Sivut
- Etusivu
- Vakoilijoita pikkukkaupungissa info Weebly
- Suomen Nuorisokirjailijat/Annna Amnell
- Lucia ja Luka (2013)
- Vaahteralaakson Aurora. Yhteispainos. Arvosteluja
- Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora. 2014 Kansi ja info
- Anna Amnell's historical novels
- Anna Amnell in Wordpress.com
- Art deco, vintage
- KOTISIVUBLOGI
- NOJATUOLIPUUTARHURI
- INFO & KAIKKI BLOGINI
- Broken Star -käsityöblogi
- Nukkekotiblogi Auroran talo
- Maria ja Jaakko. Suksimestarin suku
torstaina, heinäkuuta 20, 2006
Auringon kohtaaminen
9. valokuvatorstain aihe on kohtaaminen
Kun menen ulos, käytän aina tiivistä lierihattua, kaikkina vuodenaikoina ja varsinkin kevättalvella ja kesällä - ihotautilääkärin ohjeen mukaan. Tänä kesänä sain tuliaisiksi Japanista kevyen, kokoontaitettavan ja tiiviin päivänvarjon. Se on miellyttävä helteellä. Japanissa päivänvarjojen käyttö onkin yleistä.
Suomessa hatun käyttöön suhtaudutaan kummeksuen ja jopa lausutaan pilkkaavia huomautuksia hattupäisille ihmisille, näin ainakin Helsingissä. Jokin aika sitten arvelin, että suomalaisten käsittämättömältä tuntuvan hattuvihan takana ovat poliittiset syyt. Niinpä näyttää olevan.
Olen nähnyt presidentin käyttävän joissakin kesätapahtumissa lippalakkia. Se suojaa osan kasvoista, mutta ei kaulaa, niskaa eikä korvia, joihin ihosyöpä tulee usein. Siitä ei ole mihinkään tosi auringonpaahteessa. Presidenttimme ei kuitenkaan pane edes tätä poliittisesti korrektia lippalakkia päähänsä mennessään valtiovierailulle, jossa on odotettavissa auringonpaahdetta. Hän polttaa ennemmin naamansa. Onko hattu niin iso kysymys politiikassa?
Ihosyöpä leviää entistä enemmän nykyaikana, jolloin UV-säteily lisääntyy - ja hatut on heitetty nurkkaan tasa-arvon ia muodin nimissä. On ajattelematonta polttaa naamansa, sillä iholla on norsunmuisti. Ihon palamisella on kumulatiivinen vaikutus.
Auringon kohtaamisessa ei suojaa aurinkovoide, muoti eikä politiikka. Siihen tarvitaan vaatetta, myös hattua.
"Vallitseva muoti on teeskentely: ollaan olevinaan samanlaisia eli tasa-arvoisia, vaikka ei ollakaan, ja tätä tuetaan pukeutumisella, puheella ja käyttäytymisellä", sanoo Kemppinen blogikirjoituksensa loppuosassa. Tämä havainto koskee mielestäni nimenomaan hatuttomuutta muka tasa-arvona.
Hattuviha huipussaan: kukkahattutädit "Kukkahattutädit - seksismiä ja ikäsyrjintää kielessä. Ja politiikkaa?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minä saan niin herkästi auringonpistoksen että hattua on senkin vuoksi pakko käyttää. En ole kyllä saanut kuulla mitään negatiivista siitä, päinvastoin. Herätimme kyllä vähän huomiota kun kävelimme minä, isäni ja äitipuoleni, kaikilla hatut päässä.
VastaaPoistaIsoäitini oli modisti, senkin takia pidän hatuista.
Hattusi on hyvin tyylikäs, samoin päivänvarjo.
Uskon, että modistit tulevat suosituiksi taas. Hatut ovat tarpeen Suomessa kylmän säänkin vuoksi. Etelä-Euroopan avopäin kulkemismuoti ei sovi meille koko vuotta. Nykyään näkee onneksi hyvin kauniita päähineitä.
VastaaPoistaTuntemilleni miehille baskerit ja lippalakit eivät ole "poliittisia" hattuja. Samoin esimerkiksi venäläiset kukkahuivit eivät ole olleet minulle koskaan "taistolaishuiveja".
