotona siestaa ja nautittiin tummista, viileistä illoista. Telkkarit nostettiin parvekkeelle ja oltiin kaikki kuin yhdessä isossa olohuoneessa. Täällä ilta ei pimene ja tule viileäksi. Helle on sen vuoksi rasittavampi. Meidän suomalaisten tulisi kehittää ikioma helletraditio.

En koskaan unohda sitä, kuinka olimme kovalla helteellä keskipäivällä Ravennassa. Koko kaupunki tuntui äkkiä tyhjentyneen. Ikkunaluukut suljettiin. Mieheni ja minä kävelimme tyhjillä kaduilla kuin kulkukoirat kohti jotakin turistikohdetta. En muista oliko se Galla Placidia vaiko Basilica di San Vitale. Perillä olikin sitten ihanaa ja viileää, ja kaikki vaivat unohtuivat.

7 kommenttia:

  1. Ei kannata noiden kahvin oletettujen terveysvaikutusten takia opetella sitä juomaan, jollei ole ennenkään juonut. Haittapuolia on kuitenkin enemmän. Paljon enemmän terveysvaikutuksia saa vihreästä teestä (tietenkin haudutettuna irtoteenä).
    Seuraavassa linkissä mielenkiintoista keskustelua kahvista http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=2639 erityisesti kakkossivun Pohjoinen Zenin viesti. Minun vatsani ja sappeni ei kahvia kestä, käytänkin sitä lähinnä särkylääkkeenä, auttaa hyvin migreeniin, joka onneksi nykyisin on hyvähiilihydraattisen ruokavalion ansiosta melkein hävinnyt. Meidän 2 hengen taloudessa menee kahvia 500 grammaa vuodessa (S-ryhmän myymää Reilun kaupan kahvia, joka on todella hyvää, aiemmin käytimme Presidenttiä).

    VastaaPoista
  2. Hyvää hellettä Helsinkiin!

    VastaaPoista
  3. Muistan meidän Italian matkan alkupäivinä kun tultiin Veronaan. Yritettiin parkkeerata auto kaupungin maksu tontille, mutta koneet eivät ottaneet rahaa. Huomattiin että kaikki läksivät pois. Ei missään saanut jättää autoa klo 12 -14 välillä. Eipä nähty Veronaa ja erästä taide näytöstä joka kovin halusin nähdä. Meidän piti jatkaa matkaa yöpaikalle. Sitten Venetsiassa ei päästy museoihin ilta päivällä kun kaikki olivat kiinni! Outo tapa meistä ja joskus suututti, tämäkin oli syksyllä.

    Meilläkin on ollut hellettä, ja talomme tulee kuumaksi kun on paljon ikkunoita. Italian isot kivitalot pysyvät viileinä.

    VastaaPoista
  4. Marja-Leena,
    sellaisia ovat turistin vaivat.

    Paras "ilmastointi", jonka olen kokenut oli eräällä plantaasilla Yhdysvaltojen etelävalloissa. Talo oli suuunniteltu sellaiseksi, että koskaan ei ollut sisällä kuuma.

    VastaaPoista
  5. Huom uusi kuva, otettu tänään aamukävelyn jälkeen hississä. Unohtui kukka hatusta.:)

    VastaaPoista
  6. Monet kuumien maiden asukkaat juovat vahvaa teetä, kahvista en ole kuullut puhuttavan. Millainen olisi suomalainen helletraditio? Rantamökeillä se kai on viileiden vetten ääri. Kaupungissa (hrmh amerikkalaiseen tapaan) ilmastointi kaikkialla, jonne siirrytään ilmastoidussa autossa. Ensi viikoksi meille keskilännellä luvataan 97F-päiviä eli n. 37 C. Kukat kasteltava aamuhämärissä, loppu jää herranhuomaan.

    VastaaPoista
  7. Sikuri,
    juon kahvia muista syistä kuin helteen vuoksi, mm jotta pysyisin pirteänä näin helteellä ja pystyisin keskittymään siihen mitä teen.

    Minulle kahvi sopisi. Juon sitä kuitenkin hyvin harvoin ja vähän, sillä se on minusta pahanmakuista. Mutta olen todellakin muuttanut suhtautumistani kahviin luettuani siitä tutkimuksia.

    Tiedän, että vihreä tee olisi hyväksi, mutta minusta se on pahanmakuista. Todennäköisesti juon sitä liian vahvana. Mieluiten juon vain kylmää vettä.

    Tuo täysilmastoinnissa eläminen on aika kamalaa, vaikkakin monilla seuduilla välttämätöntä. Amerikassa matkoilla ollessa en pitänyt ilmastoiduista hotelleista tai motelleista, sillä niiden ilmastointilaitteet olivat yksinkertaisesti likaisia, ainakin sen hintatason paikoissa, joissa meillä oli varaa yöpyä.

    Kuumailmalämmityksen putket olivat usein myös puhdistamatta. Täällä Suomessakin monen työpaikan ilma parantuisi, jos ilmastointilaitteet puhdistettaisiin useammin.

    Miten Suomessa pitäisi elää helteessä? Ainakin välttää keskipäivällä auringossa olemista. Pitää siestaa, mukautua vuorokauden rytmiin.

    Rakentaminen pitäisi jotenkin muuttaa ottamaan huomioon ilmaston muuttuminen.

    Se etelävaltojen plantaasi tuntui parhaalta. Siinä rakentamisessa oli kokemusta. Mutta todella paras ja puhtain ilma, jota olen koskaan hengittänyt, oli Floridan Disneyworldin dinosaurussalin ilma. Keinotekoinen ilmastointi voi onnistua.

    VastaaPoista