sunnuntai, heinäkuuta 23, 2006

Iisalmi oli ennen kaunis puutalokaupunki



Yksinkertaista kauneutta




heijastuksia



Wiivi Lönnin suunnittelema koulu - entinen tyttölyseo, nykyinen Otavan erityiskoulu - heijastuu kivikoulun (entisen kansakouluni)lasioviin. Nämä olivat koulut, joita kävin. Vain kaksi viimeistä luokkaa kävin uudessa tyttölyseossa, nykyisessä Juhani Ahon koulussa.



Heijastuksia koulun ikkunassa

Jotain on jäljellä. Olin käymässä Iisalmessa, ja oli erityisen kaunis sää rakennusten valokuvaamiseen. Flickrissä on mm tämä talo, jossa Urho Kekkonenkin ehti käydä koulua vuoden.

Flickriin pääset sivupalkista. Olen laittanut Iisalmi-kuvia useisiin kansioihin: puutaloja, hirsiaittoja, rantakioski, uimala. Ne kertovat puutalojen Iisalmesta, joka elää enäävain muistoissa ja valokuvissa.

Kuviani Iisalmesta

6 kommenttia:

  1. puutalot ovat tosiaan viehättäviä.

    VastaaPoista
  2. Entinen Iisalmi oli hyvin kaunis. Jospa siitä olisi säilytetty edes muutama kokonainen kortteli.

    VastaaPoista
  3. Iisalmi onkin muuttunut niin, ettei meinaa läpiajaessaan tuntea. Noita kauniita, vanhoja puutaloja ei taida enää koko Suomestakaan niin hirveän paljon löytyä. Tosin eivähän ne kovin käytännöllisiä enää taida olla.

    VastaaPoista
  4. Hanhensulka,

    uskon, että vanhat talot ovat käytännöllisiä, jos ne uudistetaan järkevästi. Se tarkoittaisi talon historiallisten piirteiden säilyttämistä ja vain tarpeellisten muutosten tekemistä.

    Monissa muissa maissa historiaa arvostetaan enemmän kuin Suomessa. Pohjois-Amerikassa vanhoja taloja arvostetaan kovasti. Tämä mielipide perustuu omiin havaintoihini. Samoin on Japanissa, kertoi eräs henkilö, joka oli kuukauden matkalla siellä. Tämä puoli japanilaisissa on yllätys eurooppalaiselle. Esimerkiksi hotelli saattoi olla aito 1700-luvun talo, jossa vain kylpyhuoneet olivat uutta.

    Ajatellaanko meillä, että menneisyys ei ole omaa, vaan Ruotsin ja Venäjän vallan aikaa? Mikä muu voi selittää oudon piittaamattomuuden?

    VastaaPoista
  5. Iisalmessa oli jotain todella hyvää: siellä on siistiä ja puhdasta joka puolella.

    VastaaPoista
  6. Tänään kirjoitettiin Hesarissa siitä, kuinka Helsingistä on tullut parissa vuodessa roskaläjä. Sen huomaa entistä enemmän, kun on käynyt jossain siistissä kaupungissa välillä.

    Ihmisillä näyttää olevan sisässään kaaos, joka heijastuu ulos. On ollut huono idea heittää ihminen perinteettömään tyhjiöön. Se näkyy ja kuuluu.

    VastaaPoista