torstaina, heinäkuuta 06, 2006

Muutos: makasiinien tuhopoltto. Did the arson change Finland?

Lisää kuvia Johanneksen kirkosta




Seitsemännen valokuvatorstain aiheena on muutos. This week's topic in Finnish Photograph Thursday is Change. I ask: Did the arson change Finland?
Arson in Helsinki in 2006. These were the photos (myöhemmin Flickriin laittamani valokuvat ryhmänä), and there were more in Flickr. But what are the long-time effects of this arson? Did it change Finland? How will it be remembered?
Arson May 5-6 2006 in Helsingin Sanomat archive
Helsingin Sanomat tuhopoltosta 4.6.2006.


Tämä tuhopoltto muutti makasiinit savuavaksi raunioksi. Se muutti Helsingin ilman entistä saastuneemmaksi joksikin aikaa. Se muutti Helsingin, ja se muutti Suomen.

Tällaista tapahtuu nimittäin vain onnettomuuksisssa (jollainen olisi esimerkiksi mielisairaan ihmisen sytyttämä tulipalo), sodissa, vallankumouksissa ja terroristi-iskuissa. Tämä oli samaa kuin muutkin aikamme terroristiteot. Näin ainakin katsojan näkökulmasta. Turvattomuus oli tullut Helsinkiin.

Etualalla oleva Johanneksenkirkko symbolisoi sitä, mikä tuntuu niin usein menetetyn: turvallisuus, usko siihen, että on olemassa hyvä ja paha, usko siihen, että universumissa itsessään on olemassa sittenkin oikeudenmukaisuus, ihmisten persoonallinen puolustaja, Jumala. Ihmiset voivat muuttaa asioita maailmassa oikeudenmukaisiksi hyvällä, laillisin keinoin.




7 kommenttia:

  1. En tiedä haluatko palautetta kuvistasi, mutta annanpa sitä pyytämättä. :)

    Hyvä kuva, mutta tuo kirkko tuntuu vähän ahtaalta tuossa etualalla. Olisin itse rajannut joko vähän väljemmin (koko kirkko näkyviin ja vähän tilaa vasemmalle) tai sitten tiukemmin (koko kirkko piiloon).

    Mutta tosiaan, hienosta paikasta otettu kuva.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Niitähän jokainen haluaa kuvistaan.

    En näe tuosta ikkunasta Johanneksenkirkkoa kokonaan. Olisi pitänyt kiivetä talon katolle, mikä olisi ollut tietenkin hyvä idea.

    Täytyy katsoa muita kuvia, joita olen ottanut samasta kohdasta. Voit nähdä niitä itsekin Flickriin johtavasta linkistä.

    Minusta ne eivät ole yhtä dramaattisia. Olisi pitänyt olla toisenlainen kamera ja ennen kaikkea enemmän taitoa: en ollut edes käyttänyt uuden kameran zoomia siinä vaiheessa!

    Se oli aika jännittävä tilanne aloittelevalle digikuvaajalle. Joku toinen olisi saanut fantastiset kuvat.

    VastaaPoista
  3. Flickrin makasiinipalokuvieni (linkki tekstissä, engl.)ensimmäinen kuva on minusta paras. Symbolisesti se olisi ollut tässä tilanteessa liian osoittava: väkivalta taipuu Jumalan edessä.

    VastaaPoista
  4. Pidin tästä pohdinnastasi, kuten myös tuosta avoveranta/äänestyskoppi pohdinnastasi.

    VastaaPoista
  5. neulekirppu,
    kiitos kannustuksesta. On menossa sellainen vaihe, ettei oikein tiedä jatkaisiko vai ei bloggaamista.

    VastaaPoista
  6. Robert Green Ingersoll on sanonut: On siunauksellista, että jokaisella aikakaudella joku on ollut aina tarpeeksi yksilöllinen ja rohkea seuratakseen omaa vakaumustaan.

    VastaaPoista
  7. neulekirppu,
    hauskaa, että sanoit 'äänestyskoppi' (vrt. 'äänityskoppi'). Sanoin itsekin vahingossa 'äänestyskoppi' 'äänityskopin' sijasta, kun keskustelin tästä asiasta mieheni kanssa. Blogi on tietenkin myös "äänestyskoppi"!

    VastaaPoista