perjantaina, huhtikuuta 14, 2006

Mimo

Olin vähän ennen valmistumistani 1970-luvun alussa vuoden tuntiopettajana peruskoulun ala-asteella. Eräänä iltana kun lapseni olivat jo nukkumassa ja mieheni vielä töissä, ovikello soi ja oven takana oli kaksi oppilasta. Toisella oli sylissä valkoinen kani.
- Eikö opettaja ottaisi tätä kania? Meidän isä aikoo tappaa sen, sanoi tyttö itkuissaan.
Enhän minä tietenkään osannut sanoa 'ei'. Kun mieheni tuli kotiin töistä, istui olohuoneen sohvalla valkoinen kani.

Annoimme kanille nimen Mimo. Se sai jäädä, sillä se oppi heti sisäsiistiksi. Se lajitteli tuotteensa: kosteat vessapaperille vatiin ja kuivat pyöreät papanat vadin viereen vessan lattialle. Mimo sai olla enimmäkseen vapaana, vain yöksi laitoimme sen häkkiin.

Lapset olivat tietenkin riemuissaan. Mimo istua kökötti heidän vieressään leikeissä ja esitti välillä valtavia loikkauksia yli huonekalujen. Se viihtyi lastenhuoneessa ja ihastui varsinkin lastenhuoneen tapetteihin. Se tarttui kiinni tapetin alareunasta ja veti itselleen suikaleen toisensa jälkeen herkukseen.

Sitten alkoi tapahtua outoja juttuja: Ompelukone ei toiminut. Jalkalamppu ei toiminut. Mimo oli puraissut johdot poikki. Se joutui tietenkin häkkiin. Mitä ihmettä pitäisi tehdä? Naapuri sanoi, että tietenkin paisti. Otimme kirjastosta sota-ajan keittokirjan ja haimme sen ohjeiden mukaan metsästä havunneuloja Mimon syötäväksi ja katselimme, kun Mimo söi niitä innokkaasti. Havunneulojen piti parantaa makua. Meistä ei ollut tekemään kanipaistia ystävästämme.

Aloimme etsiä Mimolle uutta kotia. Se oli vähällä päästä erääseen talliin hevosen seuraksi. Sitten kuulimme, että erään koulun lastentarhalla oli pihalla kanihäkkejä. Sinne Mimo oli tervetullut.

4 kommenttia:

  1. Ah, ihana, villi Barney! Pitääpä etsiä ja lukea Sininen linna englanniksi. Mikähän sen alkukielinen nimi mahtaa olla...

    VastaaPoista
  2. The Blue Castle

    VastaaPoista
  3. Olen lukenut vasta 50 sivua. Alkuasetelma on luotu ja itse tarina on alkamassa. Barney on esitelty. Edellisestä lukemisesta on niin kauan, että en muista kirjasta mitään.

    Kirpputorilta ostamani Sininen linna on vuodelta 1987 ja jo seitsemäs painos. Kuinkahan mones lienee jo menossa? Maud olisi ilahtunut.

    Alkutunnelma on tuttu LMM:n päiväkirjoista. Hänhän oli Valancyn ikäinen solmiessaan järkiavioliiton, ettei jäisi naimattomaksi.

    VastaaPoista
  4. Kirjan nimi on minulla väärin tekstissä, p.o. tietenkin Ruohometsän kansa.

    VastaaPoista