sunnuntaina, lokakuuta 23, 2011

P. D. James: murha Jane Austenin maailmassa


(Lisäys 23.10.  Tilasin kirjan ja luin sen. Täällä kirja-arvosteluni: PD James Death Comes to Pemberley )

91-vuotias P. D. James on aiheuttanut yllätyksen kirjallisessa maailmassa. Hän on kirjoittanut salapoliisiromaanin, joka tapahtuu Jane Austenin maailmassa. Elizabeth ja Darcy saavat järkyttyneen vieraan. Elizabethin sisar Lydia saapuu kertomaan, että hänen miehensä Wickham on murhattu! Aikamoinen jatko Elizabethin ja Darcyn tarinaan.

Näen sen jo mielessäni elokuvana: Hysteerinen Lydia ajaa hevosrattailla hurjaa vauhtia Pemberleyn kartanoon, jonka ylhäinen rauha häiriintyy. Mikä nautinto meitä odottaakaan, ensin kirjana tietysti. Thank you, Baroness James of Holland Park!

P. D. Jamesin haastattelu The Telegraph -lehdessä (+ lyhyt video: mm Ajatteli ensin opettelevansa kirjailijan työtä kirjoittamalla salapoliisiromaanin. Tiesi, että se on vaikea laji. Huomasi sitten, että kirjoittamalla klassisen salapoliisiromaanin voi kirjoittaa korkeatasoisen romaanin. Hän kirjoittaa käsin, ja sihteeri kirjoittaa puhtaaksi. Häneen ovat vaikuttaneet  Jane Austen "tietenkin", samoin Evelyn Waugh, Graham Greene."


P. D. James vaikuttaa videossa ja haastatteluissa aivan yhtä miellyttävältä ja terävä-älyiseltä 90-vuotiaana kuin hän oli 1980-luvulla, jolloin kuulin hänen pitävän esitelmän Torontossa. Silloin hän oli elegantti ja viehättävä tummatukkainen nainen. Nyt hän on elegantti ja viehättävä valkotukkainen nainen. Asu on vaaleanpunainen, mutta se ei merkitse mitään hössötystä, niin kuin usein kuvitellaan vaaleanpunaisen värin käyttäjästä. Se väri vain käy hänen hiustensa ja ihonsa väreihin.
P. D. James: Death Comes to Pemberley (kustantajan virallinen sivu)
P. D. James: Talking about Detective Fiction
P. D. Jamesin haastattelu "a very happy and fulfilled life"

Mikä salapoliisiromaaneissa kiehtoo P. D. Jamesin mukaan? (kirjoitukseni tässä blogissa)


Agatha Christie ja P. D. James (kirjoitukseni tässä blogissa.)
luettelo suomennoksista (linkki myös virallisille sivuille)

Lue lisää Jane Austenin maailmasta (blogi) 

Muita kansikuvia
TV-sarjana
http://www.huffingtonpost.com/2014/10/24/jane-austen-death-comes-to-pemberley_n_6042424.html

4 kommenttia:

 1. Hmm, tämä kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta. Ja sellaiselta että miksei tätä ole kukaan aiemmin keksinyt vai enkö ole vain huomannut (siis edes tuohon aikaan sijoittuvia historiallisia dekkareita).
  Ja P.D.James tekijänä pitänee huolta siitä että se dekkaripuoli pitäisi olla hallussa...

  VastaaPoista
 2. Hän sanoo haastattelussa, että kirja on "vakava dekkari". Hän on tutkinut sen ajan rikoksia, mutta sanoo, että hänen keksimänsä on ainutlaatuinen. Wickhamilla oli jo Austenin kirjassa hämäräperäisiä puuhia, joten ei ole ihme, että hän saa sellaisen lopun. Mutta onhan mahdollista, että kyseessä on seurapiiririkos.

  Kirjassa ovet tietenkin Austenin kehittämät päähenkilöt. Kirja alkaa juhlilla, joihin kaiki ovat sopivasti kokoontuneet paitsi salonkikelvoton Lydia, joka sitten ryntää paikalle. James on keksinyt paikallista väkeä ja mm rikostutkijan.

  Hän sanoo, että tutkimustyö oli kovaa, ja kirjan kirjoittaminen kesti kaksi vuotta. Hän on ollut koko ikänsä Austenin ihailija, joten aikakausi on ollut hänelle ennestään tuttu. James sanoo, että kirjan idea oli hänellä jo kauan mielessä. Hän sanoo, ettei aio tehdä uudestaan samanlaista temppua. Hänhän on kokeillut muutakin, mm science fictionia.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kiinnostavista tiedoista ja linkeistä! Minä niin odotan tätä kirjaa; itsekin bongasin uutisen päivän Hesarista ja kirjoitin aiheesta blogiini. Jamesin dekkarit ovat tosiaan korkeatasoisia romaaneja, eivät "vain" dekkareita

  VastaaPoista
 4. Maria, minä odotan sitä myös kiinnostuksella. Kaksi suosikkia yhdessä!

  VastaaPoista