sunnuntaina, lokakuuta 30, 2011

Halloween book & food


Halloween book & food, originally uploaded by Anna Amnell.
Halloween-viikon alkajaisiksi syön Atkins-aamiaisen ja luen Anne Ricen vampyyrikirjaa "Vittorio the Vampire", 16-vuotiaan pojan ja lapsena vampyyrin morsiameksi myydyn tytön kovasta kohtalosta.

Poikani suositteli tätä kirjaa: sinun aikaasi. Hän tarkoitti renessanssia. Kirja alkaa 1400-luvun Firenzestä ja Milanosta. Olen lukenut Anne Ricelta aikaisemmin vain yhden Christ the Lord -sarjan yltiökatolisista mutta hienosti toteutetuista romaaneista, jotka hän kirjoitti palattuaan katolisuuteen, josta hän on sittemmin vieraantunut, vaikkakaan ei kristinuskosta.

Kun on kysymyksessä renessanssi, uskonto on luonnollisesti keskeinen. Ricen maailmassa on vampyyreja, enkeleitä ja katedraaleja. Hän esittää kiinnostavan legendan siitä, kuinka vampyyrit olivat Firenzen alueen alkuperäisasukkaita.

Ricen tyyli on häikäisevä, alkuosassa suorastaan ylenpalttinen, kun hän kuvaa renessanssin taidetta (Filippo Lippi), pukuhistoriaa, esineistöä ja sivistyneen ylimmän luokan elämäntapaa. Tämä on ensimmäinen lukemani Ricen vampyyrikirja. Olen nähnyt aikaisemmin elokuvan "An Interview with a Vampire".

Koin kirjan "Vittor the Vampire" ajoittain hyvin vastenmielisenä. Poikani arvelikin, että pitäisin lähinnä alkuosasta, renessansin kuvauksesta. Pidin myös kirjan lopusta, jossa Rice vertaa tiedonhaluista ja luovaa ihmistä vampyyriin. Vampyyri ja taitelija, kirjailija maksavat kovan hinnan siitä, että käyttävät ihmistä materiaalinaan. Mutta Rice on Vittorion ja hänen enkeleittänsä lailla sitä mieltä, vähäisinkin ihmisistä säteilee valoa, joka on lähtöisin Luojalta.

"Others write of doubt and darkness. Others write of meaninglessness and quiet. I write of indefinable and celestial gold that will forever burn bright. --I write of knowledge and its price."(Rice, 284)

Kun olimme koko perhe New Orleansissa, näimme sattumalta eräällä aukiolla myöhään illalla vampyyrien näköisiä, siis suunnattoman kauniita ja hienosti pukeutuneita naisia ja heidän samaa tyyliä olevia "holhoojiaan", jotka harjoittivat ikävää business-toimintaa turistialueella. Kuin suoraan Ricen vampyyrikirjasta. Rice kirjoittaakin New Orleansin ja Firenzen monista yhtäläisyyksistä.

Piha New Orleansissa

Sisäpiha New Orleansissa. Kuva: Anna Amnell. Lisää kuvia New Orleansista ja Louisianasta

Halloween-juhlaa vietetään yleensä lokakuun viimeisenä päivänä, pyhäinpäivän aattona suurimmassa osassa läntistä maailmaa. Esimerkiksi USA:ssa on ensi viikko useilla seuduilla kouluilla lomaa, joten lapset voivat kiertää naamoituneina pyytämässä karkkeja oikeana Halloween-iltana.

Joillakin paikkakunnilla lasten Halloween-tapahtumat järjestetään jonain muuna sopivana iltana, jos Halloween osuu keskelle kouluviikkoa. Sekä koululaiset että opettajat pukeutuvat hassuihin Halloween-asuihin. Minulla on pelkästään hyviä muistoja Kanadan vuosien Halloween-juhlista.

Pyhäinpäivä onkin kokonaan eri juhla, vainajien muistojuhla, joka on siirretty Suomessa varsinaiselta paikaltaan. Saa nähdä, milloin nuoriso viettää Suomessa Halloweenia tänä vuonna.

2 kommenttia: