maanantaina, toukokuuta 13, 2013

Uudella paavilla on Italian ja Argentiinan kaksoiskansalaisuus



Pope Francis. Photo: casarosada.gob.ar

Oli itsestään selvää, että paavi Francis on etnisesti eli kansallisuudeltaan italialainen, sillä hän syntyi italialaisen siirtolaisperheen lapseksi Argentiinassa. Mutta onko hänellä myös Italian kansalaisuus? Aloin tutkia asiaa, kun luin, että hän oli tehnyt lukuisista italialaisista pyhimyksiä.
Der Spigelin artikkeli vahvisti, että hänellä on kaksoiskansalaisuus (dual citizenship).

Samaa kertovat myös paavinvalintasivut:
"Like many of his compatriots, the new Pope holds both the Argentine and the Italian citizenship and speaks Spanish and Italian, additionally some German due to a sojourn in Germany, were he wrote his doctoral thesis in 1985. The graduate chemist is regarded a multi-talent – good cook, opera lover, friend of the Greek classic, Shakespeare and Dostoevsky, good swimmer and strong, although he is struggling with lung problems since his childhood."

Valittiin siis Argentiinan ja Italian kaksoiskansalainen paavin virkaan, samalla kertaa italialainen ja argentiinalainen.

Vatikaanin kansalaisuus on taas erikoinen asia: se on virkaan sidottu. Francis on Vatikaanin kansalainen kuten mm sveitsiläiskaartin jäsenet ja osa muita työntekijöitä. Jos paavi Benedictus muuttaisi eläkevuosiksi Saksaan, hän menettäsii Vatikaanin kansalaisuuden. Monilla vatikaanilaisilla on kaksoiskansalaisuus. Onkohan eläkkelle jääneellä paavilla emyös Saksan kansalaisuus?

Missään ei kerrota, menettikö Francis Italian ja Argentiinan kansalaisuuden, kun hänet vihittin virkaan.

4 kommenttia:

  1. Kaksoiskasalaisuus on uusi ilmiö, Suomi ei sitä aikaisemmin hyväksynyt. Monen maastamuttajan on pakoitettu valitsemaan pois se Suomen kansalaisuus ennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin oli. MInäkin jouduin anomaan uudestaan Suomen kansalaisuuden, mutta sen sai hyvin nopeasti.

      Poista
  2. Saako siirtolaiset äänestää Suomessa? Ruotsissa saa äänestää kunnan vaaleissa, jos on asunut maassa muutaman vuoden.

    VastaaPoista
  3. Presidentinvaalissa saavat äänestää vain Suomen kansalaiset, mutta kunnallisvaaleissa myös maahanmuuttajat, jotka ovat asuneet Suomessa pysyvästi kaksi vuotta.

    VastaaPoista