keskiviikkona, lokakuuta 05, 2005

Italiasta se alkoi

Arno, Ponte Vecchio, Florence

Jokainen, joka on katsonut tätä Firenzen maisemaa Uffizin taidemuseon ikkunasta, tietää että se näyttää paljon paremmalta kuin tässä pienellä kameralla otetussa kuvassa.

Olimme vuonna 1991 kahden viikon matkalla Italiassa. Riccionesta käsin teimme junamatkoja Ravennaan, Firenzeen, Venetsiaan ja kerran puolivahingossa Lorettoon, kun myöhästyimme toisesta junasta. Roomassa olimme pitemmän aikaa.

Niin kuin miljoonat ennen minua jouduin Italian lumoihin. Luonnon kauneus, ihmisten ystävällisyys ja välittömyys sekä vanhan kulttuurin läsnäolo kaikkialla oli jotain, jota en ollut arvannut odottaa. Ennen kaikkea kauneus valloitti, nimenomaan Firenzen täydellisyys ja Italian taidemuseoiden ylenpalttinen ylivoimaisuus verrattuna kaikkeen, mitä olimme ennen nähneet.

Photo: Anna Amnell

Ketä olivat ihmiset, jotka olivat luoneet noin täydellisen kauneuden? Innostuin tutkimaan renessanssia. Vuosikaudet luin kirjoja, kävin museoissa ja kuuntelin luentoja.

Jotkut kirjoittavat tutkimuksistaan väitöskirjoja. Joskus aikaisemmin sellainen olisi kiinnostanut minuakin, mutta kirjoitin 1500-luvustakin lapsille. Ehkä olen kirjoittanut lapsille kiitollisuudesta kaikkia niitä kirjoja kohtaan, joita sain itse lukea lapsena ja nuorena ja jotka ovat tehneet minusta sen ihmisen, joka olen nyt. Toivon, että voin kirjoittaa 1500-luvusta vielä monta kirjaa.

Lue myös kirjoitukseni  Pitkä matka Firenzestä Turkuun

5 kommenttia:

 1. Firenzeä on mitattu ja määritelty tieteellisen tarkasti, mutta silti jotain mystistä jää selvittämättä. Kaupungin ainutlaatuisuutta ei voi selittää pelkästään akateemisiin kaavoihin tukeutumalla - se pitää aistia ja elää itse.

  VastaaPoista
 2. Jonkun täytyy kiivetä säännöllisesti jollekin näköalapaikoista ja tutkia kiikarillaan, että kaikki on sävy sävyyn. Onkohan siihen palkattu kokonainen virkamiesten joukko`?

  VastaaPoista
 3. Mekin tehtiin Italian matka v.1993, ja vietettin Firenzessa melkein viikon. Ihana paikka. Tuttavan ystävä näytti meille parhaat taidetekset suurissa museossa ja esitti aitoa seudun ruokaa. Taide, vanhat rakennukset ja rauniot olivat inspiroivat tälle taitelijalle!

  VastaaPoista
 4. Firenze muutti minutkin. Upposin vuosikausiksi renessanssiin. Italiassa ovat renessanssia käsittelevät romaanit olleet suosittuja jo kauan, kertoi eräs luennoitsija. Meille on tihkunut muutamia.
  Pirkko

  VastaaPoista
 5. Tuo Anonymous olen minä. Käytin alussa kommentoidessani kutsumanimeäni.

  VastaaPoista