Asuimme pitkään sukulaisten talossa, jossa oli isot hevostallit, vaikka se oli keskellä kaupunkia. Jussi-sedällä oli pellot kaupungin ympärillä. Hän oli innokas hevosmies.
Markkinoiden aikaan talleja vuokrattiin hevoskauppiaille. Piha tungeksi miehiä, jotka tulivat ihailemaan kauniita ja arvokkaita hevosia. Eräällä vakinaisella tallinvuokraajalla oli venäjänvinttikoira, josta tuli ystäväni. Istuin sen kanssa pihan reunalla majassa, jonka leikkitoverini ja minä olimme yhdessä rakentaneet laudanpalasista. Olimme silloin alakoululaisia.
Rakastin hevosia. Usein menin talliin ja pudottauduin heinäluukusta jonkun hevosen selkään. Makasin siinä hevosen leveän selän päällä hiljaa, liikkumatta. Tiesin, että hevosista on mukavaa, että niillä on seuraa. Koulussa meillä oli eläinsuojeluyhdistys. Jos näin jonkun lyövän hevosta, juoksin hänen luokseen ja aloin moittia häntä ankarasti niin kuin opettaja oli neuvonut: ”Hevosta ei saa lyödä.”
Vain kerran pelästyin hevosta. Eräs hevonen pillastui ja juoksenteli ympäri pihaa. Menin korkean ruusupensaan taakse piiloon ja näin äkkiä hevosen seisovan pensaan takana takajaloillaan suurena ja pelottavana. Mutta tiesin, että hevonen ei tekisi lapselle pahaa.
Kuuntelin hevosmiesten juttelua. Enimmäkseen he juttelivat hevosista, lempeästi ja arvostavasti. Mutta kerran näin, kuinka humalainen mies halusi välttämättä tutkia hevosen hampaita. Omistaja kielteli.
Katsoin vierestä kadulla talomme edessä, kuinka mies alkoi repiä hevosta, kierteli ja räyhäsi. Yhtäkkiä hevonen potkaisi miestä takajalallaan, ja mies putosi maahan pehmeästi tömähtäen. Ihmettelen yhä, miksi tämä miehen kuolema ei järkyttänyt minua. Onko lapsi niin lähellä luontoa, että hän kokee tällaisissa asioissa luonnon armottomat lait?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti