sunnuntaina, huhtikuuta 23, 2006

Lähentely on aina vastenmielistä



Kuva: Dover copyright
Tänään Petja Jäppinen kertoo jokin aika sitten tapahtuneesta välikohtauksesta, siitä kuinka hän puolusti kahta naismatkustajaa, joita lähenneltiin heidän istuessaan metrossa. Valitettavasti tällaisia rohkeita herrasmiehiä on harvassa. Lämpimät kiitokset, Petja, meidän naisten puolesta.

Joka syksy opiskelukaupunkiini Helsinkiin palatessani huomasin saman asian: Helsingissä ei ole naisrauhaa samalla tavalla kuin maaseutukaupungeissa. Lieneekö tilanne muuttunut, mutta ainakin minun opiskeluaikanani piti ottaa aivan eri ilme ja kävelytyyli kun tuli maalta Helsinkiin. Jos käveli rentoutuneesti ja jopa hymyili mietteissään, joutui heti lähentelyn kohteeksi.

Sittenkin oli häirintää. Eräs helsinkiläinen ystäväni kertoi, että hän läimäyttää aina lähentelijöitä. Kun minä tein kerran samaa, lähentelevä mies löi minua tosissaan. Kai olin niin pieni kooltani. Kerran eräs mies yritti raahata minua pimeään porraskäytävään Fredan ja Ison Roobertin kulmassa. Vaikka huusin suoraa huutoa apua, ihmiset vain kävelivät ohi. He eivät voineet varmaankaan ajatella, että joku pariskunta selvitteli välejään, sillä olin erittäin siististi pukeutunut ja uusi salkku kädessäni menossa kiireesti yliopistolle.

Tämä salkku pelasti minut. Mieheni oli ostanut minulle lahjaksi mielestäni hyvin miesmäisen salkun, jossa oli metallivahvistukset kulmissa. Iskin salkulla hyökkääjää, ja parahtaen hän päästi irti minusta. Jossain kulkee mies, jolla on arpi kasvoissa siitä, että hän yritti tehdä väkivaltaa naiselle, joka oli synnyttänyt kolmannen lapsensa vain kuukausi aikaisemmin.

Pahimmalta tuntui kuitenkin se kerta, kun raskaana ollessani menin iltakävelylle yksin, sillä mieheni luki tenttiin. Olin viimeisilläni raskaana, kuin muumimamma, mutta Kämpin kohdalla vieras keski-ikäinen mies lähestyi minua ja sanoi: Neiti, eikö lähdetä ravintolaan? Menin itkien kotiin.

Olen kuullut vuosikausia vastaavanlaatuisista tapauksista, pahemmistakin. En liiku mielelläni yksin kaupungilla iltaisin. Eräs nainen piti äimää taskussaan lähentelijöiden varalta, kun joutui tulemaan työstään myöhään illalla kotiin. Minulla oli sen hyökkäyksen jälkeen taskussani hälyytyspilli. Parhaiten selvisi eräs kollegani, jonka kimppuun käytiin metroasemalla. Eivät arvanneet nuoret miehet, että pikkutytöltä näyttävä ulkomaalainen tumma nainen oli armeijan käynyt judo- ja karatemestari.

Tasapuolisuuden vuoksi kerrottakoon, että tiedän ainakin yhden miehen, joka vaihtoi työpaikkaa naispuolisen esimiehen lähentelyn vuoksi.

11 kommenttia:

  1. Minäkin kiitän Petjaa ylivertaisesta, etten sanoisi nerokkaasta toimimisesta. Tapaus osoittaa myös, että pultsarit eivät ole - yleensä - pahaatekevää tai aggressiivista sorttia. Rääpyskä on osuva ilmaus. Sitä he ovat.

    Vaarallisempia ovat 30-40-vuotiaat, vielä voimissaan olevat vakielämästä pudottautuneet. Heitä sietää pelätä, koska jalat käyvät näillä usein kuin hevosilla, ja nyrkitkin on aina valmiina. Tämän näkee kirkkaalla päivänvalollakin Helsingissä liikkuessaan.

    Minä olen asunut ikäni Helsingissä, mutta ei toivottua lähentelyä olen kokenut ainoastaan kerran. Olin silloin n. 12-vuotias, ja menossa Kaisaniemen puiston läpi illalla luistinradalle. Se oli lähes samanikäisen poikasakin vallan osoitusta. Ei siinä juuri pelästymistä pahempaa sattunut, mutta niin ikävä tapaus, että sen muistaa niin kauan kuin henki pihisee. Terveisiä vaan niille Krunikan pojille, mielessä olette, mutta ette hyvässä mielessä.

    VastaaPoista
  2. Minä kai olin sellainen maalaistyttö, että en osannut olla niin topakka kuin paljasjalkaiset helsinkiläiset.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kehuista. Näitä sattuu, kerran pari vuodesa.

    En luonnehtisi tuota miestä mitenkään pultsariksi. Siististi pukeutunut, mutta ei pukua.
    Vähän erään Kokoomuksen kaupunginvaltuutetun olemus, mutta laihempi.

    VastaaPoista
  4. Suomalaiset miehet ahdistelevat yleensa kovassa kannissa, joten niita on helpompi paasta karkuun. Taalla Ranskassa kehdataan ahdistella selvinkin pain. Sitten jos ei lampene, niin on tietenkin rasisti, ai niin ja huorahan on aina joka tapauksessa, jos on tissit.

    VastaaPoista
  5. Minun ahdistelijani sitä ravintolaan pyytäjää lukuunottamatta olivat selvin päin (siis eivät humalaisia).

    Humalaiset voivat olla myös hyvin vaarallisia. Sen koimme mieheni kanssa, kun yritimme sanallisesti auttaa erästä naista, jota juopunut mies(ystävä?) pahoinpiteli kadulla.

    Ulkopuolisen on vaarallista mennä auttamaan, sillä jos sattuu vahingossakin tönäisemään juopunutta ja tämä iskee päänsä katuun tms, siitä voi tulla ongelmia.

    Siitä syystä mieheni juoksi pois paikalta, kun pahoinpitelijä yritti hyökätä seuraavaksi mieheni kimppuun.

    Asia rauhoittui vasta, kun lähiravintolan portsari, Petjan kokoinen mies, tuli apuun.

    Mielestäni esim raitsikassa tai metrossa koko matkustajajoukko voisi yksissä tuumin käskeä naisten häiritsijää tai rasistisia herjoja päästelevää poistumaan ja hälyyttää kuljettajan tai poliisin paikalle.

    On tärkeää, että tästäkin asiasta puhutaan, sillä usein naista syyllistetään joko sanomalla, että tämä on pukeutunut liian houkuttelevasti tai jopa siitä, että torjuu lähentelyt, kuten mussuliini edellä kirjoittaa.

    Blogisisko/Pirkko

    VastaaPoista
  6. Viime tapaninpaivana matkustin junalla Kouvolasta Hkiin ja samassa vaunussa istui ihan hirvea kannilainen aija joka alkoi ahdistelemaan noin 25-vuotiasta tyttoa. Ahdistelua, puhelinnumeron tuputtamista, ehdotuksia seksista jatkui noin 1-2 tuntia ennen kuin eras armeijan ylipaalikolta nayttava herra puuttui asiaan. Hyva etta puuttui. Olisi voinut puuttua aiemminkin.

    En tosin ymmartanyt miten tytolla oli pokkaa istua vaan siina, vaikka ahdistelu naytti hanta kovasti arsyttavan ja hairitsevan. Itse olisin vaihtanut toiseen vaunuun. Joskus periaatteista kannattaa tinkia oman turvallisuuden ja myos viihtyvyyden nimissa.

    Huvittavaa oli kun tuo ulkonaosta paatellen 55-vuotias laski ruma kanniaija sanoi talla 25-vuotiaalle tytolle, etta on sulla aika ihme maku, jos ma en kelpaa. Olen nimittain etten sanoisi aika hyvannakoinen uros.

    VastaaPoista
  7. Toivokaamme, että hän rohkeni etsiä itselleen tyttöystävää paremmassa kunnossa ja omasta ikäryhmästään. Ehkä sitten onnisti.

    Olet oikeassa, että kanssamatkustajien olisi pitänyt puuttua asiaan jo aikaisemmin.

    VastaaPoista
  8. Tuota... Edellisellä kerralla kun vaimoani yritti joku käpälöidä, vaimo löi siltä silmä nurkan auki.

    Mutta vaimoni on nainen, joka odottaa että hänelle avataan ovi, mutta kantaa itse rynnäkkökiväärinsä.

    VastaaPoista
  9. Kuten kirjoitukseni alusta kävi esille, minullakin oli siihen aikaan vielä käsivoimia. Karate- ja judokursseille vaan nuoret naiset!

    VastaaPoista
  10. Opetetaanko niitä Suomen armeijassa?

    VastaaPoista
  11. Minut pahoinpideltiin ja raiskattiin kotimatkalla parkkipaikalla. Ei tapettu, paikalle osui taksi. Kuulin vain stiletin ilkeän avautumisen.. Sitten vain poliisin siniset valot ja sairaala..
    Lähentely on vastenmielistä..
    Mutta kuitenkin, elämä on kaunis.

    VastaaPoista