Hatut, lippikset, myssyt ja baskerit ovat puolueettomia. Mieheni vakiovarusteisiin kuuluu 1900-luvun alun tyylinen lippalakki, nykyään ranskalainen merimieslippis, jonka hän sai lahjaksi. Kyllä hän on pitänyt samanlaista lippistä, jota myös Lenin käytti. Ei Lenin omista 1900-luvun alun miesten muotia. Ukillakin oli aina sellainen lippahattu - ihminen pysähtyy usein nuoruutensa muotiin.
Jokin aika sitten oli Hietalahden kirpputorilla varsinainen hattunäytös. Monilla torilla myyvillä naisilla oli lierihatut, joillakin taiteelliset luomukset, jotka oli ehkä tehty juuri sellaista hauskaa käyttöä varten.
Hattu päässä kohtaamme paitsi auringon myös tuulen, pakkasen ja sateen.
Muoti muuttuu koko ajan, ja hatuttomuus oli tosiaankin muotia useita vuosia. Nykyään useimmat ihmiset haluavat pukeutua kauniisti ja laittaa jopa hatun päähänsä. Halonen on tunnettu kömpelöydestään muotiseikoissa. Hänellä ei vain tunnu olevan tuntumaa sen alan asioihin, siksi hän näyttää rikkovan protokollaakin mennen tullen. Siinä on mielestäni hänen hatuttomuutensa syy, ei siksi, että hän haluaisi korostaa demokraattisuuttaan.
VastaaPoistaValtakunnan päähenkilömme tyylitajun puute yhdistettynä itsepäisyyteen on varsin metka: tulokseksi saadaan lippalakkipäinen muumimamma ; )
P.S. Olet usein maininnut siitä, kuinka sinua pilkataan hatusta. Minua kummastuttaa moinen huono käytös.
Ja näyttää muuten siltä, että myös Kemppinen on jämähtänyt jonnekin 70-luvun taitteeseen muotiseikoissa. Se nyt on hänen valintansa. Pidän outona Kemppaisen ylistävää lausuntoa Halosen osoittamasta piittaamattomuudesta protokollaa kohtaan.
VastaaPoistaMinä haluan pukeutua ennen kaikkea siististi ja tarkoituksenmukaisesti:Varsinkin niiden vaatteiden, joita käytän töissä ja muualla kodin ulkopuoleisessa maailmassa, kotona puen mukavat ja mutkattomat vaatteet ylleni. Arvostan myös sitä, että vaatteet ovat pukevia, ja muodinmukaisuus on aina plussaa. En kuitenkaan halua juosta pintamuodin perässä. Eikä sitä odoteta varmaan Haloseltakaan, ainoastaan protokollan mukaista pukeutumista.
Mutta kuten sanottua, Kemppaisella nyt on oikeus omaan mielipiteeseensä. Ja myös sekin on sanottu, ettei makuasioista pidä kiistellä.
Kukin yksityishenkilö pukeutuu tietenkin makunsa mukaan. Julkisessa virassa olevia sitovat tietyt säännöt, joissa voi joustaa.
VastaaPoistaEsimerkiksi väitöstilaisuuksissa käytetään joissakin yliopistoissa nykyään yhteisellä sopimuksella tummaa pukua frakin sijasta. Lieneekö se poliittinen päätös, sillä frakin voi vuokrata hyvin halvalla?
Televisiosta ja naistenlehdistä voimme nähdä, että suurissa iltapukujuhlissa presidentti Halonen ja hänen puolisonsa noudattavat porvariston tai ennemminkin yläluokan ylellisiä tapoja, siksi tuo hattuasia ihmetyttää. Lierihattu taas on kaikkien ulottuvilla.
Luulisi, että presidentillä on neuvonantaja pukeutumisessakin. Olettaisi, että kaikki on tarkoin suunniteltua - hatuttomuuskin.
Professori Kemppisellä on blogissa usein pinnalla kirjailija Kemppinen. Hän käyttää erilaisia tyylikeinoja, jotka saavat lukijat milloin haukkomaan henkeään ihastuksesta milloin nousemaan takajaloilleen ärsyyntyneinä. Tässä onkin hänen monipuolisuutensa ja kiinnostavuutensa. Lakimiehenä hän myös tietää, mitä saa sanoa mitä ei.
Meillä muillakin on oikeus omaan mielipiteeseen. Uskallamme jo arvostella jopa omaa presidenttiämme. Ennenhän sai arvostella vain Amerikan presidenttejä.
Hieno yhdistelmä :)
VastaaPoistaPäivänvarjo on yllättävän hauska. Sääli, että se on mennyt Euroopassa pois muodista.
VastaaPoista