Tämän päivän Hesarissa kirjoitetaan postmodernismista ja internetistä. Risto E. J. Penttilä selostaa Howard Gardnerin ajatuksia. (Miksi nettikeskustelu karkaa käsistä. HS/Media/Maailman kirjat. Palstalla kerrotaan mitä maailmalla luetaan.) Harwardin yliopiston psykologian professori Howard Gardner on tunnettu monilahjakkuuden ja hyvyyden kulttuurin puolustajana.
Gardner puhuu naapuruudesta ja kansalaisuudesta. "Kansalaisuus ei voi perustua sille, että jokaisella on oma käsitys hyvästä ja pahasta. Kansakunnalla täytyy olla yhteinen käsitys hyvästä", kirjoittaa Penttilä.
Myös digitaalisen maailman kansalainen tarvitsee etiikkaa ja moraalia. Gardner on sitä mieltä, että nuoret tarvitsevat mentoreita, jotka voivat ohjata heitä. Vaaroina ovat äärisuunnat: kaikki käy -relativismi ja fanatismi, joita kumpaakin on internetissä.
Penttilä kirjoittaa: "Moraalinen ja eettinen ulottuvuus kuuluu kaikkeen inhimilliseen toimintaan - niin myös sosiaaliseen meediaan. 'Mikä tahansa käy' ei enää käy.
Howard Gardner, Truth, Beauty, and Goodness Reframed, Educating for the Virtues in the Twenty-First Century, Basic Books, 2011. "
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti