Sivut
- Etusivu
- Vakoilijoita pikkukkaupungissa info Weebly
- Suomen Nuorisokirjailijat/Annna Amnell
- Lucia ja Luka (2013)
- Vaahteralaakson Aurora. Yhteispainos. Arvosteluja
- Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora. 2014 Kansi ja info
- Anna Amnell's historical novels
- Anna Amnell in Wordpress.com
- Art deco, vintage
- KOTISIVUBLOGI
- NOJATUOLIPUUTARHURI
- INFO & KAIKKI BLOGINI
- Broken Star -käsityöblogi
- Nukkekotiblogi Auroran talo
- Maria ja Jaakko. Suksimestarin suku
maanantaina, syyskuuta 22, 2008
Hitler ja Stalin ja suomalaiset lehdet
Minulla on ollut jo pitkään kuvassa oleva Kotilieden numero, jonka ostin kirja-antikvariaatista, jotta voisin käyttää sitä blogissani kuvituksena ääneen lukemisesta kotona.
Kansikuvassa on kuitenkin eräs vastenmielinen yksityiskohta, jonka vuoksi en ole sitä käyttänyt: pöytäliinassa oleva koristeaihe, hakaristi, jota en huomannut lehteä ostaessani. Lehti on vuodelta 1927 (Kotiliesi 21/1927), jolloin hakaristi oli jo tunnettu kansallissosialismin ja antisemitismin pääsymbolina. Koriste on valokuvassa keskeisessä paikassa, joten kysymyksessä ei ole voinut olla sattuma.
Toinen valokuvassa näkyvä poliittinen symboli on Varsovan kulttuuri- ja tiedepalatsi. Gloria-lehden kylkiäisenä tullut Gloria Bisnes kertoo siitä näin;
"Vieraassa kaupungissa pitää päästä yläilmoihin. Maisematasanteen tarjoaa Kulttuuri- ja tiedepalatsi Palac Kultury i Nauki, joka muistuttaa arkkitehtuuriltaan New Yorkin Empire State Buildingia. Neuvostojohtaja Josef Stalin lahjoitti sen Varsovalle korvaukseksi sodan kärsimyksistä. -- Kaupungin korkein rakennus valmistui 1950-luvulla, ja nykyään se [on] suojeltu kohde. "
(Ulla Veirto: Historiaa ja puistoelämää. Gloria Bisnes lokakuu 2008.)
Veirto kirjoittaa myös Varsovan kansannousun museosta: " Se kertoo vuoden 1944 tapahtumista, jolloin kaupunkilaiset nousivat natsimiehittäjiä vastaan." Ja Varsovan Vanhastakaupungista:
"Vanhakaupunki on Varsovassa uusvanha, sillä saksalaiset tuhosivat alkuperäisen toisen maailmansodan lopussa. Varsovalaiset rakensivat rakkaan kaupunginosansa entiselleen valokuvantarkasti."
Natsien hirvittävät tihutyöt kerrotaan lukijoille asiallisesti tässä lyhyessä yhden sivun artikkelissa, mutta Stalin ja muut kommunistit pääsevät jälleen kuin koira veräjästä. Onko tämä nyt uussuomettumista vai vaalipropagandaa?
Mitä tärkeää jäikään sanomatta? "Sankarimatkailijan Varsova" (Like 2006)kirjan kirjoittaja Tapani Kärkkäinen kertoo nettisivuillaan myös tästä Stalinin "lahjasta" : kultturipalatsin seutu on varsovalaisille kiusallinen muistuma totalitarismin ajasta, jota kesti 50 vuotta. Nettisivuilta koottuja faktoja:
Kulttuuripalatsi [alkujaan Josif Stalin kulttuuripalatsi]herättää yhä edelleen vahvoja tunteita. Kulttuuripalatsin tieltä raivattiin pois kokonaisia kortteleita vanhaa Varsovaa. Sen eteen luotiin Paraatiaukio, ja "pääsisäänkäynnin edustalla on edelleen puhujankoroke, jolla kommunistijohtajat ottivat vastaan vappu- ja sotilasparaateja". Yhdinkeskustaan raivattiin leveä vappuparaateille sopiva paraativäylä, katu jonka varrelta purettiin vanhaa historiallista Varsovaa, myös sodassa säilyneitä rakennuksia.
Marszalkowska ennen toista maailmansotaa(kuva lainattu Kärkkäisen sivuilta)
Vain pieni osa Varsovaa jälleenrakennettiin [suurelta osin Canaletton maalausten mukaan], vain Vanhakaupunki ja keskustaa. Päämääränä oli "sosialistinen metropoli joka heijastaisi työväenluokan esteettisiä ja ideologisia pyrkimyksiä." Kaupungin identiteetti tuhotttiin, 1800-1900-lukujen Varsova katosi. "Aina 1970-luvun alkuvuosiin asti oli yleistä, että säilyneistä vanhoista kivitaloista hakattiin seinien koristeet, parvekkeet ja muut koristeet pois 'jalankulkijoiden turvallisuuden takia'. --Nyt vanhoja taloja palautetaan vanhaan asuunsa."
Netissä Minun Puolani/Varsova (ks kohtaa 'jälleenrakennus')
Warsaw (opassivu englanniksi)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Eräs lukija otti yhteyttä ja kertoi, että Kotilieden kannessa oleva hakaristi ei ole natsien hakaristi vaan vanha skandinaavinen onnensymboli, jota on käytetty jo vanhoina aikoina.
VastaaPoistaMutta mitä ajateltiin Kotiliden toimituksessa, kun kanteen laitettiin tuo hakaristi vuonna 1927? Miltä ajalta on tuo liina?
http://www.sodatkuvina.cjb.net/hakaristi.htm
Tarkkaavaiselle lukijalle:
VastaaPoistaNäyttää siltä, että Suomessa on käyttety molempaa lajia olleita hakaristeja.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hakaristi
Natsit käyttivät monia muinaisia symboleita, ja ne kaikki ovat saaneet ainakin tahran maineeseensa natsien vuoksi.
Huomasin Wikipedian laajemmasta englanninkielisestä artikkelista, että ennen Hitleriä hakaristikoru oli yleisesti lentäjillä onnea tuottava maskotti. Tuskin näin on enää?
Hakarististä
VastaaPoistaSe nyt vaan on niin että hakaristi kuuluu edelleen kansallisiin symboloeihimme presidentin lipusta alkaen
Maahanmuuttokriittinen Seppo Lehto Tampere
PS: Puisttaa vappuna nuo sirpit ja vasarat suurien kansanmurhien symbolit
Olet oikeassa, suomalainen hakaristi on vanhaa perua ja eri asia kuin natsien hakaristi.
VastaaPoistaOlen maahanmuuttomyönteinen. Olen asunut 10 vuotta Pohjois-Amerikassa, joka on monikulttuurinen manner. Koin sen myönteisenä asiana.
Suomessa on suhtautuminen maahanmuuttoon vielä alussaan, monet ovat idealisteja eivätkä tajua, että siinäkin täytyy olla säännöt. Maahan pitäisi ottaa niitä, joita Suomessa tarvitaan ja niitä jotka voivat rikastaa maatamme aineellisesti ja henkisesti. Ja lisäksi pakolaidis.
Sanomalehdessä kerrottiin, että ainakin Helsingissä maahanmuuttajia eli siirtolaisia (vrt suomalaiset siirtolaiset USAssa ja Kanadassa)on paljon liikennelaitoksen palveluksessa. He ovat hyvin ystävällisiä ja kohteliaita matkustajille.
Kanadasta kannattaisi ottaa mallia. Siellä on paljon kokokemusta. Siellä sanottiin, että jokainen siirtolaisperhe työllisti koko joukon ihmisiä: he tarvitsevat kauppoja, opettajia, lastentarhanopettajia, hammaslääkäreitä jne.
Suomalaisia on miljoona ulkomailla siirtolaisina. Eikö olisi luonnollista, että Suomessa olisi miljoona muualta tullutta?
P.S. Minäkään en pidä sirpistä ja vasaroista vappuna. Ovat tehneet pahaa jälkeä.