maanantaina, joulukuuta 03, 2007

Philip Pullman: Kultainen kompassi

UUTTA:
Kalliiksi tullut Kultainen kompassi ei menesty. Jatko-osien tekeminen joudutaan unohtamaan.

Kultainen kompassi on taloudellinen katastrofi


Helsingin Sanomat kirjoittaa, että kaupalliset tekijät ovat vaikuttaneet Kultainen kompassi -elokuvan näyttelijöiden valintaan. International Herald Tribune kertooKultainen kompassi-elokuvan arvostelussa , että kaupalliset paineet ovat vaikuttaneet moneen muuhunkin asiaan tässä elokuvassa.

Käsikirjoituksen tekijäksi valittiin alussa näytelmäkirjailija Tom Stoppard. Kun hänen hänen käsikirjoituksensa ei toimnut, uudeksi käsikirjoittajaksi otettiin Chris Weitz, jolla ei ole paljon kokemusta elokuvista ("About a Boy" veljensä kanssa ja "American Pie"). Hänestä tuli myös Kultaisen kompassin ohjaaja, vaikka hän kieltäytyi välillä. Tuottaja kertoo International Herald Tribunen mukaan, että "tällaiseen projektiin ei haluttukaan huippuohjaajaa, vaan joku jolle se kelpaisi ("someone who's a little hungry").

Tolkienin ja varsinkin C.S. Lewisin kirjoista tehdyistä elokuvista kirjoitettaessa mainitaan aina kirjoittajien uskonto ja sen vaikutus. Olisi asiallista ja rehellistä kertoa lukijoille, että Pullman on aktiivinen ateisti, "the British Humanist Association" ja "the National Secular Societyn" jäsen. Pullman on lisäksi ilmoittanut, että hänen kirjansa kertovat "Jumalan tappamisesta" ("My books are about killing God.").

Onkin sanottu, että Philip Pullman : Kultainen kompassi on "vastaus ateistin rukoukseen, jos ateisti rukoilisi". Nimimerkki HS kirjoittaa Vapaa-ajattelijoiden keskustelupalstalla: "-- Philip Pullmanin His Dark Materials -trilogiaa (myös suom.), jota on kutsuttu, eikä aivan syyttä, siksi suureksi ateistiseksi fantasiateokseksi katolisen Sormusten herran ja protestanttisen Narnian rinnalla."

Pullman-faneille voi olla yllätys, että elokuva ei lopukaan samalla tavalla kuin vastaava kirja, jossa päähenkilön vihdoinkin löytämä isä julistaa ryhtyvänsä taisteluun Jumalaa vastaan. Ohjaaja myöntää, että valtava kaupallinen paine ("tremendous marketing prssure") vaikutti siihen, että elokuvaan piti saada hauska ja onnellinen loppu.

Kultainen kompassi- elokuva-arvostelu (engl.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti